Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě totálně minulo, až jsem sám valil oči. O Edovi Woodovi jsem toho věděl dost i předtím a snímek mě spíše navnadil třeba ke shlédnutí Plan 9 from Outer Space. Zaujala mě vizuální stránka, ne tak osudy režiséra s nadšením, avšak bez talentu a schopností, což mě u jakéhokoli umělce zajímá mnohem víc. Můj závěr z tohohle životopisu je "Ed Wood byl mnohem lepším přítelem Bely Lugosiho a manželem své druhé ženy, než režisérem." No to mi řekněte, jaké ohlasy by měl snímek o Zdeňku Troškovi? :-D ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je ta nejnepohodlnější rakev, ve které jsem kdy byl." Tak legendární Bela Lugosi mě bavil víc, než ten slavný režisér, scenárista, herec a producent, který se rád převlékal do dámských šatů. To však nic nemění na tom, že kdyby všichni režiséři točili s takovým nadšením jako Ed Wood, tak by ve filmovém průmyslu určitě bylo méně peněz a více zábavy. Nebudu se tedy falešně tvářit, že po zhlédnutí tohoto filmu začnu po večerech konzumovat Zlaté maliny a ráno pak do mísy vypouštět Oscary, ale na nějaký ten kousek z dílny nejhoršího režiséra všech dob si určitě udělám čas. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí se zeptá, kdo je vlastně Ed Wood. Odpověď by pravděpodobně našli v jeho filmech, ale jednodušší bude shlédnutí Burtonova díla s božským Johny Deppem. Trochu nezvyklé téma si Tim Burton vybral pro svůj film, ale využívá ho na maximum. Ed Wood možná byl nejhorší režisér všech dob, ale je nám předveden v rovině, kde nehraje důležitost talent ani kvality. Jde tu hlavně o neutuchající lásku Eda Wooda ke kinematografii, k točení filmů, k psaní a k pojetí filmu jako své výpovědi a svého deníčku, který ale nechce držet pod pokličkou (i když by někdy měl). Vizuálně se dostaneme do Woodových filmů a Burton s vtipným nadhledem ukazuje muže, který byl rozhodně něčím výjimečný. Herecké obsazení je bezchybné a herci své role prožívají přímo úžasně. Mezi všemi pro mě vyniká krom Johnyho Deppa také Jeffrey Jones a Martin Landau. Díky atmosféře a hercům jde o velmi krásný zážitek, který velmi potěší, ale pro mě se nedokáže stát nezapomenutelným a dokonalým. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Neskutečně milý a laskavý portrét filmaře bez špetky talentu - zato s obrovským nadšením pro věc. Johnny je ve své roli dokonalý - a aniž bych osobu Eda Wooda znala buhvíjak dobře, řekla bych, že jeho postavu ztvárnil nanejvýš sympaticky a Ed by na něj byl snad i hrdý - tím svým neodolatelným, až dětsky bezelstným způsobem. Při sledování snímku mě co chvíli přepadávalo šílené nutkání okamžitě vidět nějaký z Woodových "skvostů" - což je, myslím, ta nejlepší možná vizitka pro filmovou poctu nějakému tvůrci. Navíc scény s Lugosim mě občas snad až dojímaly (jeho poslední záběry) - a ačkoli to na plný počet necítím, fakt, že jsem z filmu měla podivně silný, příjemný pocit dobré nálady, je jedním z několika pádných důvodů, proč opravdu stojí za zhlédnutí. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typické "burtonovské" filmové spracovanie obsiahnuté čiernym humorom a bizarnosťou Eda Wooda, ktorého Johnny Depp stvárnil naozaj vynikajúco. Herci sa vo svojich úlohách vyžívali, čím snímka nadobudla autentický charakter a divákovi nezostáva iné, ako sa vžiť do jednotlivých postáv tohto fenomenálneho diela. Celkový pochmúrny dojem z filmu umocňuje morbídna hudba Howarda Shorea a komediálne ladený scenár v dokonalej harmónii s dobovou úrovňou. Ed Wood je nezabudnuteľné dielo americkej kinematografie, v ktorom Tim Burton dôveryhodne vyjavuje život "toho najhoršieho hollywoodskeho režiséra všetkých čias". ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Natočení filmu černobíle bylo paradoxně dražší, než kdyby se film natáčel barevně. (slavo_held)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama