Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý analytik CIA a námořní důstojník Jack Ryan je s rodinou v Londýně. Má tu nějaké přednášky a vzal s sebou i ženu Cathy a dceru Sally, aby si tu udělali dovolenou. Úplnou náhodou se stanou svědky teroristického útoku na člena královské rodiny, lorda Williama Holmese. Jack naprosto bez přemýšlení zasáhne a jednoho z útočníků zastřelí. Jedná se o ani ne sedmnáctiletého Patricka Millera, který spáchal atentát společně se svým bratrem Seanem a dalším mužem, který však unikl. Sean Miller je zatčen a postaven před soud. Jack Ryan, který byl při atentátu také zraněn, zůstává v Londýně, aby u soudu vypovídal. Při té příležitosti je za svůj čin povýšen do šlechtického stavu a smí užívat titul Sir. Sean je členem teroristické buňky, která se odloučila od IRA. Za svůj čin byl odsouzen do přísného vězení. Jeho spolupracovníci však Seana cestou do vězení osvobodí. Neváhají postřílet všechny členy doprovodu. Sean Miller a jeho parťáci prchají do severní Afriky, aby zde naplánovali další pokus o únos Holmese a cvičili se v bojových technikách. Sean Miller je však plný nenávisti vůči Ryanovi, protože zabil jeho bratra. Chce se mu pomstít a zabít jeho i jeho rodinu. S několika kolegy se vypraví do Ameriky, aby zde uskutečnil svůj plán. Jeho kolegyně Annette se pokusí zabít Ryana, zatímco Miller střílí na auto těhotné Cathy, která veze Sally ze školy. Jack Ryan se útoku ubrání, ale Cathy a Sally mají těžkou autonehodu. Miller usoudí, že se zabily a odlétá zpět do severní Afriky. Cathy je na tom po nehodě o něco lépe, ale Sally je zraněná velmi vážně a v prvních hodinách není ani jisté, zda přežije. Naštěstí se nejhorší předpověď nesplní, ale i tak musí Sally strávit v nemocnici dlouhý čas. Tento Millerův čin přiměje Jacka k tomu, aby se vrátil zpět do CIA, i když to původně neměl v úmyslu. Společně s kolegy a za pomoci satelitů pátrají po Millerovi a jeho bandě v Africe. Podaří se jim najít tábor v Libyi, kde se teroristé ukrývají. Jeho cílem je teroristy zabít. Na místo byla poslaná protiteroristická jednotka, která teroristy zlikviduje. Ryan a jeho kolegové vše sledují přes satelit. Nejsou však poznat obličeje a CIA netuší, že Miller a jeho kumpáni už v táboře nejsou. Vydali se do Států, aby se zde znovu pokusili o únos lorda Holmese, který má navštívit USA a při té příležitosti se sejít s Ryanem, jemuž vděčí za život. Holmes a jeho lidé navštíví Ryana a jeho rodinu u nich doma na rodinné večeři. Zpočátku jde všechno hladce a podle plánu, lidé se baví, ale pak náhle vypne elektřina. Venku je bouřka a velmi prší, zdá se, že to souvisí, ale Jack si všimne, že v nedalekém přístavu světlo svítí, a to nevěstí nic dobrého. Vychází najevo, že jeden z Holmesových lidí je s teroristy spojený... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

InJo 

všechny recenze uživatele

Ford je dosud nejlepší filmový Jack Ryan (na vzdělané a inteligentní akční hrdiny má zkrátka patent; škoda, že nebyl už v Honu na ponorku, jeho interakce s Connerym mohla být výživná), Sean Bean je nejlepší záporák série (elegánský Almeida z Jasného nebezpečí je až druhý) a akčně-thrillerové 'noční' finále je taktéž vynikající. Zápletka operující s pomstychtivými irskými teroristy je navzdory své neoriginalitě hodně vtahující a mít film vyrovnanější tempo, nebylo by mu téměř co vytknout. 75 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Čakal som ťažkopádnosť ako v prípade Red October. Veľké plus je Ford. Je podstatne lepší ako Baldwin a jeho Ryan mi nepríde taký kŕčovitý. Paradoxne ho mám stále zafixovaného ako akčného hrdinu typu Solo a Indy, preto som bol občas prekvapený, keď dostal po papuli. Na druhú stranu pôsobil vďaka tomu ako postava uveriteľne. Ford má obrovské šťastie, že neustále dostával úlohy odpovedajúce svojmu typu. Nebude dostávať oscary za obrovské herecké výkony, ale to čo robí, robí dobre. Hlavne v žánrovkách. Vysoká hra patriotov je film aký 90 roky chrlili ako na bežiacom páse. Oceňujem ale Noyceho zmysel pre detail aj pomerne vypäté finále, ktoré veľmi pekne graduje. Nepôsobí to nudne ani okukano, hoci to neprináša nič nové. Takže za mňa spokojnosť. Lepším antagonistom mi tu ale prišiel Bergin ako Bean. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jack Ryan (Harrison Ford) se nešťastnou náhodou ocitá na špatném místě - i když, pro člena královské rodiny, jehož si vyhlédla IRA jako svůj cíl, to byla spíš šťastná nehoda. Ryanovi se podaří útok teroristů překazit, a ještě jednoho z nich zabít. Jenže to netuší, že tím si proti sobě a své rodině poštve bratra zabitého teroristy a jeho kumpány... Tomuto filmu nemůžu odpustit to, že diváka zláká špičkovou akcí na začátku filmu, aby jej pak téměř dvě hodiny uspával nudným tlacháním (vyšetřováním a pátráním). Sice bych si už mohl zvyknout, že zfilmovat Clancyho knihy není tak jednoduché, ale pořád nějak nemohu. Podobné pocity jako v tomto filmu jsem měl z podobně laděného Tichého nepřítele - u toho jsem se taky vždycky nehorázně nudil. Taktéž mne mrzí, že nedostal o chlup větší prostor Sean Bean - kdyby předvedl něco podobného jako ve Zlatém oku, asi bych ještě o další hvězdičce zauvažoval.. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Solidní akční thriller, stará škola. Na dnešní poměry ale trochu rutinérská práce – dá se čekat, co kdy přijde, a i když napětí nechybí, nikdy nemám opravdový strach, co se komu stane, a jen čekám na happyend. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 6 | hudba 6 | humor 0 | akce 4 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Rozhodně si nepřeju, aby můj program diktovali teroristé." To já taky ne. Takže pokud se někdy připletu k palbě na člena britský královský rodiny, tak nejdřív ochráním tu svoji, pak to oznámím bobíkům a nakonec zdrhnu do bezpečí na Kubu. To sir Jack Ryan je jinej kabrňák, ten se hrdě postaví armádě teroristů sám a bojuje a bojuje a jestli nezemřel, tak stále ještě bojuje. Sice se přitom střílí, plápolají tam ohně a do toho prší, ale přesto je to jen celkem slušně natočená rodinná nuda. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (18)

  • V některých scénách se ve filmu mihne i autor knižní předlohy Tom Clancy. (PRobin)

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Reklama

Reklama