Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Loring Mandel .. Ochladilo se. 20 ledna 1942 se sešel Alfred Meyer, Georg Leibbrandt, Wilhelm Stuckart, Erich Neumann, Roland Freisler, Josef Bühler, Martin Luther, Gerhard Klopfer, Friedrich Wilhelm Kritzinger, Otto Hofmann, Heinrich Miller, Karl Eberhard Schöngarth, Rudolf Lange, Adolf Eichmann a Reinhard Heydrich za účelem doladit tzv. program konečného řešení židovské otázky (*), zejména upřesnit metody a další s tím související, převážně právní aspekty. Obsah je stejně tak mrazivý, jako počasí kolem sídla nedaleko Berlína, kde se nejhrůznější čin Třetí říše rozvedl do své finální podoby. Teď už chápu, že byl český atentát na Heydricha tak důležitý. Bylo to pořádné hovado. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chladná rekonstrukce utajené chladnokrevné diskuze o postupu vyhlazení židů z Evropy v rámci "finálního řešení", spíše symbolické a předem rozhodnuté, stejně ale vyhrocené v konfliktu právníků a prasat. Historicky vzato určitě obohacující vidět, ale vadil mi tu celou dobu princip, že bandu nacistických pohlavárů zahrála parta britských herců v angličtině. Což prostě není ono. Pamatuji jak nás na CONSPIRACY upozornila učitelka dějepisu (během hodiny o koncentračních táborech) kdysi na střední a jsem trošku tragéd, že mi trvalo dobrých 10 let si pustit. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlížený film, zobrazení "nacistického meetingu" o přípravě holocaustu je zde sugestivně mrazivé. Jen vskutku škoda těch herců - všichni slavní herci zde hrají skvěle, ale... když vidíte jak se o vyvraždění milionů židů hádají Baron Harkonen s Králem Anglie, tak to trochu narušuje celkový dojem. Vsadit na méně známé tváře je holt občas docela ku prospěchu věci. 9/10 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument-drama, který by měl být výukovým materiálem. Také díky hereckému obsazení upoutává pozornost, jak bylo o životě miliónového národa rozhodováno s chladnými hlavami, jako by si ti lidé domlouvali, jak povedou účetnictví. Autoři udrželi film v rovině civilního komorního vyprávění, kterému lze uvěřit, že právě tak nějak to muselo probíhat - tím je to děsivé. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, několik postav a jedna z nejmrazivějších kapitol minulého století. Excelentní herecké výkony a jiskření tak mohutné, že by mohl každý druhý režisér závidět. Frank Pierson je hrozně krutý vypravěč - a je to zatraceně dobře! Stanley Tucci, Kenneth Branagh a Colin Firth ve vrcholné formě... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Keď v úvode filmu narátor hovorí, že zomrel Hitlerov najlepší generál, odkazuje tým na poľného maršala Waltera von Reichenaua. Narátor tiež nesprávne uvedie, že zomrel na infarkt, hoci v skutočnosti dostal mŕtvicu. (Real Tom Hardy)
  • Když Reinhard Heydrich (Kenneth Branagh) přilétá na konferenci, jsou na křídlech jeho letadla vidět svastiky. Výsostné označení německých letounů však tvořily trámové kříže, svastika se vyskytovala pouze na směrovém kormidle. (p3tris)
  • V jednom dialógu postavy diskutujú o tom, ako velenie na východnom fronte prebral nejaký babrácky generál, ktorý nikdy nevelil žiadnej brigáde. Odkazujú tým na poľného maršala Friedricha Paulusa. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama