Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

Rover 

všechny recenze uživatele

Schnabelův styl mi nesedí. Je to malíř, proto není divu, že si jako svůj debut vybral život jiného umělce - Basquiata, o kterém jsem do této doby nevěděl ani, že existuje. Film se skví hereckými hvězdami, na které je radost pohledět - Wright má skvěle dětinský úsměv, Bowie jako Warhol byl k sežrání, Courtney Love hraje správnou drsňačku... Tenhle film je dobrý, leč vcelku nudný... HUDBA: John Cale, Julian Schnabel - no vcelku dobrý songy kapel, co neposlouchám... ale líbila se mi ta arie od Verdiho. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Povedený životopisný snímek o vynikajicím neo-expresionalistovy jménem Jean-Michel Basquiat. Snímek se docela věrně drží reálných událostí, je obsazen skvělou hereckou skvadrou, a ano, Dawid Bowie je úžasným Andym Warholem. Jednuduše filmová lahůdka. That's $2000 and he's from the Metropolitan Museum of Art, suck my pussy, you star! ()

Reklama

Raven0 

všechny recenze uživatele

Pěkný životopisný film. Ale na druhou stranu... Je to docela normální lidský příběh. Většina velkých, uměleckých géniů si kompenzovala svou nevyrovnanost v drogách a jiných neřestech. Je to daň za jejich odlišnost. Basquiat nebyl žádnou vyjímkou. Takže, když koukáte na tento film, příjde vám, že jste už vše tak nějak viděli, že už to vlastně znáte, jen v jiném podání. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

o zneuznaných umělcích, pro zneuznané umělce. gay Michael Wincott (to jinde neuvidíte), senza plejáda vedlejších herců (Bowie jako Warhol - už jenom tohle). nejvíc mě však přes veškerou tu palbu dostal Dafoe a jeho jak bych to řekl svobodný sochař s 25 vteřinovým monologem: -kolik ti je? 20? mě je 40. jsem rád, že jsem se neproslavil. dává mi to možnost dál se rozvíjet. - jednoduché a jak osvobozující. film se srdcem. Wrightův výkon není měřitelný cenami ani chválou, protože ho pojal jako prvek, je to prostě jinak a odjinud, než současné dnešní výkony. tak nepatetické, přirozené. scénu umrtí by si dnešní filmaři dychtící po soškách vychutnali do poslední vteřiny, odsud geniální Schnabelův obrat film od malíře pro malíře, který nepochopí kdo netvořil a netvoří. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vynikající Jeffrey Wright jako kreolský malíř Jean - Michel Basquiat a skvělý David Bowie jako Andy Warhol...tak by šlo pokračovat s hvězdným obsazením dál a dál.O tom, jak malíř tmavé pleti, začínající jako grafitti, získá slávu, peníze a uznání a i přesto, že je v jádru hodný a laskavý, je zakomplexovaný a bez fetu ani ránu. Jeho smrt způsobil heroin ve 27 letech. Film byl úžasný, skvělá hudba, ovšem pravdou je, že jeho obrazy bych si pověsila na zeď tak jedině v deliriu, příznivci moderní malby nechť prominou:-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama