Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po autohavárii, při které ztratí paměť, bydlí Peter Smith (Luc Merenda) již půl roku v Londýně. Při návratu od lékaře na něj v bytě čeká neznámý muž. Peter se od něj dozvídá několik informací o své minulosti: ve skutečnosti se jmenuje Ted Walden, je mu 30 let a se svou ženou bydlel v Itálii. A vypadá to, že před havárií podrazil své bývalé parťáky, kteří mu nyní jdou po krku. Ted před nimi uniká a postupně přidává další dílky do puzzle s obrazem své temné minulosti… (p6qwre)

(více)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Já bych to tak špatně jako kolega zas neviděl, možná opravdu záleželo na celkovém rozpoložení a náladě, kterou já měl zrovna v ten den dobrou, takže jsem si tento film i přes pár slabších chvilek, které má ale skoro každý film, docela užil..Toto Tessariho docela stylové, jemné a napínavé giallo je hodně zručně natočený film, vizuálně silný, ovšem ne tak barvami hýřící s divokou kamerou jako to známe u jiných. Film má zajímavou, nikterak však originální, dějovou linku (scénář napsal Ernesto Gastaldi, výjímečný to scénárista, jeden z předních giallistů), spletité spiklenecké záměry a nějaké to intrikaření během děje především v druhé polovině filmu. O překvapení, divné a tajemné události a charaktery skutečně není nouze a finále je navíc opravdu skvěle vygradované a docela i krvavá záležitost. Konec nám tak trochu vynahrazuje to, čeho se nám předtím tady ve větší míře nedostalo, tedy nemnoho vražd a málo krveprolití. Na zabijáka jsem vzhledem k užšímu výběru všech představených herců měl spadeno hned od začátku, konec mi můj tip jen potvrdil, ale rohodně to během filmu není tak lehké určit, všechny ty charaktery jsou tajemné a se 100% platností se to určit tak lehce nedá, hádanka pro diváka tedy dobrá.. Pokud jste na nahotu a sex, tak toho si zde moc neužijete a fanoušek těchto tradic může být tak trochu zklamán. Režisér Tessari (především spaghetti westerny a poliziesco filmy, ale i jedno giallo "Bloodstained Butterfly" z r. '71) mě tímto filmem mile překvapil. Obsazení je úžasné - Luc Merenda, jedna z předních hvězd žánru poliziesco ale i gialla, Santa Berger, atraktivní a určitě velmi zajímavá herečka, kterou jsem doposud vůbec neznal, Umberto Orsini známý rovněž z italských kriminálek, ale i třeba z filmů z Emanuellininy série a nakonec i přední hvězda gialla žánru Anita Strindberg v malé, ale docela důležité roli. Pár pěkných a zajímavých scén tu najdete, chvílemi se film dost vleče, ale jinak o zábavu a překvapení není nouze, pěkné umístění a zajímavý zvukový doprovod film rovněž dost oživují..Neznámý ale jinak dobrý a velmi přesvědčivý film, který by si fanoušek žánru a napínavé inteligentní detektivky neměl nechat ujít..4*. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nasty, ani sleazy, tentokrát jen průměrné giallo. I přes tu zajímavou zápletku kolem ztráty paměti a pašování drog je Puzzle hodně roztahané, a vyloženě hluchých míst je taky poměrně dost. Ani vizuální stránka není tolik vypilovaná a barevná, jak jsme zvyklí od Bavy a Argenta. Nahota a vraždy jsou, bohužel, odsunuty až na poslední kolej, ale je pravda, že závěr už konečně nabírá tempo, a kromě švihání břitvou dojde i na souboj s motorovou pilou. 5/10 ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Giallo vody byly, co se týče začátku 70. let, velmi průzračné díky Mario Bavovi respektive Dario Argentovi. Režisér zdejšího snímku, Duccio Tessari pak platil doslova za hurikán, který zaběhnuté postupy stavěl na hlavu. Už v předchozím režisérově giallo snímku Una Farfalla con le ali insanguinate divák na začátku filmu zjištuje identitu vraha a postupným rozplétání zapleklitého příběhu vychází najevo, že jím může být i někdo jiný. V L'Uomo senza memoria je s divákem opět rozhrozehraná zapeklitá hra. Tentokrát se děj točí okolo ztráty paměti hlavního hrdiny Teda. Ten postupným pátráním odhaluje střípky v jeho rozbité paměti a zjišťuje tak proč mu usiluje o život neznámý zabiják, jak je do toho zapletena jeho manželka a kdo je tajemný muž s dalekohledem. Příběh je tak opět hlavní devizou filmu, stejně jako již ve vzpomínaném předchozím žánrovém kousku. Trochu zamrzí vleklejší prostřední část, ve které se ztrácí tempo, ale všemi zmiňované finále rozhodně stojí za to. Zběhlejšímu giallo divákovi film svým náped určitě připomene La Corta notte delle bambole di vetro a osobně si myslím, že tento film byl i malou inspirací. Nicméně Tessari opět nezklamal a už se těším na jeho poslední giallo,které jsem neviděl (La Morte risale a ieri sera). 3,5* ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Giallo snímky které jsem viděl a jsou klasikou, se od tohoto snímku možná trochu liší. Tady mi vadilo celkem utahané tempo, ale vše vynahradil vygradovaný konec. Zápletka je zajímavá a herecké obsazení také výborné. Hlavně tu nechybí jedna z mých "giallo" oblíbenkyň Anita Strindberg. Na můj vkus mi zde chybí víc té nahoty a krve, ale nakonec se dočkáme i břitvy a pily. Díky zápletce a konci film hodnotím celkově kladně. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

A mne osobne sa toto dzallo pacilo. Ako je u Tessariho dobrym zvyko, treba hodne trpezlivosti, kym sa noieco rozbehne, hlavne spociaku je tempopomale a kludne, dej sa veru nikam neponahla. Oslovila ma myšlienka : po autonehode si chlap nic nepamata, sprostredkovane sa informacie dozvie az spatne, a to zase od neznameho. Postav vo filme je malo, takze tip na zaporaka mi dost skoro vysiel. Posledna tretina filmu uz slape naplno, nechyba veru ani motorova pila. Pre mna treti najlepsi film od Tessariho - najlepsie film od neho je Tony Arzenta, potom I Bastardi 1968 a ako treti vidim L´uomo senza Memoria : 88 % ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

2 ½. Muž, který ztratil paměť, postupně odkrývá svoji temnou minulost, no není to paráda:) Možná jsem jen neměl tu správnou náladu, ale chvílemi jsem se nudil. Občas pomalé tempo, do toho ta italská unylá hudba. Scénář ale dobrý, o překvapení není nouze. ()

Pauliee 

všechny recenze uživatele

Ja by som to tiež nevidel až tak zle. Aj keď podľa mňa je toto giallo určite slabšie ako ostatné, ktoré som mal tú česť vidieť. Je tu menej mŕtvych a menej nahoty, ako sme pri tomto žánri zvyknutí. Formálne to taktiež nebolo dotiahnuté na takú úroveň akú majú povedzme Argentove gialla. Ale hudba a príbeh stoja za to. Ja som sa bavil, nenudil som sa skoro vôbec, tých 90 minút zbehne ako voda. A ak sa vám to bude zdať nudné a o ničom, tak si počkajte na záver, ktorý vám to vynahradí. Priemerné giallo chcel som dať 3, ale za ten záver dávam o hviezdičku naviac. ()

Reklama

Reklama