Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak mně to moc nezaujalo a po většinu filmu jsem se spíše nudil. Čekal jsem větší legraci, ale Jirka Cízler mi tam vyloženě vadil. Vlastně celé herecké obsazení pro mně nevyznělo jako příliš šťastné. Nezajímavý a nezáživný film. Sem tam veselá hláška a originální podvod, který ovšem taky nevymyslel scénárista, ale který se skutečně odehrál. Prostě mi přišlo, že se s tím dalo udělat víc a nadějná věc tak zůstala pohřbena. Pouze průměrný film, který si dlouho nezapamatujete. 50% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na odreagování celkem vhodné. Stejně jako mnohým i mně vadily písně, které ve filmu zněly zřejmě z toho důvodu, aby navodily atmosféru doby. Zbytečné. Na YouTube ostatně najdete (kromě celého filmu) jejich sestřih - trvá téměř čtvrt hodiny, a to je až až. Jinak samozřejmě pochvala pro Oldřicha Kaisera, který se chová senzačně snobsky, a Jiřího Lábuse, jehož zlodějíček nemá chybu. Jiří Císler výjimečně nevadil. Nejvíce ze všech mě pobavila scéna s předáváním dokumentace - Kaiserova mimika při otevření nesprávného kufru plného cigár "palmal" je jedinečná. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět a duo Kaiser-Lábus v hlavní roli slibují dobrou zábavu. Bohužel se asi nikomu nechtělo napsat pořádný scénář, takže výsledkem je v podstatě jen pár více či (většinou) méně vtipných scének prokládaných zbytečnými kabaretními výstupy namísto rafinovaného děje se zajímavými zvraty ve stylu amerického Podrazu. Navíc některé scény s předváděním místních tradic mi silně připomínaly novější "majstrštyk" Trhala fialky dynamitem. Lábus byl v pohodě, ale měl málo prostoru, Kaiser mě celkem zklamal, víceméně celé to sfoukl s jedním tklivým výrazem. Naprosto zbytečná a trapná mi přišla vedlejší dvojice začínajících klaunů. Váhal jsem mezi 2* a 3*, ale vzhledem k tomu, že podruhé bych to už vidět rozhodně nechtěl a že si z toho na druhý den nepamatuju žádný dobrý fór , jsem se přiklonil níže. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, veřejně se s odstupem přiznávám, že Josef Jelínek, ten nechvalně známý lump, co prodal Karlštejn a trolejovou dráhu v Praze, tak ten je mým prastrýcem z matčiny strany. Normálně bych se tím chlubil častěji, protože mít takového grázla v rodině je – jak to říct – interesantní (?), fotogenické (?) :o), vždyť naše švejkovské povahy vždycky nadržovaly Jánošíkům a podobným lumpům, kteří bohatým brali a chudým….nedávali nic (ehm). Co ale Jelínkovi nemohu odpustit (a proto ho skoro vůbec u známých nezmiňuju), to byly jeho antisemitské postoje, které mi vždycky byly odporné a proti srsti. Po válce tahle černá ovce naší rodiny sbalila kramle a odtáhla do Itálie, kde Harry prožil velmi úspěšnou malířskou kariéru, že si dokonce vysloužil i pozvání u papeže. Ale to už je jiná etapa jeho života, která už šla zcela mimo naší rodinu. Nám zbyla jenom jedna jeho společná fotka s mojí prababičkou a dalšími členy rodiny a občasný zájem spisovatelů, kteří nás sem tam žádají o fotografické materiály a další podklady…..No a film samotný? Zcela průměrná, nevtipná taškařice, o kterou bych ani okem nezavadil, nebýt mých rodinných vazeb. ()

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Ak sa to chystáte pozrieť, vypnite radšej telku a skočte si na to malé pivo. Rozhodne máte šancu prežiť záživnejší večer... Celkom slušná nuda, a vlastne ani ma to nepresvedčilo, že sa to má odohrávať v povojnových rokoch. Možno aj tie ** sú veľa. Bohovský v tom bol akurát majster Císler hoc v roli, ktorá nebola šitá pre neho ... inak to za veľa nestojí. Okrem toho nerozumiem prečo je Kaiser tak ospevovaný, keď patrí medzi filmoherecké dno. Kaiser = "Možná přijde i kouzelník". Na ty šašky to ho užije - xichtíky a opičky, mini scénky, to áno, v tom je doma. Ale herec vo filme? Ale prosímvás......to snáď nemyslíte vážne.... No a tie voskové poháre z 80tych rokov na hlavním nádraží ozaj nemali chybu... To sme sa nasúťažili, kto po vypití prerazí doprostred ukazovákom odspodu otvor tak, aby sa dno neodorvalo po okraji...nebolo to tak jednoduché ako sa zdá..! Alebo ako sme z nich v "Kembridži" stavali pyramídy ;-)) hmmm... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama