Reklama

Reklama

Zkrocení ohně

  • Sovětský svaz Ukroščenije ogňa (více)

Obsahy(1)

Film pojednávající o počátcích kosmonautiky v Sovětském svazu. Jsou zde zachyceny velmi těžké podmínky přelomu 20. a 30. let 20. století, kdy se sovětská moc teprve stabilizovala po občanské válce a zahraniční intervenci. Je zde popsána složitost situace počátku vývoje raketových systémů během fašistické okupace, kdy bylo třeba vývojové úsilí přeorientovat z vědeckých úkolů na vývoj účinných zbraní - známé raketomety Kaťuše. Film zachycuje i vývoj po 2.světové válce, počátek studené války, horečný vývoj protileteckých raket. Vrcholem je sestrojení balistické rakety, vypuštění první družice kolem země a vyslání prvního člověka do vesmíru.

Na film je třeba se dívat bez politických předsudků. Prostě popisuje tehdejší situaci, obrovské úsilí a hrdinství lidí, kteří vyvinuli raketovou technologii ve velmi těžkých podmínkách. Je velká škoda, že televize nevěnuje tomuto filmu pozornost, protože už jenom z populárně vědeckého a naučného hlediska je jeho uvedení velkým přínosem. (ČSFD)

(více)

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Vím, že zbraň, kterou jsme vytvořili, je nástrojem násilí, ale byli jsme ji nuceni vytvořit, abychom se vyhnuli nechutnějšímu násilí...“  Rok 1972 ve sovětské kinematografie byl zejména rokem nadpozemského Tarkovského sci-fi opusu SOLARIS. Zájemcové o témata kosmonautiky a dobývaní vesmíru ve filmu si však můžou do pořadníka přidat i tento Chrabrovického snímek mapující na ploše téměř tří hodin vývoj, přelomové události a okolnosti výroby prvních vyslaných raket a později i prvního vzletu člověka do vesmíru v politicky často rozporuplné výchoevropské velmoci. Jestli něco pokaždé obdivuji na sovětských filmech kroužících kolem témat vědy a vesmíru (a v tomto případě ani nemusí jít přímo o sci-fi), jde o velmi dobře zvládnutou myšlenkovou rovinu, tentokrát protavenou i do reflexe morálních dilemat souvisejících s vědeckým vývojem, technickými vynálezy a posléze hrozbou jejich zneužití během válečné situace. Filmařský zápal v rovině rozsáhlého mapování jednotlivých kroků, výpočtů a kroků výzkumu a zásadních okamžiků vývoje vesmirních raket se hezky snoubí se zápalem hlavní postavy významného vědce a oplývá přesně svižným, nenudícím tempem, okořeněným dobře napsanými dialogy. Nakonec vyzní zajímavě i vedlejší rodinná linka konstruktéra s jeho manželkou a čtyři rokem neviděným synem, byť dnes už může pro někoho vyznět jako klišé tematicky podobných filmů. Škoda jen, že z náučného a faktografického hlediska film ignoruje jména zásadních reálných osobností (např. hlavní postava má být dle všeho předobrazem leteckého konstruktéra Sergeje Korojlova, jehož jméno ale zde nezazní a nezazní ani jméno Jurije Gagarina, kterého vidíme i na archivních záběrech)... stejně tak s výjimkou roku 1956 v jedné scéně s datem na obrazovce chybí alespoň přibližná datace jednotlivých scén, že si divák na základě zmínek politických okolností musí daná historická období pro bližší zorientování se v čase domýšlet. Ačkoliv asi to vychází z pokusů co nejvíc eliminovat tendenční ideologické pozadí v rámci krajiny a doby vzniku. Jestli jsem něco příliš pobral a zkazilo mi (mírně) celkový dojem určitě víc, byla opakovaná scéna kdesi v úvodu a závěru s namaštěným vědcem v trávě a nárazem zkušební rakety do skály. K závěru mi došlo, že zřejmě symbolizovala smrt leteckého konstruktéra, jen mi onou stylizací neseděla k zbytku filmu a význam některých prvků jsem nedešifroval. [85%] ()

filipP321

všechny recenze uživatele

Televízna premiéra na prvom programe ČST 8.12. 1973 - prvý diel a 9.12. 1973 - druhý diel. Réžia českého znenia K.M. Walló. Dvoudílný sovětský film o konstruktérovi kosmických raket, vyznamenaný Velkou cenou XVIII. MMF v Karlových Varech 1972. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu velmi zdařilý film , pamatuji si ho také ze školy a tenkrát to byl zážitek a i po letech se na tento snímek dá dívat i když skutečnost byla jiná. Z té doby si pamatuji ještě jeden film, ten byl pro změnu o Wernerovi von Braunovi matně si vzpomínám , že tam byl vylíčen jako sabotér německé válečné výroby, tuším že se jmenoval "Fialové blesky". ()

erle 

všechny recenze uživatele

Dvojdielny zivotopisny film zaoberajuci sa zivotom S.P. Korolova.Ked si odmyslime vsetky tie na vtedajsiu dobu politicke a agitacne nazmysli je to jeden z najlepsich filmov zaoberajuci sa Ruskov kozmonautikov a raketovym vojskom. Korolov mal vo filme zmenene meno kvoli utajeniu.Film bol povoleny az po osobnej prezentacii pred politbirom. Aj napriek tomu museli byt znicene stovky metrov filmu , aby sa neprezradila konstrukcia bojovych rakiet sovietskej armady.vo filme hrali popredny herci z moskvy a leningradu ()

Scott67 

všechny recenze uživatele

Pokus o jakýsi životopis Koroljova. Jenom se jaksi pozapomnělo na jeho šestiletý pobyt v lágru na Sibiři ve čtyřicátých letech. Pamatuju si premiéru filmu se školou v kině Jadran, kdy jsem ho naposled viděl česky dabován. Tehdy na mě velmi zapůsobil. Výpravné dílko, plné techniky. Politika mě tolik nezajímala. A časem, kdy se ukázalo, že tento člověk skoro celý sovětský raketový program (na rozdíl od amerického občana sturmbannfuhrera Browna) uvařil z vody, ho dokonce obdivuji. Pajéééchali !!! ()

Reklama

Reklama