Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, několik postav a jedna z nejmrazivějších kapitol minulého století. Excelentní herecké výkony a jiskření tak mohutné, že by mohl každý druhý režisér závidět. Frank Pierson je hrozně krutý vypravěč - a je to zatraceně dobře! Stanley Tucci, Kenneth Branagh a Colin Firth ve vrcholné formě... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V zasneženom sídle uprostred zimy 1942 sa stretáva skupina vysoko postavených nemeckých dôstojníkov a úradníkov, aby rozhodli o konečnom riešení židovskej otázky a nezmazateľne zapísali tento deň do histórie. 15 neľútostných mužov, ktorý rozhodli o osude miliónov Židov v podaní zostavy britských hereckých es. Komorná, ťaživá a naliehavá atmosféra, skvelý scenár a dialógy, v ktorých vypláva na povrch to najhoršie z týchto ľudí. Ani neviem, či sú je pre nich slovo ľudia to správne označenie. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Z tohohle snímku mi šel mráz po zádech. Několik málo lidí v čele s Adolfem Eichmannem rozhodli během pár hodin o osudech statisíců nevinných židů. Vynikající výkony Stanley Tucciho, Kennetha Branagha a Colina Firtha. Zkrátka velmi dobře zfilmovaná výpověď o řešení poslední židovské otázky. Navíc mám rád filmy odehrávající se na minimu prostoru a jsou založeny na skvělých dialozích..... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pierson se nesnaží o žádnou velkolepou šou, s chladným odstupem ukazuje partu nacistů, která řeší zavraždění milionů lidí podobně, jako kdyby si domlouvala přátelské fotbalové utkání. Jen mi ten odstup přijde možná až příliš chladný a hlavně příliš velký. Emoce vyvolává sám fakt toho, co se Wansee projednávalo, ale já si chvílemi připadala jako člen ostrahy sedící u průmyslové kamery, uvítala bych špetičku větší angažovanost Piersona. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Malá odbočka: Když už nepřekládáme distribuční názvy věrně, proč ne aspoň zajímavě - co takhle "14 odpovědných mužů"? To jenom na okraj. Výborné komorní drama, prezentující zdánlivě zodpovědné, čestné a racionální muže v naprosto extrémní situaci. Kenneth Branagh jako zdánlivě okouzlující Árijský nadčlověk, Stanley Tucci jako muž na pravém místě se smyslem pro pořádek a Colin Firth, který chce všechno udržet v normách zákona - a vy trnete hrůzou z tématu, které se snaží racionalizovat, rozvrhnout a přesně vyčíslit. 80% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • V jednom dialógu postavy diskutujú o tom, ako velenie na východnom fronte prebral nejaký babrácky generál, ktorý nikdy nevelil žiadnej brigáde. Odkazujú tým na poľného maršala Friedricha Paulusa. (Real Tom Hardy)
  • Jelikož se nezachoval detailní popis konference, musely být některé detaily (podáváné jídlo, rozsazení účastníků kolem stolu, oblečení jednotlivých postav) vymyšleny natáčecím týmem a nezakládají se tedy na žádném historickém podkladu. (StarsFan)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)

Reklama

Reklama