Reklama

Reklama

Realisticky zachycené hrůzy Korejské války doslova vtáhnou diváka do křížové palby, v níž se ocitají američtí pěšáci. Válečné drama Pahorek Pork Chop vychází ze vzpomínek bývalého vojáka S. L. A. Marshalla a velmi realistickým způsobem zachycuje hrůzy korejské války. Zatímco se diplomaté bezvýsledně přou nad jednacím stolem na hranici mezi severní a jižní částí Korey, vojáci OSN umírají na bojišti. Poručík Joe Clemons (Gregory Peck) velí při útoku na pahorek Pork Chop, okupovaný čínským vojskem, jednotce o 135 mužích. Když dorazí posily, zůstane naživu pouze 25 z nich (a ti navíc v žádném případě nepatří k typickým přeživším hrdinům, na něž byli diváci zvyklí z dřívějších válečných snímků, svázaných nejedním klišé). Rolí vojáků se zhostili zkušení herci jako Harry Guardino, Woody Strode, Rip Torn, Barry Atwater, George Peppard, Robert Blake či Martin Landau. Ve snímku se objeví také dřívější hvězda westernů Bob Steele, a to v roli amerického generála. Podle režiséra Lewise Milestona byl film zkrácen o 20 minut, protože Peckova manželka měla pocit, že její manžel se objeví na scéně příliš pozdě. Ať je to pravda, či nikoli, snímek byl skutečně po dokončení dále upravován a některé scény byly vypuštěny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Mol 

všechny recenze uživatele

WHO DO YOU THINK YOU ARE? AUDIE MURPHY? Válečný snímek, kde po celou dobu v pozadí vybuchují granáty a lítá olovo. Film nemá kromě toho co nabídnout a tak se pořád počítají ztráty, sedí se v bunkru a tlachá o beznadějnosti celé situace. Nejvíc mě na filmu iritoval, ten čínský moderátor. Už jen kvůli němu bych ten kopec chtěl dobít, abych ho pak mohl osobně přetáhnout po hlavě pažbou. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento válečný film popisuje jednu z posledních bitev korejské války. Je rok 1953 a Amerečané se snaží dobýt vyvýšeninu Pork Chop. Tu dobývají, ale s obrovskými ztrátami. Následně se připravují na protiútok a stále věří, že papaláši vyřeší mírové sezení a bude konec. V padesátých letech vzniklo hodně válečných filmů, ale tento se rozhodně může zařadit mezi ty lepší. Pomáhá tomu i hlavní role v podání Gregoryho Pecka, který jako vždy s kamenným výrazem vede své muže v boji. Začátek výborný, atmosféra a bojové scény také dobré, ale postupem času se to začalo vleknout. Nicméně na takových 75% si tento film určitě cenním a vřele doporučuji. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Film nemá extra premakaný dej, je čiste o vojne, o akcii a opäť iba o vojne. Napriek tomu z toho cítiť poctivý prístup takmer vo všetkých aspektoch - na svoju dobu premakaná akcia, herci i zaujímavé posolstvo o občas nezmyselnej vojnovej stratégii. Držať pozíciu, aj keď to nemá veľký strategický význam. Všetko uveriteľné a s minimom patetizmu. Podarený nápad s neustálym severokórejským ampiónovým oznamovaním, aby to Amíci vzdali (Kórejčania sa určite naučili od Japoncov počas 2. sv.v.). Popri ťahúňovi Peckovi sa tu obšmiene pár známych tvári - mladé pušky Peppard, Torn či Landau, väčší priestor ale nedostávajú, ten dostáva charizmatický Strode v netypickej roli drsného zbabelca. Občas sa vyskytne aj hluchšia chvílka a filmu by svedčala farba, ale za tú poctivosť si 4 hviezdy zaslúži. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Docela bych i věřil, že film byl – kvůli „nevčasnému“ objevení Gregoryho Pecka – zkrácen. Zoufale mu totiž chybí expozice, která by dala hlubší smysl tomu, co poté bude následovat, tj. která zachytila jednotlivé tváře, zpřítomnila pestrost osudů a cest a dala padlým jména – a bezvýznamnému pahorku tu hodnotu, o níž ke konci filmu Peckova postava mluví. Film takto postrádá rovnováhu, působí improvizovaně, nerytmicky a fráze, které jej uzavírají, tak znějí ještě hlušeji, než znějívají obvykle... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zajímavý válečný film z poslední bitvy korejské války o bezvýznamný kopec vylepšuje charisma Gregory Pecka v roli poručíka přesvědčujícího rotu o smyslu obětování se v téhle zbytečné bitvě, zatímco mírová jednání stále bezúspěšně běží. Reflektory rozsvícené na bezbranné ostřelované vojáky a hordy Číňanů vyskakujících ze zákopů si ale budu pamatovat dlouho. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=XPaEECzwUxI ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený podľa skutočných udalostí. Skutočná bitka na vrchu Pork Chop počas kórejskej vojny (1950-1953) sa odohrala tri dni a dve noci. (westerns)
  • Natáčanie filmu trvalo 50 dní. (westerns)
  • V skutočnosti bol Gregory Peck hlasným odporcom kórejskej vojny počas jej priebehu. (westerns)

Reklama

Reklama