Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý úředník Bernard Noblet je nenápadným zaměstnancem jedné ženevské banky, v upjatém Švýcarsku se ale nudí a touží dokázat něco velkého. Totéž se týká i jeho snoubenky, která pracuje jako učitelka, ráda by ale žila na vysoké noze. Bernardův přítel Roger má v hlavě spoustu vynálezů, nemá ale na ně peníze. Naráz přijít ke spoustě peněz se dá jen krádeží. Bernard se spojí s tajemnou kráskou Bettinou a pojme odvážný plán. Aby zmátl policii, chce vyloupit během dvou minut pět bank na pěti různých místech.
Kriminální komedii Diamantový biliár (Un milliard dans un billard, 1965) natočil původem maďarský režisér Nicolas Gessner podle vlastního scénáře. Hlavnímu hrdinovi (Claude Rich) stály po boku zahraniční krásky, americká herečka Jean Seberg a italská Elsa Martinelli. Natáčení probíhalo ve spolupráci s Itálií a Západním Německem, premiéra se konala krátce po sobě v několika evropských zemích na podzim 1965. Ve Francii ovšem film zaznamenal jen průměrný úspěch, nedosáhl ani miliónové hranice v návštěvnosti kin. (argenson)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Francouzská potrhlost spojená s důmyslem slaví úspěch, ale ve filmu, který zestárl, už menší.(50%) ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Diamantový biliár: Další kousek po vzoru starých francouzských komedií z 60. let. Vynalézavý lupič Claude Rich se pokouší vyzrát nad zkušenými profíky v oboru. Nápaditý trik s vyloupením banky, známé tváře francouzského filmu a tradiční francouzská potrhlost... Lepší průměr. Pro milovníky starých francouzských filmů poměrně vzácný kousek do sbírky... Tedy až na ten dabing TV NOVA, ten je otřesný... ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Režisér Nicolas Gessner prožil svoje dětství i začátky své umělecké kariéry ve Švýcarsku, do něhož zasadil i příběh tohoto koprodukčního filmu, takže divák má zde možnost uvidět šedesátkovou komedii odehrávající se opravdu v nezvyklé krajině. A na co jiného se u malé filmové návštěvy Švýcarska zaměřit, než na banky? :o) Loupežní plán úředníčka Bernarda je sice poněkud odlišný, než jak to uvádí zdejší obsah (loupeži v pěti bankách během dvou minut se opravdu nedočkáte), ale originální a důmyslné provedení ohledně zmatení policie i využití množstvím bank v jedném městě očekávat určitě můžete. Člověk by neřekl, co dokáže někdy vyklíčit z mladého, nenápadného, nedochvilního úředníčka s tváří Clauda Riche, jednou padělatelský revolucionář v oboru manželství (Mockyho Přátelé kopretiny), zde pro změnu chytrý organizátor neobyčejné loupežní akce. I díky Richovi v hlavní roli jde ale o slušnou zábavu, samotný film dobře odsýpá v popředí s výbornou atmosférou velké půlnoční akce a minimálně malé budíčky s vyskakujícím plyšovým klaunem dobře utkví v paměti. Ocenil bych možná méně tuctové romantické zápletky a více filmařských nápadů. Tento typ filmu určitě můžu, byť kromě krajiny zasazení děje mě nenapadá toho moc, čím by vyčníval. 70% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama