Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší film všech dob? Ten příští bude lepší“ Burton udělal pro Wooda přinejmenším tolik, co Wood pro nošení růžových angorových svetrů. Oběma patří má hluboká poklona za nakažlivý entuziasmus. Dostal jsem chuť obvolat příbuzné, vystřihnout z kartonu dekorace, nasprejovat nějaké staré talíře a začít točit. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Galadriel, MIMIC, A.Kesher, joker2 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Premiéra po ktorej Ed Wood nebude musieť utekať pred davom a uhýbať kameňom, je úspešná. Škoda, že sa takej nedočká. Neúnavnému režisérovi nechýba nadšenie a pracovitosť, no chýba mu to najhlavnejšie - talent. Tim Burton na to poriadne dupol už od prvých sekúnd, kde zaujmú už originálne úvodné titulky. Doba, keď hollywood kvitol, keď filmy o drákule už zapadali prachom a ľudia chodili do kina na veľké pavúky a inú háveď, vykreslil Burton naozaj výborne. Bill Murray poteší, ale jeho úloha je v podstate bezvýznamná. Naopak úloha bývalého slávneho maďarského herca v podaní M. Landaua je výborná a myslím, že pre mňa tu bol ešte väčším ťahúňom ako J. Depp. Napr. taký súboj s chobotnicou, ktorá sa nehýbe ma vážne rozosmial. Úsmevných i vtipných momentov je tu viac než dosť, tak aj preto by vás ta čiernobiela nemala odradiť. Babráci ako Ed Wood robia mizerné filmy. Dopozerať ich a porozumieť im vyžaduje takmer nadľudské úsilie, no film o babrákovi môže byť zaujímavý. Toto je on. 80%. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi nejdospěleji pojatý Burton, přesto lehce rozpoznatelný. Tentokrát ovšem nenechal hrát svou morbidní fantazii, ale inspiroval se skutečným příběhem možná až příliš odhodlaného režiséra s trošku odlišným pohledem na svět. Jeho ztvárnění Johnnym Deppem asi nepotřebuje komentář. A když se přidá famózní Martin Landau nebo roztomilý part Billa Murraye, není obrany. Timův opus magnum. Filmařina není o malých detailech. Je o velikosti filmu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Snad ta nejlepší pocta člověku z filmové branže, kterou můžete shlédnout. Ed Wood je na filmařském poli skutečnou legendou, i když legendou v negativním slova smyslu. Neměl žádný filmařský talent, žádné peníze, žádnou invenci. Čeho však měl přehršel, to byl zápal k filmařině. Točil svá béčka s absolutní radostí a láskou k filmování. Jeho filmy proto dnes nejsou vesměs označovány jako nejhorší filmy všech dob, ale jako kultovní braky kultovního režisérského neumětela. Jím ale ani vzdáleně není Tim Burton. Člověk se zápalem pro filmování, ovšem s talentem, dokonalým důvtipem a invencí. Když jsem se dozvěděl o tom, že životopisný snímek o Edu Woodovi natočil Tim Burton, tušil jsem, že to nebude úplně normální film. A měl jsem pravdu. Ed Wood je kromě životopisu titulní postavy rovněž černočernou komedií s typickými Burtonovskými prvky a humorem. Johny Depp je zcela zaslouženě jedním z nejlepších herců součastnosti. Ed Wood je v jeho podání dravý a rozdováděný floutek, který ovšem ví co dělá a svým okolím zůstává neuznáván a nepochopen. Martin Landau vlil Bélovi Lugosimu novou krev do žil, podal ho jako velmi svérázného a zajímavého chlapíka a zcela zaslouženě byl odměněn soškou Oscara. Dále mě velmi potěšil Bill Murray, který se líčil jako ženská, mluvil jako ženská a navíc se jí i chtěl stát. A v první chvíli jsem nemohl poznat Vincenta D'Onofria v roli Orsona Wellese. Nádherná, atmosférická, éterická a expresionisticky černobíle půvabná podívaná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je ta nejnepohodlnější rakev, ve které jsem kdy byl." Tak legendární Bela Lugosi mě bavil víc, než ten slavný režisér, scenárista, herec a producent, který se rád převlékal do dámských šatů. To však nic nemění na tom, že kdyby všichni režiséři točili s takovým nadšením jako Ed Wood, tak by ve filmovém průmyslu určitě bylo méně peněz a více zábavy. Nebudu se tedy falešně tvářit, že po zhlédnutí tohoto filmu začnu po večerech konzumovat Zlaté maliny a ráno pak do mísy vypouštět Oscary, ale na nějaký ten kousek z dílny nejhoršího režiséra všech dob si určitě udělám čas. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama