Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí se zeptá, kdo je vlastně Ed Wood. Odpověď by pravděpodobně našli v jeho filmech, ale jednodušší bude shlédnutí Burtonova díla s božským Johny Deppem. Trochu nezvyklé téma si Tim Burton vybral pro svůj film, ale využívá ho na maximum. Ed Wood možná byl nejhorší režisér všech dob, ale je nám předveden v rovině, kde nehraje důležitost talent ani kvality. Jde tu hlavně o neutuchající lásku Eda Wooda ke kinematografii, k točení filmů, k psaní a k pojetí filmu jako své výpovědi a svého deníčku, který ale nechce držet pod pokličkou (i když by někdy měl). Vizuálně se dostaneme do Woodových filmů a Burton s vtipným nadhledem ukazuje muže, který byl rozhodně něčím výjimečný. Herecké obsazení je bezchybné a herci své role prožívají přímo úžasně. Mezi všemi pro mě vyniká krom Johnyho Deppa také Jeffrey Jones a Martin Landau. Díky atmosféře a hercům jde o velmi krásný zážitek, který velmi potěší, ale pro mě se nedokáže stát nezapomenutelným a dokonalým. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelné spojení Johnnyho Deppa a S.J. Parker se stalo skutečným(pro mne teprve v roce 2012)a přestože pod velením Burtona, tak to dopadlo všelijak. Možná, že byl Ed Wood opravdu nejhorším filmovým režisérem, ale ten můj nejoblíbenější jej vylíčil jako dobráka od kosti a přestože to není tak špatné, vůbec mi to nesedlo. S Burtonovým stylem to nemá moc společného, humor je na bodě mrazu a celé to působí lacině. Staré černobílé filmy až na výjimky nemusím a tak pravděpodobně v tom tkví ten (můj) problém Včetně toho, že pro mne "Ed Wood" představuje vleklou nudu v hlavní roli s Johhnym,který do toho nedal srdce. Na druhou stranu pěkná atmosféra filmu (taková správně béčková) a skvělí Martin Landau a Parker. Přesto.. Ed Wood je možná do roku 1994 pro někoho nejlepším Burtonovým filmem, ale celkově zatím tím nejhorším (pro mě určitě). ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, až má člověk po jeho zhlédnutí chuť začít si plnit ty své nereálné sny. Nebo se podívat na nějaký z Edových snímků. Jakkoli nemám Tima Burtona příliš rád, tohle se mu povedlo. Talentovaný Johnny Depp jako netalentovaný režisér ve filmu, z něhož sálá takové nadšení (filmařské, lidské), až je to k neuvěření. Jednoduše krásně pozitivní dílo (a to vypráví v podstatě o dost smutnejch věcech...), které vám náladu určitě nezkazí. 9/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí musím naprosto oprávněně přidat i pátou hvězdu. Film je natočen naprosto geniálně. Až dnes, když jsem viděl Woodova dílka jsem schopen ocenit nejen práci Burtonovu, ale i všech hlavních herců. Nejlepší je Johnny Depp, který Eda báječně ztvárnil. A vyzdvihnout samozřejmě musím i Martina Landau jako Belu Lugosiho. Ed Wood byl ale opravdu borec :-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Ed Wood by byl poctěn, kdyby věděl, že osobnost kalibru Tima Burtona o něm natočila životopisný snímek:) Geniální úvodní titulky identické s těmi v Plánu 9. Johnny Depp jako "nejhorší režisér všech dob", Martin Landau jako legendární Bela Lugosi a Lisa Marie jako Vampira. Jo, Ed byl maník, ten by to dneska ještě všem natřel:) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Rozpočet úvodní scény filmu byl vyšší, než rozpočet jakéhokoliv filmu Eda Wooda, a rozpočet celého filmu byl vyšší než rozpočty všech Woodových filmů dohromady. (don corleone)
  • Tim Burton přiznává, že byl vždy fanouškem Eda Wooda, a proto je jeho životopisný film natočen s velkou zaujatostí, která pramení spíše z jeho obdivu k Woodově práci než z posměšného postoje. Vztah mezi Woodem a Belou Lugosim ve filmu navíc odráží Burtonův vztah k jeho vlastnímu idolu Vincentu Priceovi, další známé hororové ikoně. (don corleone)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama