Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Somr jako roztomilý bonviván a Ondřej Vetchý jako jeho asketický syn, který přijíždí zachránit rodinnou firmu. Komedie podle Karla Poláčka.  Dvoudílná televizní hra "Vše pro firmu" patří k pozoruhodným dílům české literatury už pro svou komickou bizarnost a zvláštní vidění světa drobných podnikatelů a živnostníků. Na jednoduchém, ale pregnantnín příběhu, ve kterém dominuje vztah otce a syna, rozvíjí autor celou plejádu komických situací, založených na následném paradoxu. Syn je tím elementem ve hře, který přebírá otcovskou úlohu. Syn otce vychovává k tomu, aby byl lepší - sám je mu zářným příkladem. Role jsou tedy obráceny. Zatímco otec je nezvedený a nespolehlivý, hodný téměř opovržení pro svůj sklon k hazardu, lehkým ženám i ostatním neřestem, tak syn je příkladem serióznosti a slušnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilé dílko. Zcela absurdní situace - syn vychovává otce a snaží se ho dostat na "správnou cestu". Ovšem Barbora Srncová s těma velkejma vykulenejma očima - to každýmu chlapovi musí srdce poskočit až do krku. Ta scéna když "na koberečku" projevuje překvapení, vděčnost a počáteční zamilovanost je naprosto okouzlující. Ale nejvíc mě dostala replika na slova pana šéfa jun. "jeho starosti bych chtěl mít" (jako starosti toho básníka) - a slečna jen tiše a toužebně vzdychne: "já taky..." ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Karel Smyczek se zhlédl v této kouzelné době a povzbuzen úspěchem seriálu Bylo nás pět ztvárnil další Poláčkovu předlohu. A ne náhodou se zde objevuje i většina stejných herců a to herců prvotřídních kvalit. Jejich přirozené, jakoby divadelní výkony povyšují poněkud prostý a místy fádní děj na lehce stravitelnou a příjemnou podívanou. Ještě větší devízou je však pedantská práce výtvarníků scény a kostýmů. Útulné secesní interiéry krásně voní i přes obrazovku a hladí po duši všechny milovníky meziválečného období. A já jsem pyšný, že jsem jeden z nich. ()

Reklama

Janinka73 

všechny recenze uživatele

Pro mne definitivně nejlepší televizní film posledních let. Herecké výkony skvělé, prostě to nemá chybu. Zhlédla jsem tento film již dvakrát v odstupu zhruba deseti let - a byla jsem znovu nadšená, ačkoliv jsem si po tak dlouhé době nevzpomínala skoro na nic. Asi nejvíc se mi líbil ve své roli Petr Nárožný a taky miluju atmosféru první republiky. Tuto tématiku nikdy nevynechám - není zase tak častá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Televizní hra je adaptací literární předlohy Karla Poláčka a je založená na nápadu výměny rolí mezi otcem a synem, kde syn vychází jako podstatně zralejší a zodpovědnější osobnost, kdežto táta prochází obdobím zastydlé puberty. Osobně mám radši tento příběh v podání divadla Ypsilon, kde si roli tatínka zahrál Jiří Schmitzer. Ten dokázal své postavě dát přece jen větší rozměr než Josef Somr, jakkoli ani ten není špatný. Celkový dojem: 60 %. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Poměrně absurdní komediální téma zavání komikou doby, kdy to Karel Poláček napsal. Tudíž to obrácení rolí (nezvedený tatínek a zodpovědný synáček), které mělo být pramenem celé té komičnosti, na mě vůbec nefungovalo. Jediná věc, kterou jsem si dokázal opravdu užít, byly skvělé herecké výkony (hlavně tedy Petr Nárožný) a také autenticky vystihnutá atmosféra doby první republiky. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Tato inscenace přichází rok po premiéře divadelní adaptace téhož Poláčkova románu ve Studiu Ypsilon. Divadelní záznam Vše pro firmu vznikl v roce 2000. (NinadeL)

Reklama

Reklama