Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý průmyslník Sampioni se stane terčem výhružek a krátce nato je i přepaden. Vyvázne jen díky pohotovému zásahu muže, který se zjevně ve rvačkách vyzná. Přepadený ovšem neví, že celá situace byla zinscenovaná, a nabídne Marcovi, aby mu dělal osobního strážce - „gorilu“. Brzy dojde na další výhružky a požadavky, s nimiž nemají Marcovi kumpáni nic společného. Marco, který navíc navázal vztah se Sampioniho dcerou, se rozhodne zjistit, kdo za útoky stojí. (Chřástal)

(více)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Toto taliánské velmi násilné eurocrimi mě opravdu velmi nadchlo! Upozorňuji, že jsem ho nikdy před tím neviděl ani tehdy na TV Premiéra, jak se tu o tom zmiňuje uživatel Chřástal. Nemám ani důvod film hodnotit takto nízko a tvrdit, že to nebylo v konečném výsledku nic extra, asi je přece jenom důležité, jak člověk k takovým filmům vůbec přistupuje a jestli je milovník eurocultu, anebo je jen náhodný divák. V daném žánru pak ostatně bylo natočeno mnoho daleko horších filmů a podle podobné logiky by pak takové kousky musely být rovnou odpad! Ale nic ve zlém samozřejmě. Tento film, tedy alespoň podle mého mínění, rozhodně patří ke špičce v subžánru poliziotteschi, místy nějakými svými sekvencemi mi připomínal Castellariho mistrovské dílo "Big Racket" ze stejného roku, teď jde jen o to, kdo byl kým více ovlivněn, jestli Castellari Valeriim nebo naopak. Pěknou hlavníroli si zde zahrál bourák Fabio Testi (Macro), podobně jako v Castellariho majstrštyku. Zde hraje tajného policistu, který je najat místním obchodníkem Sampionim (Enzo Palmer, rovněž film "Big Racket") jako tělesná stráž (proto ten známý výraz gorilla pro velké hovado) k ochraně své osoby a krásné dcery. Sampioni je vydírán tajemnými zločinci, situace a poněkud spletité spiknutí se komplikuje s příchodem jeho bratra a mladé Sampioniho dcery, do které se Macro zakoukal. Macro čím dál tím více tlačí na gang a nutí gangstery hrající si svou vlastní hru změnit strategii. Následuje velkolepé zúčtování. Film nese všechny přísady typické pro tento žánr, vypečenou přímočarou hyperaktivní násilnou akci, nějaké to divoké pronásledování a honičky, znamenité pěstní souboje a pulsující hudební skóre. Je neuvěřitelné, co všechno nacpal Valerii do posledních cca 30 minut, to je vážně bravurní krvavá jízda v samotném žánru. Vše odstartuje hrozivou výtahovou sekvencí a končí na nádraží (zde mi to připomínalo právě film "Big Racket") a následně skutečně brutální, ale o to více precizně natočenou pronásledovací sekvencí vlaku s policejním autem (à la "French Connection"), kde se ze všech stran střílí ze saprů a z pušek, náhodní kolemjdoucí padají jako přezrálé švestky, vlak v plné rychlosti poráží dědka na kole, nějaká ta prostřelená hlava k tomu a na smrt vyděšení cestující. Třešničkou na dortu je pak samotné vypořádání se s hlavním gangsterem, který nosí parádní koně, to je vážně lahůdka, nic podobného jsem do té doby neviděl, bravo! Za "Big Racket" film trochu pokulhává, ale i tak je se stále na co koukat. Pěknou, ale smutnou roli si tady zahrál i Al Lettieri ("Kmotr"- Sollozzo). Doporučuji především fanšmejkrům eurocultu. Podobné filmy: "Big Racket", "La via della droga", "Street Law" atd. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Brutalita, kalhoty do zvonu a slušná závěrečná honička auta s vlakem, jinak nic extra. Kdysi dávno na TV Premiéra pod názvem Jdi, gorilo. ()

westman 

všechny recenze uživatele

A zase parádní trefa do černého a mám radost že mě tento žánr stále umí překvapit. Pro mě nepřehlédnutelný snímek na poli eurocultu. Za trefu Testiho do hledí zločincovy pušky dávám jasných 5. ()

Reklama

Reklama