Reklama

Reklama

Umírání za dlouhého dne

  • Velká Británie The Long Day's Dying (více)

Obsahy(1)

John, Cliff, Tom. Tři muži, tři angličtí výsadkáři. Všichni skvěle vyškoleni pro záškodnickou činnost. Všichni umějí správně zabíjet, klást miny, vyhazovat mosty, střílet samopalem i pistolí. Ale v tuto chvíli jim nic z toho není moc platné. Jsou odříznuti od své jednotky, uvízli v jakémsi podivném bezčasí, v neznámé krajině, bez spojení, bez velení. Už čtrnáct hodin čekají v polorozbořeném, opuštěném statku na svého seržanta, který odešel na průzkum, a je čím dál jasnější, že se dříve nebo později budou muset sami rozhodnout, co dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma, v príbehu ktorej chýba akýkoľvek dej. Trojica vojakov, ktorá sa ztratila a pežíva (možno) všedný deň v nepriateľskej zóne počas 2. svetovej vojny. Postavy sú vykreslené tak nemotorne, že divákovi je jedno, čo sa im stane, či zomrú alebo nie, nevie si k nim vytvoriť žiadny vzťah, k tomu tie nezmyselné pacificko-filozofické monológy. Hammings sa so svojou chlapčensky vyzerajúcou postavou na vojaka nehodí, vôbec preto nevyzerá prirodzene. Naviac tu máme možnosť počuť príšerné myšlienkové "diálógy", ktoré musel vymyslieť asi totálny tupec. Preto potom aj také klady ako autenticita smerujú kamsi do stratena. 50% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komorný vojnový film o troch červených baretoch a koľko je v ňom napätia. Vyzerá to ako hra na vojakov, ale každú chvíľu sa niečo môže zvrtnúť, a aj sa zvrtne. Aj tí "naši" sa vojnou menia na poriadne beštie a keď nám film umožnil počuť ich myšlienky, alebo telepatickú komunikáciu, tak sa moje sympatie k hrdinom veľmi rýchlo vytrácali. Nestačilo ani klasické brutálne zabíjanie zoči voči, ale prišlo aj zabíjanie mŕtvych alebo zabíjanie omylom. –––– Jsem pacifista a byl to můj granát. –––– Já už to umím! Už umím dobře zabíjet! ()

Reklama

1945 

všechny recenze uživatele

Vytvořit válečné drama tak, aby v něm byla v rozumné míře zastoupena psychologie je velké umění. Často se stane, že režisér překročí zdravou míru a vytvoří snímek, u kterého člověk skoro usíná. Umírání za dlouhého dne je mistrovský kousek, který se rozhodně k fádním filmům neřadí a proto jej lze jen doporučit ()

crha 

všechny recenze uživatele

Je opravdu k nevíře, jak se dá za málo pěněz natočit tolik muziky. Vše tady působí strašně realisticky a dobrým způsobem se seznámíte s jednotlivými charaktery. Tenhle film je prostě úplně jiný, než ostatní válečné filmy. Měl jsem tu pocit asi jako kdybych četl knihu. Divné srovnání, ale při normálním filmu mi nepřijde, že vím tolik o každé konkrétní postavě. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

David Hemmings, veleslavný z filmu "Zvětšenina" zde dostal další roli, kterou svoji slávu jen potvrdil. Neznám jiný film, který by se celý odehrával na pomezí života a smrti, a který by víc nevolal po pacifismu, než tento. S myšlenkou, že ti tři parašuti by mohli být moji synové, navrhují, aby se odváděli branci ve věku nad šedesát let, pěkně se jim vystalala kulometná hnízda, dobře odpérovali tanky a... t... d. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Britští výsadkáři ve filmu používají samopal Sten Mk III. (Privatejoker)
  • Ve scéně, kde se John (David Hemmings) plíží za německým výsadkářem, si lze na opasku německého výsadkáře povšimnout sumek k pušce Mauser, přestože je vybaven samopalem MP 40, do kterého byly puškové náboje nepoužitelné. (Privatejoker)

Reklama

Reklama