Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze skoncovat s válkami a nastolit mír se lidstvo rozhodlo zakázat vše, co vyvolává emoce – literaturu, hudbu i umění. Dohledem nad dodržováním zákona je pověřena zvláštní policejní jednotka, která likviduje všechny provinilce, kteří jej poruší. Když však jeden z nejvyšších ochránců pořádku vynechá pravidelnou dávku drogy potlačující emoce, začne si uvědomovat, že nic není tak, jak se zdá. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 191)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nadprumerny akcni film skombinovany s temnou vizi budoucnosti. Bale je hodne dobrej a je to jedna z jeho nejlepsich roli. Obleky kleriku trosku pripominaj oblek Nea a celkove mi to trosku pripomnelo Matrix. Taky tu je neco jako vyvoleny, ktery musi zmenit svet. Wimmer natocil inteligentni sci-fi s vybornou hudbou, spoustou emotivnich scen, nekolika klise a ne moc propracovanymi dialogy ve kterych se skoro furt probira "cítění". Mozna bych dal i 5*, ale precejen na to to nema hlavne proto, ze je to takovy cely dost roztahany a taky mi prislo divny, ze nejlepsi klerik se jen tak bez nejakyho vetsiho duvodu rozhodne prestat brat drogu a zacne pomahat povstalcum. Celkem bych byl rad kdyby nekdo natocil druhej dil, kterej by byl urcite zajimavej. A gun kata ma neco do sebe. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Equilibrium a utopická sci-fi? - Zlatý Matrix, zlatý Brazil, stříbrných 12 opic, bronz Potomci lidí, dlouho nic, 1984 a THX 1138, automatická pračka, kupka hnoje, Equilibrium... Bodík aspoň za akci a napětí a druhý za Christiana Balea, jinak režijní holomráz.. Trailer: http://www.csfd.cz/film/10638-equilibrium/videa/ ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kultovní status Equilibria mi popravdě poněkud zůstal záhadou, neboť svou béčkovost tenhle film nedokáže popřít ani chudou vizuální stránkou, která zejména v některých pasážích doslova smrdí laciným akčňákem, ani scénářem, který sice rozvíjí velice zajímavou totalitní orwellovsko-bradburyovskou zápletku, ale za cenu laciných zvratů a nepříliš přesvědčivých replik. Ani choreografická stránka Equilibira se nemůže rovnat brilanci Matrixu, futuristické bojové umění vypadá dobře pouze v některých momentech, občas vyhlíží jako přehnaně zrychlená hospodská fackovaná. Kurt Wimmer opravdu není žádný režisérský lumen a zaškrcený budget mu rozhodně nešel na ruku, takže jeho film působí nevyrovnaným dojmem, laciné momenty střídají vydařené, dobré obrazové kompozice střídají vyložené zmetky. Nejvíce se mi tak zamlouval Christina Bale v hlavní roli, který sice nijak neoslňuje, ale svou partituru hraje s přehledem (byť bez reevesovského charismatu). Celkově mi Equilibrium připadalo jako nadějná skica, kterou zazdily až příliš křiklavé béčkové pastelky. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jakékoli srovnávání s Matrixem je zcela irelavantní, proto se k němu nechystám. Equilibrium má velice zajímavý příběh, který zavání skutečností. Můžeme přemýšlet o tom, zda je možné, že eliminace citů se stane skutečností. Proč by také nemohla. V příběhu je jasně vysvětleno, že jejich zneškodnění je jediné východisko z dané situace - neustálých válek - a proto nemůžeme tento film brát pouze jako nelogický prvek křičící do světa svou myšlenku. Samozřejmě, že se nejdná o jedinečný snímek, například konec trošku zavání odfláknutím (odříznutý obličej počítačový mágově sice nezvládli, ale o tom pomlčíme), mohu-li to tak nazvat, přesto však film zůstává tím čím je - příjemným a originálním SCI-FI snímkem. Jeho největším překvapením - nebo chcete-li trumfem (esem v rukávu) - je však Christian Bale, který předvádí velice dobrý herecký výkon, díky kterému snímek ztrácí tu poslední špetku neuvěřitelnosti. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

U antiutopických filmů, které si berou příklad z knih My, Konec Civilizace, 451°F, 1984 a spol., by jeden čekal, že fungování totalitní společnosti bude jednou z hlavních náplní. V tomto směru sice Equilibrium tak docela nezklamalo, o to víc se mu dostalo příležitostí k chybování a nepřesvědčivosti. Jelikož jsem to od počátku tak trochu tušil, vnímal jsem Equilibrium jako pohádku o zlém černokněžníkovi, který vzal lidem city, a princi, který proti němu bojuje. A to mi, myslím, umožnilo, abych na film nahlédl o mnoho smířlivěji, než kdybych jej bral jako seriózní pokus o zobrazení světa bez emocí. Takový svět totiž dozajista nepotřebuje exaltované řečníky s jejich proslovy, symboliku (nápadně se podobající třetí říši), politická hesla nebo třeba účesy a líčení (navíc u vězňů!). Nepotřebuje vypadat chladně cool, vystačí si s ošuntělostí (jakou ukazuje např. film 1984). Ona politická hesla navíc mnohdy v historickém kontextu působí velmi podivně. Např. "Prozium je opium lidstva" je zaručenou parafrází na komunistické "Náboženství je opium lidstva." Tu nevím, zda-li varuje Equilibrium před komunismem či náboženstvím, protože Tetragrammaton chápe opium jako pozitivní a komunismus náboženství jako negativní. Je však zcela lhostejné zda-li brojí proti nacismu, komunismu či teokraciím. Všechny tyto systémy (zvláště v jejich nejtotalitnějších formách) totiž mají společné, že nejsou postaveny na ztrátě emocí, ale naopak na zdůraznění některých z nich, obvykle nenávisti k nepříteli, kterým mohou být židé, imperialisté či nevěřící psi. Když se to dá vše dohromady, ústřední teze filmu nepůsobí dvakrát propracovaně. SPOILER - S ohledem na použitou symboliku se nabízí dvě omluvy. 1) Film chce varovat před konkrétními představiteli "zdrojů totality" a to nejsnáze udělá pomocí symbolů 2) Symboly a projevy jsou dílem cítícího nejvyššího klerika. Pokud ovšem platí bod 2, je divné, že klerici nižší, prozium poctivě beroucí, již dávno s těmito cituplnými móresy neskoncovali. Byl by to možná o dost lepší, byť smutnější film. KONEC SPOILERU. Ale jak jsem říkal, moje pohádkové brýle dobromyslně smyly velkou část těchto hříchů, stejně jako nepřesvědčivou emocionalitu hlavního hrdiny. Těžko věřit v autenticitu klerika, který pro záchranu roztomilého štěňátka bez hnutí brvou postřílí kohortu lidí, jejichž jediným zločinem bylo, že si ráno poctivě píchli svou dávku prozia. On vůbec John Preston projevuje city jenom tam, kde se to hodí, kde je to krásné a pozitivní. Takové opomenutí ovšem jeho postavu neskutečně zplacaťuje. A výslednou placatost přenáší na celý film. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (45)

  • Když se Preston (Christian Bale) dostává k otci přes gardu, na konci přestřelky zastřelí poslední dva vojáky, kteří padají směrem od sebe. Hned v dalším záběru však padají do dveří, které vyrazí. (Terva)
  • Pojem Equilibrium je v ekonomike používaný ako označenie bodu rovnováhy množstva ponuky a dopytu tovaru či služieb. (Jello Biafra)
  • Vozy, kterými jezdí Grammaton Clerics, jsou Cadillac Seville s exteriérem i interiérem lakovaným zcela bílou barvou. (veronikajel)

Související novinky

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Jolie na útěku

Jolie na útěku

14.08.2008

Angelina Jolie patří mezi nejvíce vytížené herečky v Hollywoodu a jak to tak vypadá, po pauze netouží. Na plátna kin se totiž začínají vracet vládní agenti, kteří dokáží člověka zabít během dvou… (více)

Ultranásilná Milla

Ultranásilná Milla

28.11.2005

Režisér Kurt Wimmer už jednou na plátně ukázal, jak vypadá nelichotivá budoucnost, filmem Equilibrium. Nyní se do budoucnosti opět vydá s filmem Ultraviolett a krom Milli Jovovich s sebou bere také… (více)

Reklama

Reklama