Reklama

Reklama

Princezna na hrášku

  • Československo Princezna na hrášku (více)

Obsahy(1)

Klasická ruská rozprávka nakrútená podľa predlohy Hansa Christiana Andersena.  Bolo raz jedno kráľovstvo. Jedného dňa zaklopalo na bránu zámku mladé pekné dievča, ktoré tvrdí, že je princezná z ďalekého kráľovstva. Aj napriek tomu, že jej neveria, nešťastnú dievčinu prichýlia. Matka - kráľovná začne uvažovať, že dievča by mohlo byť dobrou ženou pre mladého princa. Otec kráľ sa však rozhodne poslať svojho syna do sveta, aby si sám našiel nevestu. A tak sa princ vyberie na dlhé putovanie za hľadaním tej pravej ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

majo25 

všechny recenze uživatele

Andersenovskú rozprávku zachraňuje predovšetkým námet. Spracovanie síce nie je zlé, hrad vyzerá konečne ako hrad a nie ako ruská mešita, kostýmy sú ok, rozprávka je celkom vhodne obsadená, len keby to celé nezývalo častou nudou. Vivaldi hrá a zatvára sa jedno oko, umelci predvádzajú svoje performance, zatvára sa to druhé, kráľovčík s kráľom nosia jeden matrac za druhým a zatvára sa i to tretie. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedné škaredé noci pršelo a hráli k tomu Vivaldiho, jedno či druhé dohnalo krajem se toulající dívčinu na příhodně u cesty stojící zámek, kde se nechala ubytovat. Královně, která jí osobně šla odestlat, se líbila, tak ochotně uvěřila tomu, že dotyčná slečna je zahraniční princezna. Zřejmě se jednalo o hranice všedních dní. I když měl doma pěknou princeznu ve vdavekmožném věku, princ poslechl svého otce a jel se po princezně poohlédnout do světa. První princezna byla nafoukaný spratek, který dostal životní lekci. Divák si po dalších ukázkách Vivaldiho poslechl asi 4x, že sedí muška na stěně, což by ho vyvedlo z konceptu, ovšem jen do chvíle, než si uvědomí, že na Červené Lhotě tři roky před rozmarnou princeznou bydlela Zlatovláska a že tam byla bytem moucha, co lezla princeznám pod závoje a vůbec ovlivňovala sled dějin. Druhá princezna milovala zrůdku z lesa a ženichy (a že jich bylo), při neuhodnutí hádanek nechávala házet ze skály. Princ jí v dalším praktikování téhle záliby rafinovaně zabrání a jede se seznamovat dál. Třetí princezna je trochu vyšinutá a svým nastávajícím se nechá de facto uchechtat (kdyby aspoň ukecat). Princ se vrací domů a koho tam nenajde, jako tu dívčinu, co se prohlásila princeznou a pak na zámku zůstala? V princi panická hrůza z další cesty za hledáním nevěsty probudila romantické city a i ta zkouška luštěninou dopadla jak měla. Nejlepší na tom je ten poměr princů vůči princeznám a tak to má být. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka, složená z několika Andersenových literárních předloh. Nosnou osou však je zkouška princezny, zda-li ji bude tlačit pod peřinami zrnko hrášku. Osmnáctiletý Andrej Podošjan v roli prince je výraznou a zajímavou postavou. Mám dojem, že v některých pasážích se objevují české zámecké a hradní exteriéry; jestli se nepletu mimo jiné i Pernštejn - ale nikde jsem se o tom nedočetl. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem jako dítě četla hodně pohádek, tak mohu s jistotou říci, že tento film je slátanina ze tří pohádek : 1.Princezna na hrášku, 2.Pasáček vepřů, 3. Chytrá princezna. To vše dohromady tvoří jakousi směs (pro děti nezávadnou), ale pro čtenáře pohádek úsměvnou. Jelikož se jedná o pelmel ruskou pohádku, tak výprava je velmi dobrá, byly využity české zámky (aspoň z dálky - Hluboká, Lednice, Červená Lhota, Pernštejn). Ale koukat se na to dalo. Dětem udělá radost každá pohádka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Spojení několika pohádkových příběhů v jeden. Takže ještě před zkoušením pravosti princezny (Irina Malyševa) prostřednictvím hrášku se princ (Andrej Podošjan) vydává na cestu a hledá svou vyvolenou. A tak následují další tři příběhy. Nejdříve se princ proměňuje v pasáčka vepřů a oblbuje trucovitou a všedností znuděnou princeznu (Irina Jurevič). A když si jí může odvést, tak jí odmítá. Pak se zakouká do další princezny (Marina Livanova) zamilovanou do prince zakletého v trola (Igor Kvaša) a všichni uchazeči o její ruku musí zodpovědět tři otázky. Tak princ všechny zachraňuje, aby se dostal a zakoukal do další princezny (Světlana Orlova), která má ráda umění. Když už se zdá, že se stane jeho vyvolenou, tak ji odváží uchvatitel, který ji zřejmě svojí neurvalostí velmi zaujal. Ale zbyla mu ještě ta na hrášku. Potěšil hudební doprovod od Vivaldiho a české pamětihodnosti Blatná, Červený Hrádek, Pernštejn a Lednice. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na zámku Červená Lhota. (M.B)

Reklama

Reklama