Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Dr. Arne Lundella (Georg Rydeberg) padlo podezření z plagiátorství. Do toho za nejasných okolností náhle umírá jeho nadřízený, který je zároveň autorem výzkumu, z jehož plagiátorství byl obviněn Arne. Arneho manželka Marianne (Wanda Rothgardt) dodává svému muži odvahu. Z něžného objetí lásky však vyplouvají na povrch nečekaná zjištění. (tomtomtoma)

(více)

Recenze (3)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dva lidé jsou modifikací Shakespearovy hry Romeo a Julie pro tehdejší Švédsko. Film jest adaptací divadelní hry Atentát německého spisovatele Willyho Oskara Somina z roku 1932. Ve svém vyznění a vyústění zpívá film o lásce, o lásce, kde ani jeden nechce žít bez toho druhého, o lásce, která celá tone v melodiích vzájemných vyznáních. A do toho je rovněž přimícháno podezření, pochybnosti a potěšení, přiznání, odmítnutí, obvinění a odpuštění, provinění, odhodlání a naprosté smíření. Carl Theodor Dreyer, jenž film sám později odmítnul, obložil celou lásku něžně komorním prostředím a nechal ji zpívati a laskati v jejím vlastním nejintimnějším soukromí. Za hrdiny příběhu jsou manželé Lundellovi, lékař Arne (Georg Rydeberg) a jeho milující žena Marianne (Wanda Rothgardt). Aneb celý dlouhodobý vývoj lásky v jednom dni podávaný. On je podezřelý z plagiátorství, ona má zase své tajemství. On se trápí nevysvětlitelným, ona dosud nevyřčeným. I ve zdánlivém poklidu a něze lásky není nouze o zvraty či o rozhřešení čmouhy v dálce. Do určité míry jízlivé, avšak více milé a přese všechno něžné. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Solidní komorní drama - on a ona, vpodstatě neslezou z plátna, všechny ostatní postavy jsou jen hlasy. V telefonu, za dveřmi, dokonce i třetí důležitá postava příběhu je pouze mluvící stín. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Dva lidé" je výborný snímek, byť na Dreyera dost komerční. V úvodu se dozvídáme o případu, kdy dva vědci vydávají ve stejný čas prakticky totožnou studii. Mladší Arne Lundell je v podezření, že opisoval od váženějšího doktora Sandera. Paní Lundellová svému manželovi bezvýhradně věří. Náhle uslyší v rozhlase, že doktor Sander byl zavražděn, hlavním podezřelým se samozřejmě stává Arne Lundell... Drama s prvky žánru noir za občasného využití romantických pasáží. Hlavní dvojice skutečně nesleze z plátna, při délce sedmdesáti minut nuda rozhodně nehrozí. Pověstnou třešničkou na dortu je účast později dvorního kameramana Ingmara Bergmana. Výborná práce! ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama