Reklama

Reklama

Modrá Electra Glide

  • USA Electra Glide in Blue (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce. John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green" Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (83)

Foma 

všechny recenze uživatele

Osobně tento film považuju za hlubší, filosofičtější a lepší než Easy Rider. Jako hrdina filmu je tady člen establishmentu, ještě navíc policajt, kterej díky svojí opravdovosti a soucitu hranice establishmentu překračuje a nakonec i díky tomu zemře. V Easy Rider máme jedince, kteří se vzepřeli zaběhnutýmu řádu společnosti, společnost je nepřijala a nakonec zlikvidovala. Zato v Electra Glide máme jedince sloužícího společnosti na místě celej establishment symbolizujícím, držícího se svých ideálů a snažícího se skutečně poctivě sloužit spravedlnosti a svobodě druhých. A narazí s tim úplně stejně jako hipíci v Easy Rider. Film působí trochu jako protiklad Easy Rider, přesto je o tom samým a jak jsem již napsal, jde v uvažování hlouběji. Kdo viděl např. skvělej Two-lane Blacktop, tak ten víc rezonuje s filosoficko-exicteciálním podtextem Electry Glide. Co dál? Úúúúžasná kamera a scenérie, fakt. Dále pocta filmům Johna Forda, odehrává se v Monument Valley a je to malinko takovej western na motorkách. Potom vynikající hudba, režisér filmu byl normálně hudebním producentem, produkoval první desky Blood, Sweat and Tears a Chicaga, dokonce dva členové Chicaga ve filmu hrajou. A na závěr skvělej výkon představitele hlavní role, Roberta Blakea a též některých "vedlejšáků" (Green). ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství. Byl mládeži nepřístupný, ale já byl promítač. Bylo mi asi 14. Hlavní hrdina mě tak nadchnul, že jsem  soudruhu učiteli Novotnému zvanému Tereza (stalinistický komunista) vymaloval tvář hlavního hrdiny v tuši a koloroval ho vodovkami. Kurva, z toho byl průser! Můj otec antikomunista byl neustále zván do školy, ať mi domluví. Jenže můj otec boxer v těžké váze byl vzteklý. Taky tvrdohlavý.  No co? Můj syn se vidí v roli policajta, chce chránit právo a když vidíte ty zelené bezduché pitomce, učaroval mu hrdina tohoto filmu z USA. Není porušen zákon. Obrázek jsem musel stáhnout a pak mohl dělat přijímací zkoušku na střední školu. ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jako mnozí přirovnám Modrou Electru Glide k policejní Bezstarostné jízdě. Ovšem pohodová atmosféra je zaměněna za policejní práci a sen stát se detektivem, který se z části splní, ale všechno není tak jednoduché a trpké konce jsou hodně ošklivé. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Zeleninárov” úprimne neznášam, som na nich alergický, a to ich povestné motto : „Pomáhať a Chrániť” , nech si radšej schovajú za klobúk, všetkých by som ich hodil do jedného, veľkého vreca s nápisom : “BANDA” . Pravdaže sa nájdu i výnimky, ale koľko by ich bolo, že by som sotva na piatich prstoch svojej ruky napočítal čestných a neskorumpovaných. K tejto druhej mini - skupinke by som zaradil policajta na motorke Jána Zimazeleného, ktorý túži po kariére detektíva, ale namiesto toho hliadkuje so svojim kolegom Zipperom na Monument Valley, kde tento rajón určite veľmi dobre pozná legendárny westernový kráľ John Ford. Sny sa občas stanú skutočnými, a tak sa predsa stane na okamih civilným vyšetrovateľom kriminálnych prípadov, len bohužiaľ spolupracuje s Harveyom Pooleom, ktorý si nekladie servítku pred ústa, a to ho odrádza, keď napríklad sekíruje „deti kvetov“ . Onedlho vymení štvoro kolies za svoje „obľúbené” dve a v mimoriadnom záverečnom zábere, sekvencii mi doslova vyráža dych z pľúc. Ani nie on sám, ale blížiaca sa udalosť, ktorá skrátka už dlho visela na vlásku. Bob Blake je unikátny, tak isto, ako kamera Conrada Halla, tak tieto dve zložky vynášam do nebies nebeských. ()

alienemo 

všechny recenze uživatele

Vyborna výprava a herecké výkony, scenéria nadherná a prostredie veľmi vhodné. So scenárom to už také dobre nie je. Film pôsobi po úvodnom výbornom dojme naťahane a zbytočne ukecane. Skvelé finále ale prišlo mi to len tak narýchlo zbúchane a po skončení filmu som rozmýšľal o čom ten film bol a čo nam chcel režiesr vlastne povedať? Vychádza mi z toho že nič podstatné. Pochválil by som však v tomto filme výbornu hudbu. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Kresba muže s připevněnou opravdovou kravatou na dveřích Zipperova přívěsu je autoportrétem herce Billyho Greena Bushe, který postavu ztvárnil. (Morien)
  • Velitelé policejního oddělení ve městě Scottsdale v Arizoně měli problém se scénářem filmu. Nelíbil se jim natolik, že odmítli udělit povolení k natáčení filmu v jejich prostorách. Většina filmu se tak natáčela bez oficiálních povolenek. (Morien)
  • Vo filme sa objavil aj bývalý člen skupiny Chicago (James Guercio robil producenta tejto skupine) P. Cetera. Hral postavu Boba Zemka. (sudruh sustruh)

Reklama

Reklama