Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna ale nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce. Současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá. (TV Nova)

(více)

Recenze (57)

helianto 

všechny recenze uživatele

U této pohádky se chtě nechtě nabízí srovnání s geniální pohádkou Hrátky s čertem a dalšími z tohoto období. Všechno, co fungovalo tam, tady ale nějak není ono. Příběh není špatný, herecké obsazení povětšinou také skvělé, včetně epizodních rolí, naopak ústřední milostná dvojice je velmi nevýrazná. Není to špatná pohádka, ale, jak píše Karlos80, ze všech klasických pohádek let padesátých snad ta nejméně povedená. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velmi chabý pohádkový příběh, který svým režijním, výtvarným i hereckým pojetím maně připomíná veskrze triviální studiové (televizní) inscenace pro děti a mládež ze šedesátých či sedmdesátých let. Princezna je nesympatická, myslivec poněkud mdlý a král, jak bývalo tehdy v kraji zvykem, směšný. Bída, velká bída. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Sice kvalitní výprava, hezky natočené i slušně obsazené jako většina pohádek v padesátých a šedesátých letech, ale to jsou asi všechny klady, co dokážu najít. Prostoduchý a naivní příběh a tak trochu groteska, která nudí i těch krátkých padesát minut. Chápu, že ve srovnání s dnešními pohádkami by mohla vyčnívat, ale ne u mě, takže palec dolů. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si myslel, že medvěda bude hrát Vojta, páč tenhle herec se k tomu náramně hodí nejen díky svému hlasu. Nemusí se totiž líčit, stačí, když se tak dva tři dny nebude holit. Ale tak chápu, že princezna by se do něj těžko zamilovala, páč na vzhledu přece jen záleží a nikoho nezajímá nitro, které ve Vojtově případě skrývá tolik výborných anekdot. Ale zpátky k pohádce: nás freudisty potěšila králova věta na princezniččin účet: Kdo najde tvoji tajnou komůrku, dostane tě za ženu! Jinak se tedy král moc nevycajchnoval, vybírat nápadníky podle toho, kdo má lepší hledací schopnosti. To princezna dopadla nakonec ještě dobře, když ji našel ten myslivec, mohla bejt taky přinucená vdát se třeba za nějakýho psa, že jo. Zkrátka podle mě by bylo lepší, kdyby král vybíral nápadníky podle schopností, které jsou doopravdy potřeba. Třeba by mohl uspořádat soutěž o nejhezčí zlaté jablko vyrobené nápadníky, přičemž hlavním kritériem by byla váha. Anebo by se mohl zaměřit na další, velmi důležitou schopnost – plodnost. Že by jako nápadníci museli složit nějakou nápaditou báseň nebo napsat povídku. Vysoké hodnocení dávám díky použití pravého hradu, který bych si coby vášnivý papírový modelista rád slepil, a díky výskytu tajné chodby (ach, ten Freud!). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s kolegy pode mnou, že celkově je ta pohádka jednoduchá až moc. Na druhé straně, je přece pro děti a když si vzpomenu na jiné studiové pohádky ČT nebo Teletubbies tak mě přijde celkem svěží alespoň to, že se neodehrává ve studiu celá. Ano, mohla být trochu nápaditější, duchaplnější a napínavější, ale nakonec je to pohádka a děti ve věku, kdy je pohádky ještě zajímají jsou na tom podobně. Pan Werich je jen další plus tohoto filmu. A pár vtipných momentů, ač je jich skutečně poskrovnu, se najde. Zaslouží si přesně takové hodnocení, neboť to není totální průšvih, ale na jednorázové zabavení to stačí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla, dvě středometrážní pohádky byly natáčeny souběžně, ale v distribuci byly nakonec uvedeny zvlášť pod tituly O medvědu Ondřejovi a Jak se Franta naučil bát (1959). (lausik)
  • Pohádka se natáčela na hradě Bouzov. (M.B)

Reklama

Reklama