Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 23
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 23

Recenze (355)

fleker 

všechny recenze uživatele

starý dobrý časy,,,a šlo to taky....trochu mě udivuje, když na to tak koukam, že je v dnešní době pořád tolik nevobjasnenejch připadu,a cajti furt brečej: "máme sice jeho DNA, ale nevíme jak pachatel vypadá" ....přitom, řešní se přímo nabízí..kriminalistický klonování,,,, vezmu toho déenáče, zasadím do květináče.. nebo kam se to sakra dává, občas ho zaleju, pohnojím, vyhodím přebytečný poo... no a až mi vyroste,,,tak je v podstatě hotovo,,,pak už jenom vyfotit a zlikvidovat klon... jasný jak facka, ne? pak mi djte vedět, kde si mám vyzvednout nobelovku ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako děcku se mi "Dobrodružství kriminalistiky" hodně líbilo, ale současná repríza mi už tolik nesedí. Herci přehrávají jak na divadle, dialogy působí uměle, hudba je často nevhodná a otravná... Nebo jsem zase nafrefila jen na ty nejslabší díly? Těžko říct, snad se mi jich někdy podaří shlédnout většinu a ne akorát sem tam nějaký. Zatím mírný nadprůměr - 60%. ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Výbornej detektivní cyklus, kterej ani s množstvím dílů neztrácí dech a nápady. Je to samozřejmě pojatý trochu jinak než ostatní krimi seriály (Dobrodružství kriminalistiky vychází ze skutečnejch událostí, který byly nějakym způsobem průlomový - metodikou, činem, motivem atd., přitom ale nepostupuje chronologicky ani se nedrží jedný oblasti, takže se střídá Evropa s Amerikou, 19. století s novodobejma případama atp.), ale takhle nějak bych si představoval úctyhodnýho a seriózního nástupce třeba Hříšnejch lidí města Pražskýho. Je to samozřejmě něco jinýho, v DK není oprti HLMP stálý herecký obsazení (tady je to co případ, to nový postavy) atd. atd., ale významen v rámci žánru nebo kvalitou natočení/obsazení mi to k sobě prostě jde. To množství lidí/herců, který se na tom podílelo nebo si tam zahrálo, je nic než úctyhodný - vyjmenovávat by se tu mohlo opravdu dlouho, pro mě nezapomenutelnej byl ale třeba hned Rösner v roli Vidocqua v prvním díle. Atmosféra dílů je taky výborná, skvělej prvek je i ten častej závěrečnej titulek dosvětlující to, co se v dílu řešilo... Výhradu mám akorát ke komparzním davovejm scénám (typu publikum u soudu, demostrace atd.) - to je často prostě tragédie a trapnost, a taky k místy moc přiznaný nebo návodný televizní hudbě (ta "televiznost" je v tom slyšet docela dost), byť je to dílo Karla Svobody. Za mě silný 4*. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších krimi seriálů, které kdy natočila nebo uvedla česká televize. Rozmanitý ve všech bodech (doba, zločiny, detektivové) přesto výtečně sjednocený formou. Vždy při zemi, vždy věrohodný. Ale také výborně podaný, s výborným hereckým obsazením, které činí některé z postav seriálu nezapomenutelnými, vždy skvěle gradující. Nikdy nenudí, poučí a přestože některé díly byly slabší (zejména v závěru), jako celek zůstává výborný. Z dílů, které mám nejraději, musím jmenovat Otisk s Petrem Kostkou, "vanovou" Rekonstrukci či Poslední odvolání s Bartoškou jako slavným E.S. Gardnerem. Nezapomenutelný je Rösnerův Vidocq či Havelkův Bertillon. Zkrátka výborný televizní počin. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší epizody (*****): 8 (Tým), 12 (Antropologie), 15 (Identifikační kresba), 16 (Paprsek), 18 (Poslední odvolání), 20 (Duplikát). ______ Kvalitativně vyrovnaný seriál, ostatně jen 2 epizody považuju za podprůměrné (**): 5 (Střela) a 21 (Padělek). Některým dílům nicméně ublížily špatné herecké výkony a dabing, některým zase "akčnost" či "dramatičnost" některých scén. Kdyby se jednou natočil výpravný remake, jsem přesvědčen, že by to byl celosvětový hit. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Farmářský vůz je Ford Model TT, vyráběný v letech 1917–1928. Gardner (Jiří Bartoška) má vůz Ford model A. (sator)
  • Ve 22. dílu s názvem "Hon na rozhlasových vlnách" má auto, kterým Attorney Decous (Ladislav Frej st.) odjíždí z domu svého bratra, levostranné řízení. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává ve Velké Británii, mělo by být na opačné straně. (ilicz)
  • Natáčelo se v klášteře Chotěšov, Praze Na Příkopě, Uhelném trhu, Perlově ulici a na Starém Městě. Točilo se také v Malé pevnosti Terezín a kaolínových dolech Kaznějov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama