Reklama

Reklama

Onion Stark bojuje na Divokém západě s majiteli ropné společnosti o záchranu svého cibulového pole. Jako zbraň nepoužívá tradiční pistoli, ale právě pouze cibuli... Cibule, nebo pistole? Pistole, nebo cibule? Franco Nero jako hlavní hrdina, živící se především syrovou cibulí a samozřejmě chránící právo a spravedlnost, prokazuje v tomto spaghetti westernu obdivuhodný smysl pro sebeironii. Film se naváží do osvědčených westernových schémat - nehrdinský hlavní hrdina, homosexuální šerif a jeho zženštilí pomocníci, mechanik připomínající svým obličejem Adolfa Hitlera... To vše dokreslené hudbou Quida a Maurizia de Angelis. (TV Prima)

(více)

Recenze (174)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mrkající a modré bulvy valící Franco Nero v ryze terencohillovské roli groteskové parodie. Skvělou práci odvedli dabéři z Barrandova 1977, když tuhle kokotinu opatřili perfektní češtinou (Mrkvička, Houska, Holý, Dítě, Čočková, Fišer, Zahajský...). Vůbec to neberte jako western, ale jako parodii na western. Možná vám humor, zrychlovačky a kníratý Franco sednou lépe než mně. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Klasická parodie na western, téměř groteska, kde cibule je víc než pistole. Divák se pobaví a odreaguje a nemusí přitom přemýšlet o složitostech života o nespravedlnosti, která je uvedena nádhernou hláškou soudce "nespravedlnosti bylo učiněno zadost". A k tomu ta nádherná hudba od bratrů De Angelis. ()

Reklama

Zombi 

všechny recenze uživatele

Westernová komedie mého dětství, tenhle film mě kdysi hrozně bavil, viděl jsem ho i později a i když už má na to člověk jiný pohled, pořád dokáže pobavit, který jiný film kombinuje spaghetti western s prvky z němých grotesek? Franco Nero jako cibulář, rozpouštějící barové sklenice vymačkanou šťávou z cibule, je dokonalej. Tak si vyberte - cibule nebo pistole? ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná podívaná. Franca Nera jsem do této chvíle herecky neznal. No a mile překvapil. Hudba velice podobná filmům s Budem Spencerem a Terrencem Hillem, občasné scény podobné Charliemu Chaplinovi, to, ale i daleko víc je tenhle snímek. Spousta vtipu, rvaček, ale také smysluplný příběh. No a ta cibule? To je samozřejmě nesmysl, ale vhodně posazený :-) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ať je to jak chce, milý Cibulář to rozhodně nehraje na pohodu: Zmítá se v jakési permanentní křeči - sic úmyslně, leč z mého pohledu maličko kontraproduktivně, neboť tak sám zastiňuje vtipné a jednoznačně originální prvky svého příběhu. V podstatě nechápu, jak jsem se mohla - kdysi dávno - při sledování jeho kousků zmítat v záchvatech smíchu. Dneska se zmůžu jenom na občasný, mírný, dílem neupřímný a dílem shovívavý úsměv - a ještě mám pocit, že jsem pro něho udělala až dost. A věrný Archibald ? Řekla bych, že tady marně plýtvá svým talentem, neboť zůstává trestuhodně nevyužitý a prakticky nevystoupí ze stínu svého pána. (Zcela opačným příkladem dokonalé týmové spolupráce je vpravdě nezapomenutelný Jolly Jumper, který se v roce 1991 stal rovnocenným partnerem Terence Hilla alias Luckyho Lukea.)----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Taktéž rozuzlení nepokládám za nejšťastnější, neboť žádný správný kladný hrdina by neměl před velkou láskou a upřímnými přáteli upřednostnit CIBULI. Slaboučké 3* ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Navzdory německému názvu Zwiebel-Jack räumt auf („Cibulový Jack uklízí“) se hrdina filmu nikdy nejmenuje Jack a dokonce uvádí, že nemá jiné jméno než Cibule (Sterling Hayden). (Nathaniell)

Reklama

Reklama