Reklama

Reklama

Preria

(TV film)
  • Česko Prérie (více)
všechny plakáty
Francie / Rumunsko / Východní Německo, 1968

Obsahy(1)

Německo-francouzsko-rumunský televizní film byl natočen volně podle románu J. F. Coopera. Příběh se odehrává v roce 1803 a začíná přepadením skladu munice ve vojenské pevnosti Point Utaga bílými pašeráky. Loupež je však přičítána Indiánům. Nat Bumppo (Sokolí oko) a jeho rudý bratr Čingačkůk doprovázejí kolonu osadníků na dlouhé cestě na západ až k řece Mississippi. Mezi přistěhovalci je i bohatá a lstivá rodina Izmaela Bushe, která na strastiplné cestě prérií mezi Pawney a Siouxy, způsobuje značné potíže a nakonec proti osadníkům Indiány popudí... (Mariin)

(více)

Recenze (5)

aannemer 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit něco, co se mi líbilo před skoro 40 lety a od té doby jsem to neviděl. Tenkrát jsme si na to ale s klukama hráli hodně dlouho. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nicolaescuovi nemôžno uprieť režisérske kvality čo sa týka atmosféry a dobrodružnosti. Horšie je to s kvalitou spracovania. Väčšina hercov pôsobí ako polená a nedostatky sú aj v dôveryhodnosti či historickej presnosti - vozy v karaváne sú úplne prázdne, náčelník pri viacmenej prvom strete s belochmi si podáva ruky na znak priateľstva, pri súbojoch je zrejmá pomalosť a nepresnosť choreografie, karavány sa majú vydať prériou, zatiaľ čo ony prechádzajú trávnatými vyklčenými pláňami (!) a až v závere sa objavujú lesy, atď. Akcii chýba napätie, ku roliam si divák len ťažko vytvára vzťah. Pochváliť musím ale nosnú hudbu a ani prestrelky nepôsobia na eastern vôbec zle. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejde o to, že rumunské bažiny nikdy nebudou Arizonou, ani že mírotvorné filmy působí nemístně naivně, ale tady hrozně chybí hlavní hrdina. Prošedivělý bradkař je spíš vůdcem výpravy, než zajímavou postavou, a všichni záporáci Bushovci pro zjednodušení vypadají jako klienti Armády spásy. Pak tu máme obligátní střílečku do indiánů útočících na vozovou hradbu a hodně překombinovaný a nezajímavý děj bez napětí, překvapení a silných momentů. Skvělý původní dabing z Barrandova 1974 (Karel Hlušička, Jiří Pick) tak zůstává jediným lákadlem. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný dobrodružný film, z kompletu Cooperovské čtveřice vlastně jediný opravdový western na motivy ne příliš záživného Cooperova románu. Jsou zde dobře vykreslené postavy rodiny Bushovy, ale také doktora Battiuse či pohledné Ellen, která se zahledí do mladého sběratele medu Paula Hovera. Ve filmu postupně graduje napětí, kolona směřuje vstříc stále většímu nebezpečí. Je tu i řada soubojů, přepadení a nakonec krvavé střetnutí se Siouxy. Tento fracouzsko - rumunský western je určitě kvalitnější než východněmecké indiánky s Gojko Mitičem. Přesněji: Tři a půl... ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Včera jsem film zhlédl po dlouhých 40 letech a osvěžil si pár momentů,které jsem si jako kluk pamatoval. Řadím jen spíše k průměrným,zvláště ve srovnání s westerny americké výroby. Ale průvodní hudba je bezvadná. ()

Zajímavosti (1)

  • Předlohou a inspirací filmu byl dobrodružný román „Prérie“ od spisovatele Jamese Fenimora Coopera. Je to závěrečná pátá část příběhů „Kožené punčochy“, román „Prérie“ (1827) z pětidílného cyklu knih („Lovec jelenů“, „Poslední Mohykán“, „Stopař“, „Průkopníci“, „Prérie“). Vyšlo i několikrát v českém vydání. (Zetwenka)

Reklama

Reklama