Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Presne ten typ nápaditosti z ktorého som unesený. Presne tá štylizácia na ktorú nedám dopustiť. Presne tu sa objavuje niečo brilantné. Ed Wood-ten excentrik, čo prevracia Hollywood naruby ako nohavice pred praním. Ed Wood-ten snaživec, čo sa márne (ne)pokúša stvoriť náročnú fil. väzbu a nezdary kompenzuje neutíchajúcou vášňou k profesii. Ed Wood-Maniak/milovník. Vzdať mu hold s takým neodmeraným dôrazom na jeho prazvláštne vlastnosti, neodbytné zaujatie alebo roztopašnú negramotnosť zvládne len neohroziteľný suverén. Keď mu k tomu hrá do karát úsečná mimická virtuozita (Landau) a vysoká osobnostná kvóta (Depp), tak sa rodí čosi posvätné. Navyše prihliadnuc k vybrúsenosti identikitu slávnych päťdesiatok či k dvornému prelnutiu dvoch na míle vzdialených zručností značí, že sme svedkami výstavy 24-karátového šperku-poctenia filmového neba. Tim Burton, Tim Burton, Tim Burton. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Ed Wood by byl poctěn, kdyby věděl, že osobnost kalibru Tima Burtona o něm natočila životopisný snímek:) Geniální úvodní titulky identické s těmi v Plánu 9. Johnny Depp jako "nejhorší režisér všech dob", Martin Landau jako legendární Bela Lugosi a Lisa Marie jako Vampira. Jo, Ed byl maník, ten by to dneska ještě všem natřel:) ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh o "nejhorším režisérovi všech dob" a jeho nejlepších tvůrčích letech, tedy době, která dala vzniknout Woodovým nejznámějším filmům GLEN OR GLENDA, BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a jejichž natáčení Tim Burton v této biografii kouzelně přibližuje. Výsledek si o to více divák vychutná, pokud nějaký z těchto tří jmenovaných filmů zná a funguje to i zpětně - některé scény z nich jsem měl chuť si po skončení Burtonova snímku znova pustit. Nejvýraznějším aspektem tohoto filmu je jeho dokonalá dobová stylizace, atmosféra Hollywoodu 50-let z filmu jen čiší. Pokud jde o herce, ten největší trumf byl v mých očích tou největší slabinou. Nikdo mi totiž nevymluví, že Depp v některých momentech nechutně přehrával. I role člověka plného entuziasmu, kterým Ed Wood zřejmě byl (mám-li scenáristovi věřit), se dá zahrát střídměji. Zato role Martina Landaua coby Bela Lugosi byla hereckou lahůdkou, tak dobře napsaná role se snad ani nedá skazit :o) Tady byl ten Oscar hodně zasloužený.....Zato Ed Wood si o Oscarech mohl jenom zdát, což ovšem nic nemění na tom, že i díky tomuhle filmu se stal mým oblíbencem a na jeho filmařsky fušerské, ale s láskou dělané fláky, nedám dopustit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Fízli!“ – „Máme povolenie?“ – „Nie.“ – „Tak utekajme!“ Rozkošné, pôvabné a potom ešte aj rozkošné. Edovi Woodovi Jr. sa mnohí smiali vtedy a trvá im to dodnes a asi majú pravdu, ale jedno sa musí uznať: a to nepríjemne vysoký počet režisérov, ktorí ani pri rozpočte tri milióny dolárov (viete – a chcete - si predstaviť, čo by s takými peniazmi urobil Ed?!) nerobia ani troška také zábavné filmy. Veď jemu stačila odpísaná herecká legenda (ktorú všetci dávno pokladali za mŕtvu) a umelohmotná chobotnica a aká scéna mu z toho vyliezla! No ale k samotnej životopisnej snímke Tima Burtona (ktorá zasa až taká životopisná veru nie je). Výborná zábava so špičkovou vizuálnou stránkou, fantastickými hercami (Johnny Depp v jemnom bielom angorskom svetríku, Martin Landau ako oscarový Béla, Mike Starr, Bill Murray), pomilovania hodnými scénami a zábavnými dialógmi („Máte už scenár?“ – „Srať na scenár... ale máme plagát.“) S krásnym záverečným cameo Vincenta D´Onofrioa (OLOVENÁ VESTA) o tom, čo je to láska ku kinematografii a kam vám môžu vyliezť všetci, ktorí si myslia opak. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160498/Ed-Wood-100.html ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě totálně minulo, až jsem sám valil oči. O Edovi Woodovi jsem toho věděl dost i předtím a snímek mě spíše navnadil třeba ke shlédnutí Plan 9 from Outer Space. Zaujala mě vizuální stránka, ne tak osudy režiséra s nadšením, avšak bez talentu a schopností, což mě u jakéhokoli umělce zajímá mnohem víc. Můj závěr z tohohle životopisu je "Ed Wood byl mnohem lepším přítelem Bely Lugosiho a manželem své druhé ženy, než režisérem." No to mi řekněte, jaké ohlasy by měl snímek o Zdeňku Troškovi? :-D ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Podle jedné historky se producenti rozhodli natočit film černobíle, protože se nikdo nedokázal rozhodnout, jak by měl Bela Lugosi (Martin Landau) vypadat v barvě. Maskéři každopádně museli Landauovi nepřirozeně vybělit obličej, aby ho černobílý filmový pás zachytil ve správném odstínu. (don corleone)
  • Nie je pravda, že by Bela Lugosi pohŕdal svojim hereckým kolegom Borisom Karloffom, v skutočnosti boli veľkí priatelia. Karloff sa po Belovej smrti samozrejme zúčastnil aj na jeho pohrebe. (BlackTom)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama