Reklama

Reklama

Umírání za dlouhého dne

  • Velká Británie The Long Day's Dying (více)

Obsahy(1)

John, Cliff, Tom. Tři muži, tři angličtí výsadkáři. Všichni skvěle vyškoleni pro záškodnickou činnost. Všichni umějí správně zabíjet, klást miny, vyhazovat mosty, střílet samopalem i pistolí. Ale v tuto chvíli jim nic z toho není moc platné. Jsou odříznuti od své jednotky, uvízli v jakémsi podivném bezčasí, v neznámé krajině, bez spojení, bez velení. Už čtrnáct hodin čekají v polorozbořeném, opuštěném statku na svého seržanta, který odešel na průzkum, a je čím dál jasnější, že se dříve nebo později budou muset sami rozhodnout, co dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes už trochu schématicky antivojnovo pôsobiaci film, ale s niekoľkými nespornými pozitívami. Až nepríjemne hnusná atmosféra baráku a celého okolia, človek mal pocit, že rovnako bez slnečných lúčov a špinavo to vyzeralo všade, kde sa bojovalo. Vnútorné monológy sú geniálnym ozvláštnením, v tom má divák akúsi informáciu navyše oproti vojakovi, ktorý je zoči voči nepriateľovi. Ako to skončí, nebude pre nikoho už od začiatku prekvapením, skôr ak by film išiel proti očakávaniam, pôsobil by nelogicky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné drama se dá natočit i bez mega válečných scén a počítačových efektů. Dokonce s minimem lidí. Stačí tři britší paragáni a pár Němců. Tohle je těžce psychologická záležitost a dává vám možnost nahlédnout do myšlenek ztracených výsadkářů. Perfektní bylo znázornění úvah a myšlenek při střetu s Němci... Celý film se odehrává v pošmourném lese či opušteném stavení a kdo čeká akci jako v Band of Brothers asi bude zklamán. Tito paragáni jsou nenápadní, tiší a snaží se za každou cestu dostat do svých linií... Za konec přidávám poslední, pátou hvězdu. * * * * * ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prchavé šero poskvrněné mysli, nad kterou monstrum válka přebrala kontrolu, aby mezi automatismy tahala za nitky emocí a intelektu. Nastává další dlouhý den, v jehož drtivé většině se nic neděje, ale garantuji vám, že na to, co se stane do jeho sklonku, byste ráno ani nepomysleli.. Nedostatky v logice bych tomu nevyčítal, ve válečném běsnění je jich plno. Nečekal jsem, že bude Hemmings v roli takového charakteru tak dobrý.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď dnes už môj dojem nebol taký veľkolepý, ako pred vyše 40 rokmi, keď som videl tento film premiérovo, stále ho považujem za mimoriadny film. V minimalistickom obsadení a priestore prebieha dráma o živote a smrti, ozvláštnená vnútornými monológmi jej aktérov, ktoré umožňujú lepšie pochopiť ich správanie sa. Dostal som chuť prečítať si literárnu predlohu, pretože titulkovanie filmov v poslednej dobe ide dolu vodou a moje znalosti angličtiny ani zďaleka nepostačujú na to, aby som zachytil všetko, čo by som zachytiť chcel a mal. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Veľmi podivný (proti)vojnový film, ktorý sa tými vnútornými monológmi hraje na akože psychologickú drámu. Lenže to by tie monológy museli dávať aspoň trochu zmysel. Namiesto toho počúvame banálne až hlúpe myšlienky, akési duševné pochody v prázdnych hlavách, obohatené o čudnú telepatickú komunikáciu ako z nejakého béčkového sci-fi filmu. Podivnosť celého filmu potom vrcholí v prehnanom, skoro až parodickom závere (tento dojem podporujú tie komické výbuchy okolo postáv). V priebehu filmu mi skoro neustále udierala do očí jeho nelogickosť a tiež jeho lacný televízny vzhľad (napr. akčné scény, ktorých vôbec nie je málo, sú dosť úsmevné). Zámerom bolo zrejme poukázať na nezmyselnosť vojny, výsledkom je ale skôr nezmyselný film. A nemyslím tým samotný koncept, ten je výborný (inak by som hodnotil ešte horšie), ale to spracovanie je dosť nepodarené. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Britští výsadkáři ve filmu používají samopal Sten Mk III. (Privatejoker)
  • Ve scéně, kde se John (David Hemmings) plíží za německým výsadkářem, si lze na opasku německého výsadkáře povšimnout sumek k pušce Mauser, přestože je vybaven samopalem MP 40, do kterého byly puškové náboje nepoužitelné. (Privatejoker)

Reklama

Reklama