Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý ruský režisér Andrej Končalovskij a americké hvězdy Tom Hulce, Lolita Davidovich a Bob Hoskins jsou podepsáni pod filmovým příběhem z roku 1939, v němž se obyčejný muž musí rozhodnout, zda bude sloužit vlasti nebo půjde za hlasem svého srdce. Ta letní noc roku 1939 je pro Ivana Sanšina nocí svatební. Přesto na jeho dveře zabuší KGB a Ivan se dozvídá, že jeho soused byl před hodinou zatčen. Neví, co se stane s ním, obává se, že už nikdy neuvidí svou ženu, přestože nic neprovedl. Je odvezen ulicemi noční Moskvy, ale místo na popraviště se dostane až k samotnému Stalinovi a jako promítač filmů se stává součástí diktátorova vnitřního kruhu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zfanatizované davy mě děsí, stejně jako fanatičtí lidé. Tento film je přesně o nich. Je o promítači filmů, který byl povolán do Kremlu, aby sloužil soudruhu Stalinovi. Co s naivním člověkem taková kariéra udělá, můžete sledovat v Končalovského dvou hodinách. Na Stalinově pohřbu bylo ušlapáno přes 1500 obyčejných lidí, kteří se chtěli za každou cenu rozloučit se svým vůdcem. Aneb, jak říká moudrý stařec ve filmu, kdyby nebylo tolik dobrých Ivanů, nikdy by Rusku nevládla zrůda. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděla s otcem ve filmovém klubu a ve věku, kdy jsem si ještě pletla Končalovského s Koněnočkinem, ale při ohlédnutí zpět si říkám, že zase tak mimo jsem nebyla. Jen se v tomto případě jedná o verzi, kde velcí zlí vlci vítězí a zajíčci se ve své jamce střídavě třesou hrůzou a nasazují statečné úsměvy, hlasitě chválíce moudrou a velkozubou vládu. Žádná obří modla se nevztyčí, pokud jí s tím nepomohou tisíce ochotných bezejmenných uctívačů a při pohledu na kreaci Toma Hulce v roli jednoho z těch pojmenovaných si na uhihňaného rokokového rebela divák ani nevzpomene, jen si trpce pomyslí, že problémem Ruska není to, že tam na střídačku uctívají Boha i ďábla – problém je, že tam nikdy neuctívali člověka. Mráz přichází z Kremlu. A není před ním záchrany. ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla v době vzniku, ale zakousl se do mě pořádně, tak snad ještě nějaké vzpomínky vydoluju. Po sameťáku se začaly točit snímky, které najednou mohly ukázat v celé nahotě ten zhovadilý stalinovský systém a jeho obludnou KGB s Beriou v čele ( mimochodem vynikající Bob Hoskins). Určitě jsou natočeny lepší snímky, ALE...pro toho kdo o sovětském Rusku a stalinismu potažmo 2.světové nic neví je to takový úvod do historie. A co je na tom všem vlastně nejhorší, že dnes se tyto kritické snímky UŹ ZASE točit nemohou bez cenzurního zásahu. Stačí když usedne do křesla diktátor a opět je všechno v prdeli. Za mě 85% ()

cab 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelný příběh řadového zidealizovaného promítače žijícího nelehký život v tehdejší Moskvě v podání skvělého Hulce. Splnilo se mu několik snů během pár dní - svatba se svojí vyvolenou a setkání z očí do očí s tehdejšími lídry Sovetskeho svazu, včetně obávaného Stalina zobrazeného jako chytrého a racionálně uvažujícího člověka. Hulce musí několikrát čelit nelehkému rozhodnutí během své životní etapy. Většinou jde slepě za svými ideály než za srdcem. Já bych si raději užíval s Anastasiou. Hehe!!! Víc neřeknu. Stojí to za zhlédnutí!!! 95%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Uplne zabudnuty, no kvalitny film. Aj ked nebolo komu fandit, pretoze vsetci su tu blbci, zmrdi alebo oboje. Sceny so Stalinom vynikajuce. Bohuzial stale aktualny film o tom, ze ludia su lahko manipulovatelni a rychlo zabudaju. Inak si neviem predstavit, preco sa chce stvrtina nasho naroda vratit k byvalemu rezimu. Okrem absencie sympatii zamrzi nie uplne strhujuce tempo a obcasna rozpadnutost projektu. Posobi dojmom, ze sa dost prestrihavalo. 7/10 ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama