Reklama

Reklama

Kvůli nim jsem uprchl

(festivalový název)
  • Velká Británie They Made Me a Fugitive (více)

Obsahy(1)

Mužů a žen na útěku před zločinci či naopak strážci zákona bychom ve filmu noir našli nepočítaně. Patří mezi ně i Clem Morgan (Howard), bývalý letec RAF, který uprchne z vězení s vidinou pomsty poté, co je falešně obviněn z vraždy policisty. Většina stominutové stopáže pak zachycuje jeho snahu skrýt se před zraky veřejnosti a zároveň vyrovnat účty se sadistickým gangsterem Narcym. Snímek Alberta Cavalcantiho se vyznačuje velmi bezvýchodnou, skličující atmosférou, ke které výrazně přispívá i brilantní kamera československého rodáka Otty Hellera. Film poutavě kombinuje realistický nádech (Cavalcanti byl velmi uznávaný dokumentarista) s expresionisticky laděnými pasážemi, čímž může v lecčem připomenout například společnou tvorbu režiséra Anthonyho Manna a kameramana Johna Altona. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (8)

Topco 

všechny recenze uživatele

Postavy sú dobré (kto má byť slizký je slizký, kto pekný je pekný a pod.), príbeh a dialógy dobré, technická stránka tiež dobrá (podhľady, odrazy, subjektívna kamera, atmosféra nočnej ulice). Právom britská žánrová (noirová) klasika, aj keď pokojne mohla mať o 10 minút menej a bola by o to údernejšia! SPOILER: odmeraná ženská, ktorá dá hl. hrdinovi čisté oblečenie, prepustí mu kúpeľňu, dá mu večeru, ponúkne mu zbraň a na oplátku len chce, aby zabil jej muža – pijana; to je teda pecková scéna. A gangsterská babička je naozaj podarená („you find him, we´ll bury him.“) KONIEC. 4,5* ()

Reklama

snaked 

všechny recenze uživatele

Vynikající deštivý noir s britským humorem a dalším dost divným padouchem (vedle např. "Pinkieho" z Brighton Rock). Narcy ukáže nejen svou líbeznou, ale i děsivou tvář. A to doslova. Protagonista (vynikající Trevor Howard) je tak trochu antihrdina, který má opravdu hodně povedený smysl pro humor. Asi nejvíc mě vedle vynikajícího Trevora Howarda (to napětí v jeho lehce šíleném výrazu!) potěšila překvapivost řešení několika scén. Dávám 5*, i když k dokonalosti filmu přece jen něco chybí. Chtělo by to třeba méně hysterie v samotném závěru... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dobrý britský noir o muži, který byl nespravedlivě poslán do vězení za zabití policajta a po svém útěku se snaží najít pravého viníka a dokázat svou nevinu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama