Reklama

Reklama

Statečný Mohykán

všechny plakáty

Obsahy(1)

Děj francouzsko-rumunského filmu na motivy slavného románu J. F. Cooepra se odehrává v roce 1757 na území severní Ameriky v povodí řeky Hudson v době koloniální války mezi Anglií a Francií. Čingačkůk a jeho syn Unkas jsou jediní, kdo přežili krutou zimu. Také Delavarové vymírají hladem a marně žádají v britské pevnosti střelný prach, který potřebují k lovu. Ve službách Angličanů je indiánský zvěd Magua, který je poté, co se opije a způsobí požár, vypráskán z pevnosti. Jeho hlavní myšlenkou je touha po pomstě, kterou chce provést též na dcerách plukovníka Mundroa, Koře a Alici. Delavarové se spojují s Hurony proti Angličanům. Sokolí oko, původním jménem Nat Bumppo, Čingačkůk a Unkas pomáhají skupince jezdců, vedené majorem Heywardem a pokoušejí se zachránit Koru, kterou Magua unesl... (Mariin)

(více)

Recenze (5)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dosti dobrá indiánka, v hlavních obrysech držící se poměrně věrně Cooperovy literární předlohy. Příliš „evropští“ modroocí Pierre Massimi jako Čingačkůk a ještě více Alexandru David jako Unkas sice vůbec nesedí do rolí Indiánů, ale jinak je film celkem dobře herecky obsazen (půvabná Kora, podivínský flétnista David, plukovník Munroe). Lstivého Maguu hrál Iránec Ali Raffi s blýskavýma černýma očima. Spatříme tu dobové oděvy 18. století i krásnou rumunskou krajinu, která dobře posloužila pro vytvoření iluze exteriérů, známých z románu. Tento televizní film, který se za socialistického Československa promítal v kinech (v roce 1971), má – stejně jako zbývající tři filmy série - svoje kouzlo a je podle mne lepší než východoněmecké indiánky se svalovcem Mitičem. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Moje šieste videné spracovanie o poslednom Mohykánovi a musím priznať, že aj najhoršie, a to som videl aj jedno animované spracovanie. Nie tak atmosférou, ktorá je síce ponurá, ale obstojná, nie tak hercami, aj keď niektorí prezlečení belosi aj s tými svojimi trápnymi parochňami a čelenkami vyzerajú stále ako belosi. Ale hlavne technickým spracovaním a iste aj nižším rozpočtom, ktorý z filmu srší a nedáva priestor na rozvinutie väčšej epickosti a väčšej výpravy. Na dobrodružnosť to nemá až taký vpyv, preto si ju je možné vychutnať a zaujímavé exteriéry plné kopcov, vysokých brál a spustnutej pevnosti William Henry dodávajú už spomínanú zaujímavú ponurú atmosféru. Spracovanie zlyháva i v správaní indiánov a tiež v ich súbojoch, ktoré sú viac smiešne ako napínavé. ()

indiano 

všechny recenze uživatele

.bohužiaľ platí to ako v prvom filme- indiáni oblečení ako cigáni na fašiangoch,amatérske výkony, Magua vypadá ako mladý Gojko Mitič alebo nejaký nadrogovaný gej... akurát anglické kostými sú pekné,,,1 bod za spomienku na detstvo ()

Kunderion 

všechny recenze uživatele

Spolu s následným Lovcem jelenů v dětství moje nejoblíbenější indiánky... až později jsem objevil Vinnetoua a defácký filmy s Gojko Mitičem... ()

Reklama

Reklama