Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzská hořká komedie, jejímž hlavním tématem jsou peníze a jejich dopad na lidské vztahy, charaktery a osudy. Sledujeme příběhy několika rozdílných lidí, kteří se v určitých situacích protnou: Brett (vynikající Fabrice Luchini) je bohatý manažer a přesto převrací každou minci třikrát, vymlouvá se, když má zaplatit v restauraci, podvádí, když se v podniku dělá sbírka na kolegyni, a díky své chorobné šetřivosti přijde i o svou lásku; Laurence - mladá dívka, které sice otec odkázal veliké peníze, ale ona se světem, který ji připravil o rodičovskou lásku v dětství, nechce mít nic společného; Maurice, pohádkově bohatý továrník si myslí, že za peníze si koupí štěstí a lásku; úplně jiný vztah k penězům má další protagonista příběhů o penězích a štěstí Coway, majitel restaurace věčně v dluzích, dokáže své peníze lehce pustit, a naopak jít až na hranu zákona, aby nějaké získal, ale vždycky má svou hrdost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Barak 

všechny recenze uživatele

Peníze - ty tu hrají hlavní roli. Sledujeme několik lidí, kteří jsou nějakým způsobem propojení. Po celou dobu přeskakujeme od jedné postavy k druhé a sledujeme, co zrovna dělá. Načež se nám osudy nějakých dvou postav propojí, a to způsobem, že se jen tak lehce "líznou". Ne že by nějak víc do sebe těch několik příběhů zapadlo, oni do sebe vlastně nezapadají skoro vůbec. Ale i kdyby to bylo bez toho, tak se to nijak neprojeví na kvalitě.. takhle to jen tvoří ucelenější obraz a celé to líp vyzní. Výjimečně jsem se usmál nad nějakým vtipem, ale jinak je to velká nuda, u které se mi chtělo spát.. mohlo z toho být něco víc.... 3/10 ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavě poskládané střípky ze životů několika lidí. Jejich společným jmenovatelem jsou peníze. Někteří si je nechtějí připustit k tělu, jiní jsou pod jejich mocí. Střetáváním s okolním světem se dostávají do mnohdy absurdních situací. Divák nemá hlavního hrdinu, proto může dumat, jaký vztah k penězům má a dozvědět se, jak na něj možná lidé nahlíží a kam směřuje. Tak či tak, peníze hýbou světem a tento film na to velmi hezky reflektuje. ()

Reklama

Deverant 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o nezajímavý nebo nanápaditý snímek. Obzvlášť Molièrovská postava lakomce ztvárněná Fabricem Luchinim je velmi nosná. Ale celé je to jaksi nedotažené, nekonzistentní, znenadání objevující se linie se stejně rychle navždy ztrácejí (demonstrující matka a její rehabilitující se syn, Helena ukládající peníze v bance aj.), některé momenty nedávají moc smyslu (např. kdo byli ti muži na konci, hrající karty v restauraci, co přesně vlastně chtěli apod.). Film měl větší potenciál, který rozhodně na mnoha místech vysvítá, v celku ale bohužel zůstal nevyužit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typicky francouzská vztahová záležitost, kde sledujeme skupinu lidí, kteří navzájem proplétají své osudy, přičemž ústředním motivem celého filmu je vztah těchto osob k majetku a penězům. Někdo je zkrátka šetřílek, někdo nedokáže myslet na zadní kolečka a někdo je pro změnu realista. Slušně obsazené, byť nejde o první francouzskou ligu, dobře zahrané i zrežírované, nicméně ve svém konečném výsledku filmu škodí scénář, který přináší řadu motivů a postav, aby divák na konci filmu zjistil, že prakticky žádná z těchto linií (možná s výjimkou továrníka, který teprve při odchodu na odpočinek poznal, že jsou lidé, které není možné koupit) se uspokojivě neuzavře. Moderní komerční kinematografie si často nechává pootevřená vrátka k dalšímu pokračování v případě diváckého ohlasu, jenže tady nejde o pootevřená vrátka, ale spíš pocit, že film ve dvou třetinách někdo usekl a chybí mu konec. Pokud jde o žánr, neoznačil bych ho jako komedii, ale spíš drama s řadou tragikomických momentů obstarávaných převážně Fabrice Luchinim v roli bizarního chamtivce a šetříllka. Celkový dojem: 60 %. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama