Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Melchior (Heino Ferch) už má s despotickou východonemeckou tajnou službou STASI svoje skúsenosti. Ako plavecký majster sa zo všetkých síl usiluje dostať tam, odkiaľ sa už dlhší čas šíri neprehliadnuteľný závan slobody. Píše sa trok 1961 a uprostred Berlína vyrastá kolosálna stavba z kameňa a betónu známa ako berlínsky múr. Jediná cesta, ako sa pri úteku vyhnúť takmer istej smrti, je uskutočniť útek pod zemou. Práce na tuneli však nepokračujú tak rýchlo, akoby si Harry a jeho spojenci mohli želať. Naviac, stále viac hrozí ich prezradenie. V časoch neslobody sa môže stať zradcom aj váš najlepší priateľ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak to byla nezkrášlená připomínka smutné minulosti, která se nás svým způsobem taky v tom našem komunistickém bloku týkala. Drama, které bylo z velké části podle skutečné události, ale hlavně o skutečných lidech, kde jsem jejich odvahu a houževnatost s jakou se pustili do tak náročné akce, musela hluboce obdivovat. O to víc, když jsem viděla, čím vším si museli projít. Od hrozeb, závalů, zrady, velkých obětí, přes obrovský stres s kterým se museli potýkat vzhledem k okolnostem, které tuto akci provázely. Silně dojemné momenty se střídaly s těmi, kde mně hladina adrenalinu stoupla na maximum, obzvlášť pak v té finální části. Nebudu vyzdvihovat zvlášť žádného herce, protože všichni byli výborní a co je podstatné, já jim to věřila. Výborný film a já ho určitě doporučuji. 4,5* ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jak je první polovina filmu depresivní, realistická a celkově velmi povedená, tak je druhá půlka hollywoodská, filmová (tzn. nerealistická) a pitomá. Škoda, že film natočený celkem věrně na motivy skutečných událostí, je možné proměnit v takovou filmovou limonádu, kde stále větší roli hrají patetické milostné trojúhelníky a podobně. Za zmínku ještě stojí, že plukovník Kröger (Uwe Kockischze) ze Stasi, který má na starost útěky z Republiky, vyniká dedukčními schopnostmi na úrovni chytřejšího bratra Sherlocka Holmese. A pokud si pamatujete Pád třetí říše, tak si všimnete, že tady v hlavních rolích vystupuje Albert Speer a Hitlerova sekretářka Traudl. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľký útek pre 20. storočie. Musím uznať, že Nemci takéto historické thrillery vedia (či už zobrazujú osudy ľudí skutočných alebo fiktívnych). Filmy ako Pád Tretej ríše, Životy tých druhých atď. sú toho skvelým príkladom. Tunel hodnotím nižšie, pretože, aj napriek tomu všadeprítomnému prislaďovaniu mi prišli práve Životy tých druhých režijne lepšie zvládnuté. Po hereckej a scenáristickej stránke sa však všetky tieto filmy vyrovnajú (a nie je to len tým, že Tunel s nimi zdieľa Sebastiana Kocha a Alexandru Mariu Laru). Príbeh ľudí utekajúcich z východného Berlína za Múr je jednoducho skvelý. Scéna s prebúraním autobusom mi vyrazila dych. 85% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V podobných případech u mě vítězí obsah nad formou. Je mi jedno, že je film zbytečně dlouhý a v druhé polovině hraje účelově na city. Já se prostě strašně rád dívám na to, jak těm komunistickejm sviním někdo vypaluje rybník. Obrovský respekt ke všem, kteří se na útěcích přes Berlínskou zeď podíleli. Ať už úspěšně, či neúspěšně. Jako pocta těmto, většinou bezejmenným, hrdinům Tunel funguje skvěle. 90% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vysoce atraktivní historické téma kopání tunelu pod čerstvě (z)budovanou Berlínskou zdí udrželo v pozornosti i ve chvílích, kdy se vypjaté emoce režisérovi nedařilo úplně prodat a děj lehce stagnoval (tzn. zejména ve 2. třetině) – o čemž svědčí i fakt, že masivní délka 160 minut jinak nepředstavovala problém. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Postavení Berlínské zdi předcházelo uzavření východního Berlína. Bylo natolik utajené, nečekané a rychlé, že zůstaly rozdělené rodiny, kde si např. rodiče vyrazili večer na ples do západního sektoru a děti spaly ve východním. Problém s návratem měli i východoněmecké krávy, uvězněné na západních pastvinách.
    Únikový tunel byl stavěn ze západního Berlína do východního. Na stavbě se podílel tehdejší uprchlík z NDR, student Hasso Herschel, dále Domenico Sesta a Luigi Spina, oba Italové. V průběhu prací se vyskytly problémy s financemi. Tunel bylo potřeba vyztužit, větrat, odvodňovat, osvětlit a hlavně utajit. Ke spolupráci byla přizvána americká televizní společnost NBC, která koupila autorská práva na příběh mimo Německo a Itálii. NBC nasadila do terénu dva kameramany. Spina a Sesta obdrželi po 15 000 markách a zůstala jim práva pro Německo a Itálii. Herschelovi šlo v první řadě o to, aby dostal z východního bloku sestru a rodinu. Na celém projektu pracovalo více lidí, údajně až třicet. Sedmnáct z nich se po zveřejnění od tunelu distancovalo, aby neohrozili své příbuzné na východě. NBC měla poté ve Státech drobnou nepříjemnost. Musela federálním orgánům vysvětlit, proč staví podzemní dílo, když nemá ke stavbě tunelů licenci. (ČSFD)

Reklama

Reklama