Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z letadla je unesena mladá dívka, dcera miliardáře Juvetta. Gangsteři, kteří ji drží ve svých rukou žádají tučné výkupné. V luxusním hotelovém apartmá, kde má být pan Juvett ubytován ovšem dočasně přebývá neohrožený vesnický diblík Nea Marin. A jelikož jsou si tito dva muži na chlup podobní a Marin je dobrák od kosti, rozhodnou se vyměnit si identity a zmást tím tak rumunské mafiány prahnoucích po Juvettových penězích.

Nicolaescuův snímek plný bláznivých situací v mnohém připomíná americké a francouzské crazy komedie a dodnes se honosí titulem nejnavštěvovanějšího filmu rumunských kin. V kinech ho vidělo více než 14 milionů diváků! (decouble)

(více)

Recenze (6)

Piedone 

všechny recenze uživatele

Vo filme bola použitá hudba z muzikálu The War of the Worlds od Jeffa Wayna. Ešte doplním, že film mal 2 reprízy na slovenskom okruhu ČST, ak sa dobre pamätám, tak to bol rok 1983 a posledná repríza bola vo štvrtok 17.12.1987 o 17:30 na 2. programe. Premiéra ako napísal Anderson, vtedy som mal zákaz to pozerať kvôli zlým známkam v škole :-) Réžia slovenského znenia: Alžbeta Domastová. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Nepovedeně povedená taškařice žánrového chameleona Sergiu Nicolaesca rozesměje povedenými vtipy a rozesměje i vtipy nepovedenými. Snaha o podobu s americkými crazy komediemi plných záměn je znát a občas dokonce lehce vychází. Hudba sem tam také polechtá bránici, takže celkově optimistické 4* (i za to že jsem měl dojem, že takhle nějak by to možná natočil Zdeněk Troška:-D). P.S. Parodie na Columba je pecka!;-) ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.11.1982, réžia slovenského znenia (SPF) = ALŽBETA DOMASTOVÁ - Legendárna rumunská "dvojnícka" crazy komédia. V slovenskom dabingu hlavnú úlohu nahovoril ĽUBO GREGOR. (5.4.2009) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Sergiu Nicolaescu je známý předešvším jako tvůrce žánrových kousků, často se silným socialistickým podtextem. Kdo je miliardář žádné umělecké ambice nemá, film usiluje jen o jediné, a to pobavit diváka (typický film pro masy). Nutno říct, že se mu to až na pár výjimek velmi slušně daří. Jak je již v obsahu filmu napsáno, tato komedie je jedním z kasovně nejúspěšnějších rumunských filmů vůbec. Pozn.: Honičku na motorkách by mohl závidět kterýkoli akční film. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KB - R) Když se řekne jméno (a příjmení) "Sergiu Nicolaescu", většině se nejspíš filmy jako DÁKOVÉ a dvoudílné počiny BOJ O ŘÍM a POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Tyto historické spektákly, které se dle mého soudu kvalitativně nevyrovnají jugoslávským válečným epikám (BITVA NA NERETVĚ, SUTJESKA), ho sice proslavily, ale netvoří většinu jeho žánrově velmi rozmanité tvorby. V jeho filmografii je možné najít i komedii KDO JE MILIARDÁŘ?, která se inspiruje zahraničními vzory (crazy komedie, komedie záměn, prvky parodie) a která patří mezi nejnavštěvovanější filmy rumunských kin. K druhému zmíněnému údaji lze snad dodat jenom to, že i v České republice byly po revoluci navštěvovány Soukupovy a Troškovy filmy, protože kvalita je téměř srovnatelná. Nebýt zručně natočené akční scény a opravdu vtipné columbovské parodie, nechápal bych, co kdo může na této sérii pokusů o vtip, které jsou podpořeny rádobykomickými zvukovými efekty jak z estrád, shledat zábavného nebo atraktivního. Člověk by očekával alespoň vytěžení fotogeničnosti prostředí, ale většina děje je zasazena do hotelu. Většinou se v něm opakují (nevariují!) stejné situace. Na místo toho, aby téměř neustálé rvačky a padání šachtou dolů rytmizovalo vyprávění, svou manýrističnosti spíše ubíjí divákův zájem a pozornost. Shrnuto, úroveň vtipu jako v kameňákovské trilogii, ústřední postava sympatická asi jako major Maisner nebo Václav Hruška, schopnost inscenovat, časovat a pointovat scénu srovnatelná s Troškou, Soukupem a Poledňákovou. KDO JE MILIARDÁŘ? že je jeden z nejnavštěvovanějších rumunských filmů v tamních kinech? Být Rumun, emigruju... do České republiky by to ale nebylo. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Od své premiéry 5. 2. 1979 do 31. 12. 2007 film v rumunských biografech zhlédlo 14.643.840 diváků, čímž se stal v té době v Rumunsku nejnavštěvovanějším domácím snímkem všech dob. (AGAMENON)

Reklama

Reklama