Reklama

Reklama

Ghostwatch

(TV film)
Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1992, 90 min

Obsahy(1)

Hororový příběh natočený v dokumentárním stylu. Ghostwatch je název televizního pořadu, který v přímém přenosu pátrá po projevech duchů, poltergeistů a dalších nadpřirozených sil. (Hans.)

Recenze (21)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Väčšina tu komentujúcich, mi ( nechtiac ) ukradla veľkú časť z môjho budúceho komentáru. Preto bude najlepšie, ak si prečítate slová, ktoré som chcel použiť, v komentároch ostatných. Ale aby som nebol sráč, ktorý sa hneď vzdá, zgramatizujem pár viet. Mockumentary, ktorú tu kritizujem, resp. obdivujem, je navísosť perfektnou ukážkou svojho spomenutého žánru, tentoraz v hororovom štýle. Niet tu trápnych chvíľ, patetických momentov, ani prepálených hororových scén. Takmer dokonalá ukážka TV štýlu. Teda niečo, čo by ( vraj ) najúspešnejšia TV na Slovensku nedokázala, a ešte k tomu bez reklám. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Duchařské filmy až na výjimky nemusím a k found footage subžánru mám rezervovaný vztah. Tenhle kus z dílny BBC mě výrazněji upoutal jedině formou v podobě televizního pořadu, ale po obsahové stránce je to za mě tuctová duchařská kravina. S výjimkou pár scén z posledních 15ti minut (které přijdou ve chvíli plného vyčkávání konce) tu zcela absentuje pořádná atmosféra, napětí je slabé, kamenný moderátor bez charismatu mě uspával, jeden (na svou dobu) originální nápad to nezachránil. Nepochybuji, že spatřit to jako součást TV vysílání v době vzniku bez znalosti toho, že jde o hraný film, mohl být skutečně slušný důvod k proprasku. V 90. letech se s mystifikačními filmy s formou (pseudo)dokumentu slušně roztrhl pytel, některé dokážou dodnes bavit navzdory vědomí, že jde „jen“ o fikci, tenhle mě bavit nedokázal. Přesto doufám, že jednou se mi z tohoto soudka podaří zhlédnout i československý experiment Taneční zábava, s legendárním falešným přepadením v televizi, na které lidi z generace mých rodičů často dodnes vzpomínají jako na nezapomenutelný šok v TV a zážitek. [35%] ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejpřekvapivější nově objevená hororová vykopávka roku. U nás takřka neznámá televizní duchařina, která při svém prvním uvedení v britské BBC způsobila nemalý poprask. Nedivím se tomu. Dějově jeGhostwatch dovedení současného found footage / mockumentary trendu takřka k dokonalosti - film se tváří jako skutečný televizní dokumentární pořad a byl tak i vysílán - a to prosím pěkně v roce 1992, tedy několik let před Blair Witch Projectem! Je vlastně mimo moje chápání, jak tento předchůdce všech současných fake hororových dokumentů mohl dojít se způsobem použití této formy tak daleko. Až uvidíte, budete překvapení také. Mimochodem Oren Peli tu musel brát inspiraci pro svoje Paranormal Activity (a hlavně pro třetí díl s holčičkami a Tobym). Negativem jsou dost slabí herci (skuteční reportéři BBC), ale nápad a atmosféra (v druhý polovině je to občas fakt krutě strašidelný) to táhnou nahoru, takže doporučuju asi úplně všem hororovým fanouškům. Dnes už je na tento způsob natáčení člověk zvyklý, takže část působivosti možná zmizela, ale vidět to živě v onom roce 1992, tak neusnu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zoufale zapomenutý děda všech moderních founfootage můvíček a zároveň dost krutý žert stanice BBC... Jestli tohle hodili bez varování do vysílání na halloweenský večer, tak chápu, že to některé babičky a slabší povahy nepobraly úplně dobře a následná vlna poinfarktových reakcí mohla vést k onomu "zákazu" vysílání.... Z dnešního pohledu jde spíše o příjemně mrazivou zajímavost, než o nějáký HC kulervoucí nervák, ale své kouzlo to má a zábava je to slušná. ()

wipschka 

všechny recenze uživatele

Mocumentární praděd všech blairwitchů a paranornálních aktivit, který je narozdíl od výše zmíněných sledovatelný a místy atmosférický (zvlášť poslední část). Navíc svého času to musel být opravu slušný poprask..Kéž by někdy takovou humornou show spáchala třeba Česká televize, byl by tam Karel Voříšek, Ray Koranteng, Lucie Borhyová a bylo by to boží! ()

Zajímavosti (3)

  • Byly zaznamenány dva případy, podle kterých měl Ghostwatch vyvolat u dvou desetiletých chlapců posttraumatickou stresovou poruchu. Údajně se jednalo o první ohlášený případ, kdy televizní program u někoho zapříčinil PTSP. (Zdroj: ČSFD)
  • Telefonní linka skutečně fungovala a lidem, kteří na ní zavolali, bylo jako první sděleno, že se nejedná o reálné vysílání, ale i přesto měli stále možnost odvyprávět své příběhy. (Zdroj: ČSFD)
  • Ghostwatch nemělo za cíl podvést či oklamat diváky. Pořad byl uváděn jako drama a v úvodu také obsahoval titulek, ve kterém bylo uvedeno, kdo je jeho autorem. Většina lidí si ovšem naladila program až poté, co na stanici ITV skončil film, a proto si mnozí mysleli, že to, co vidí, je ve skutečnosti vysíláno živě. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama