Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1870 utíkají novopečení manželé – pistolník a karbaník John Devlin (J. Wayne) se svou okouzlující ženou Sandrou (V. Hrubá Ralston) z domu jejího otce, majitele železnice Marka Poliho (H. Haas), který se sňatkem nesouhlasil a je jim nyní v patách. Sandra Johna přesvědčí, aby odjeli do Dakoty, kde si mohou založit svou zemědělskou usedlost a zbohatnout. Na cestě jsou ale o své úspory okradeni bandou vedenou místním velkostatkářem Jimem Benderem (W. Bond), jenž terorizuje místní farmáře za účelem levného odkupu jejich půdy, přes kterou má vést železnice. John se nakonec rozhodne pomoci místním farmářům a postavit se proti Benderovi. Tím ale vystavuje riziku nejen sebe, ale i Sandru… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezké, roztomilé, na svou dobu prostě pěkné. John Wayne zde není ještě takový chlapák jako později, ale i jako romantický hrdina je docela dobrý, hlavně když je celý film odlehčený. Dobře se na to kouká a vzhledem k tomu, že je to celkem krátké, dá se to docela dobře snést i v dnešní době, kdy už lidi na černobílé kousky moc nekoukají. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

První u nás uvedený film poměrně neznámého režiséra Josepha Kanea ,který byl ve třicátých letech (již v éře zvukového filmu) schopen za jeden rok natočit deset (10 !) celovečeráků. Schématický scénář, ale dobrý výkon mladého Johna Wayna jako rychlého pistolníka a dobrodruha (J.W.:"A když už mluvíme o politice, tam, kam jdeme, jsou jen dvě strany: rychlí a mrtví"). Hugo Haas v menší roli železničního magnáta ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V podstate vtipný a nenáročný western, nie je hlúpy, pištole prekliate nízko až tak neboli, ale herecky naozaj super ma všetkých poliach, no záporáci sa mi páčili než nenútený Wayne. Nefeministické ženy sú tiež príjemnou spomienkou aj v čierno-bielom a je až zvláštne, že v dobe natáčania niekde na druhom konci sveta ešte žil Hitler. Teda už skapínal. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dakota je western, kdy John Wayne měl to nejlepší teprve před sebou, ale nutno říct, že slavný herec už nebyl nejmladší. Z českého pohledu jsou zde zajímaví dva čeští herci, přičemž Věra Ralston-Hrubá dostane mnohem více prostoru, Hugo Haase lze najít hned na začátku. Wayne ještě nehraje žádného ikonického hrdinu. Naopak, dostává dost na frak a film se často pohybuje na hranici komedie. Vzhledem k pozdějším rolím slavného amerického ikonického herce westernů dávám za tři. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Wayneove filmy z 20. a 30. rokov boli naivne, Wayne hral casto roly drsnych kovbojov /tu musim napisat, velmi dolezitu vec - Wayne -ova drsnost je skutocna chlapska drsnost, jeden uzivatel menom Mr. Apache tu tiez mele svoje radobydrsne reci - lenze kym Wayne - ova drsnost je uveritelna, u Mr. Apache -ho je  smiesna. Skoda, ze sa tu najde kopa postihnutych ludi ktori su ochotni po nom s radostou upratat kadejake hovno - to na okraj/. Tuna Wayne si kupil podu, ma sa stavat zeleznica, lenze do toho sa zaplietli banditi - takyto ma byt pravy western, ne nejaka obycajna kradez koni    :  85 % ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo vo: Vasquez Rocks, Mammoth Lakes, Iverson Ranch a San Joaquin Valley (v štáte Kalifornia). (westerns)
  • Jack Roper, ktorý hrá rolu vyhadzovača, je v skutočnosti dobre známy boxer, ktorý bojoval s Joeom Louisom na majstrovstvách sveta v boxe v ťažkej váhe 17. apríla 1939. Jack mal zápasy s Jamesom Braddockom a Jackom Dempseym a mnohými ďalšími ťažkými váhami svojej doby. Vo svojej kariére mal na konte 9 knockoutov v prvom mole a celkovo 27 knockoutov v 107 zápasoch. (Arsenal83)

Reklama

Reklama