Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

petero 

všechny recenze uživatele

Veľmi silné scénky spolu s Hornerovou báječnou hudbou v akčných scénach sú tým najlepším čo film ponúka spolu s hereckým obsadením. A Howard je samozrejme jedným z najlepších režisérov, ktorý nesklamal ani v tomto westerne. Zákerný indián ovládajúci nejaké to woodoo, kšeftujúci s mladými ženami je tiež cool, scéna zmiznutia dievčaťa je až s hororovým nádychom. A tie prestelky zarážajú až nevýdanou reálnosťou - toľko výstrelov a tak málo zásahov to sa len tak nevidí. Slušne napínavý western, ktorý v dnešnej dobe rozhodne poteší. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný western, který je opepřen nadpřirozeností indiánských šamanů. Cate a Tommy hrají dobře, hlavně Cate si dává záležet na tvrdosti její postavy. Konec je docela solidně zakončen. Ron Howard natočil dosti netypický western. Aaron Eckhart a Val Kilmer hrají pouhé štěky, tak na ně se kdyžtak netěšte:). 80 %. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ron Howard předvádí, jak si velcí režiséři užívají na dovolené. Ztracené působí jako film natočený pro potěšení z práce s Tommy Lee Jonesem a Cate Blanchett bez většího nadšení a snahy překonat očekávání. Ron asi potřeboval oddych od nervního natáčení s hvězdami první kategorie a naplňování velkých očekávání diváků a kritiky. To se mu také daří a Ztracené jsou velmi příjemnou podívanou s trochou mystiky, která se v dnešní westernové produkci určitě neztratí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nezaváhal a i v tomto westernu potvrdil své režisérské kvality. Sice se zřejmě minul s diváckým očekáváním, ale pro mne rozhodně lepší než jeho pozdější zašifrovaný megahit. Dvojice Cate Blanchett a Tommy Lee Jones by to možná herecky utáhla sama a James Horner sice zrovna nesbíral body za originalitu, ale hudba zněla dobře. Kdyby takhle profesionálně zvládnuté byly všechny hollywoodské filmy, vůbec bych se nezlobil. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlý film. Napätie funguje perfektne a záporáci sú fakt odporní. Niektoré scény svojou krutosťou riadne prefackujú. Cate Blanchett je skvelá od prvého momentu, na Tommyho Lee Jonesa čoby dlhovlasého indiána si najprv treba zvyknúť, no neskôr mu veríte a cítite sa s ním fajn. Naozaj prekrásna kamera, dynamické akčné scény, veľmi pekná hudba Jamesa Hornera. Slabinou filmu sú vážne sa tváriace, ale pritom úsmevné šamanské scény (vzkriesovanie zlým duchom zmietanej Cate). A tiež skĺbenie akčno-thrillerovej roviny s tou psychologickou, kde si dcéra postupne nachádza cestu k dávno zavrhnutému tatkovi. Čím viac sa film priližuje k finále a my túžime po odkráglovaní záporákov a happyende, tým viac nám je tento moment vykúpenia upieraný a tempo spomaľujú tiché pasáže dcéra / otec. Film tak zlyháva v gradovaní a často pôsobí nastavovane. Pojatie látky čoby striktného westernového thrilleru by bolo lepšie. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)

Reklama

Reklama