Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze skoncovat s válkami a nastolit mír se lidstvo rozhodlo zakázat vše, co vyvolává emoce – literaturu, hudbu i umění. Dohledem nad dodržováním zákona je pověřena zvláštní policejní jednotka, která likviduje všechny provinilce, kteří jej poruší. Když však jeden z nejvyšších ochránců pořádku vynechá pravidelnou dávku drogy potlačující emoce, začne si uvědomovat, že nic není tak, jak se zdá. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 191)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Víte, že takhle to nakonec dopadne? Film má perfektní námět, "hrozící" vysokou reálností všeho kolem. Nic nebylo dobrovolné, to je snad jasné (pátrání po odbojářích, totalitní společnost -ta variace na svastiku byla evidentní-, práskačkaství a spousta paradoxů.) V chování postav, výsledcích jejích činů i v odstavcích komentářů... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní.. To je asi první věc, která napadne každého hned na začátku, kdy vzbouřenci pustí klasiku, před barákem zaparkuje černej sedan neurčité značky, a z něho vystoupí dva chlapíci v kabátu, se sveřepým výrazem v mrtvolně bledém obličeji. Wimmer natočil nečekaně kvalitní sci - fi, plné několika nezapomenutelných okamžiků (Byť místy hraničí až s Absurdnem - bitka kůli pejskovi), s fantastickým Christianem Balem (dle mého lepší než v Batmanovi), po vizuální stránce naprosto úchvatné (při scéně stojícího, sérem se dopujícího davu , kdy hrdina rozšláppne svoje ampulky, člověka zamrazí), hudebně více než na úrovni (Klaus Badelt tentokrát vykrádá jen trochu) a korunováno pointou, jakou by čekal opravdu málokdo. BOHUŽEL Měli tvůrci evidentně jen omezené finanční zdroje a na filmu je to občas až nepříjemně vidět. Narážím na občasné ploché (velice ploché triky) a místy nepříjemnou "televizní" kameru, která celkový dojem z filmu bohužel dost kazí. takže nakonec velice slušné 4 hvězdičky ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Prozium - lék na potlačení emocí... Slušná akční podívaná... Téma emočních zločinů a jejich potírání.... , ale osobně se mi tato tématika potírání emocí více a vtipněji líbila v jiném filmu... a to v Sexmisi i když je to z jiného žánrového soudku, leč potírání dekadentistek.... a kouzelné "spolkni prášek".. Ovšeme Christian Bale a Emily Watson.. mńam... A charismatický Sean Bean ve své miniroli, byť důležité... když tak o tom přemýšlím... není to nakonec za 4*... Možná až se to na to mrknu po čase ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný sci-fi film. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch blízkej budúcnosti, kedy je veľká časť sveta po tretej svetovej vojne zničená a tak zvyšky obyvateľstva žijú v totalitnom režime, ktorý im zakazuje prejavovať city a tak kto neberie špeciálne látky na ich potlačovanie, je automaticky zločinec odkázaný na smrť. Najlepší vládny klerik bojuje a zatýka takýchto zločincov, ale keď raz spozná život s emóciami, už sa nedokáže vrátiť späť a pridá sa na stranu tých, proti ktorým bojoval. Spracovanie je na tom dobre, síce nič originálne sa tu nenájde, prakticky všetko ide tak ako má, čo možno pri tomto type sci-fi trochu prekvapí, ale vôbec to nevadí, hlavne, že film zaujme už od začiatku, na premenu hlavného hrdiny sa dobre pozerá a poteší aj dynamická druhá polovica. Akcie je tu celkom dosť, ale kľudne by som ocenil aj viac, pretože minimálne vo svojej kategórii je výborná. Celý tento originálny bojový štýl so zbraňami je výborný a tak tu akciu tvoria hlavne prestrelky, ktoré nie sú moc nápadité, ale sú skvelo natočené, s viacerými výbornými momentami a s množstvom zabitých. Ani sa nedá vybrať to najlepšie, celá finálna akcia, likvidácia hliadky pri záchrane psa, úvod, na všetku akciu je tu radosť pozerať. Herecké obsadenie sa mi páči, výborný Christian Bale v hlavnej úlohe, ktorý si získal väčšinu priestoru pre seba, ale poteší aj zvyšok postáv ako William Fitchner, Sean Bean a podobne. A nesklamú ani záporáci. Réžia a technická stránka sú vo svojej kategórii výborné. Na tento film sa dá pozerať dvomi spôsobmi, z ktorých ale obstojí len jeden. Ako inteligentný sci-fi film z totalitnej spoločnosti vôbec nie, na to je až príliš povrchný a klišovitý, ale ako akčný film zo sci-fi prostredia patrí určite medzi to lepšie, čo sa dá nájsť. Objektívna kvalita filmu- 70%, film sa páči mne na 77%. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

U antiutopických filmů, které si berou příklad z knih My, Konec Civilizace, 451°F, 1984 a spol., by jeden čekal, že fungování totalitní společnosti bude jednou z hlavních náplní. V tomto směru sice Equilibrium tak docela nezklamalo, o to víc se mu dostalo příležitostí k chybování a nepřesvědčivosti. Jelikož jsem to od počátku tak trochu tušil, vnímal jsem Equilibrium jako pohádku o zlém černokněžníkovi, který vzal lidem city, a princi, který proti němu bojuje. A to mi, myslím, umožnilo, abych na film nahlédl o mnoho smířlivěji, než kdybych jej bral jako seriózní pokus o zobrazení světa bez emocí. Takový svět totiž dozajista nepotřebuje exaltované řečníky s jejich proslovy, symboliku (nápadně se podobající třetí říši), politická hesla nebo třeba účesy a líčení (navíc u vězňů!). Nepotřebuje vypadat chladně cool, vystačí si s ošuntělostí (jakou ukazuje např. film 1984). Ona politická hesla navíc mnohdy v historickém kontextu působí velmi podivně. Např. "Prozium je opium lidstva" je zaručenou parafrází na komunistické "Náboženství je opium lidstva." Tu nevím, zda-li varuje Equilibrium před komunismem či náboženstvím, protože Tetragrammaton chápe opium jako pozitivní a komunismus náboženství jako negativní. Je však zcela lhostejné zda-li brojí proti nacismu, komunismu či teokraciím. Všechny tyto systémy (zvláště v jejich nejtotalitnějších formách) totiž mají společné, že nejsou postaveny na ztrátě emocí, ale naopak na zdůraznění některých z nich, obvykle nenávisti k nepříteli, kterým mohou být židé, imperialisté či nevěřící psi. Když se to dá vše dohromady, ústřední teze filmu nepůsobí dvakrát propracovaně. SPOILER - S ohledem na použitou symboliku se nabízí dvě omluvy. 1) Film chce varovat před konkrétními představiteli "zdrojů totality" a to nejsnáze udělá pomocí symbolů 2) Symboly a projevy jsou dílem cítícího nejvyššího klerika. Pokud ovšem platí bod 2, je divné, že klerici nižší, prozium poctivě beroucí, již dávno s těmito cituplnými móresy neskoncovali. Byl by to možná o dost lepší, byť smutnější film. KONEC SPOILERU. Ale jak jsem říkal, moje pohádkové brýle dobromyslně smyly velkou část těchto hříchů, stejně jako nepřesvědčivou emocionalitu hlavního hrdiny. Těžko věřit v autenticitu klerika, který pro záchranu roztomilého štěňátka bez hnutí brvou postřílí kohortu lidí, jejichž jediným zločinem bylo, že si ráno poctivě píchli svou dávku prozia. On vůbec John Preston projevuje city jenom tam, kde se to hodí, kde je to krásné a pozitivní. Takové opomenutí ovšem jeho postavu neskutečně zplacaťuje. A výslednou placatost přenáší na celý film. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (45)

  • Severoamerické tržby byly 1,2 milionu amerických dolarů, celosvětové 5,4 mil. (NIRO)
  • Ve scéně v čase 1:05 John (Christian Bale) po posledním výslechu Mary (Emily Watson) nechává na stole fotku a odchází z místnosti. Hned v další scéně však sedí u stolu a fotografii drží v ruce. (Lucasion)
  • V závěrečné bojové scéně visí na zdi Dupontovy (Angus Macfadyen) kanceláře obraz „Důsledky války“ od Petera Paula Rubense. (veronikajel)

Související novinky

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Jolie na útěku

Jolie na útěku

14.08.2008

Angelina Jolie patří mezi nejvíce vytížené herečky v Hollywoodu a jak to tak vypadá, po pauze netouží. Na plátna kin se totiž začínají vracet vládní agenti, kteří dokáží člověka zabít během dvou… (více)

Ultranásilná Milla

Ultranásilná Milla

28.11.2005

Režisér Kurt Wimmer už jednou na plátně ukázal, jak vypadá nelichotivá budoucnost, filmem Equilibrium. Nyní se do budoucnosti opět vydá s filmem Ultraviolett a krom Milli Jovovich s sebou bere také… (více)

Reklama

Reklama