Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (106)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Biografie jednoho zajímavého chlápka o kterém jsem předtím nikdy neslyšel. Herecky je to zvládnuto perfektně, od hlavní role po spoustu hereckých hvězd ve vedlejších rolích. Vzdávají tak poctu tvořivému člověku, který se jako mnozí předním neubránil podněcovačům své představivosti. Začátek byl trošku slabší, ale pak už je to naprosto v pohodě. Že byl byl Warhol magor a vyžírka většinou všichni ví, tady se to znovu potvrzuje. Doporučuju. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vždycky se mi líbily víc obrazy, u kterých je zřejmé, co představují, řekněme takové zelené jablko pokryté kapkami rosy, v nichž se odráží nebe:-). Basquiat - když to na něj skočilo - postavil do peřin komín z pneumatik a pomaloval ho hned po té, co vylepšil nudné šaty své přítelkyně a mně se jeho potřeba vyhánět brouky z hlavy a uvolnit přetlak jen pomocí prstů a čehokoli, co nechávalo barevný otisk, silně dotkla. Jeffrey Wright skvěle vyjádřil Basquiatovu radost, když tvořil nebo byl se svými lidmi, rozpaky a zmatek při srážce s médii či obchodem, křehkost i melancholii, jakou v sobě mívají ti, co jsou hodně jiní. Chválit Davida Bowieho už je místní tradice a nelze než se připojit, ale jsou tu další vzrušující výkony - Benicio Del Toro, Claire Florlani, Gary Oldman, Walken, Dafoe .... ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Schnabelův styl mi nesedí. Je to malíř, proto není divu, že si jako svůj debut vybral život jiného umělce - Basquiata, o kterém jsem do této doby nevěděl ani, že existuje. Film se skví hereckými hvězdami, na které je radost pohledět - Wright má skvěle dětinský úsměv, Bowie jako Warhol byl k sežrání, Courtney Love hraje správnou drsňačku... Tenhle film je dobrý, leč vcelku nudný... HUDBA: John Cale, Julian Schnabel - no vcelku dobrý songy kapel, co neposlouchám... ale líbila se mi ta arie od Verdiho. ()

roxy_ellen 

všechny recenze uživatele

Každému se tento film líbit nemůže, mě ale zaujal. Má atmosféru, která zachycuje zhýralý život umělců, jejich vzestup a pád. U Basquiata hodně rychlý, drogy ty hold umí divy. Připomínat úžasného Bowieho bych asi nemusela, ale nemůžu si pomoct, i když Jeffrey Wright se taky výborně sžil se svou rolí. Mimochodem soundtrack je úžasný. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama