Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Politická komedie považovaná za jeden z nejzdařilejších maďarských filmů otevřeně se dotýkajících kořenů stalinského režimu. Vypráví o prostém hlídači hráze Dunaje Józsefovi Pelikánovi, který je bezděčně vztažený do soukolí cynické "velké politiky" a zakouší mnohé paradoxní vzestupy a pády. (Festival nad řekou)

Videa (2)

Trailer

Recenze (23)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Satira o hlídači hráze, který jednoho dne porazil na černo prase a celý jeho život se obrátil vzhůru nohama, když se dostává do různých zodpovědných funkcí. Hyperbolizace komunistické rétoriky je decentní, nepřepjatá a místy se nese až v duchu britského humoru á la seriál Jistě, pane ministře. Jakkoli zní některé věci absurdně, v zásadě se neliší od řady oficiálních JZD akcí nebo proslulého projevu o Ježíškovi, který vyrostl a stal se z něj Děda Mráz. Film sám ironizuje situace na několika rovinách - doprovodnými titulky, prostřednictvím vynikající komediální dvojice „blbec Pelikán/vychytralý Virág“ a skrze až během filmu postupně pointované vtípky. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Život není šlehačková torta, soudruhu!" U nás doposud málo objevená maďarská "trezorová" komedie z konce 60. let si bere na paškál jednu z největších politických tragedií socialistických krajin po 2. světové válce a sice vykonstruované procesy v období stalinismu. Jeden by neřekl, jak na takovém základu lze vytvořit takhle zábavnou komedii s absurdním nádechem, u které se můžete klidně smát od počátku do konce, ale rodákovi z Košic Péteru Bacsóovi se to povedlo! :) Dějiny jsou neúprosné, stejně jako některé náhody, a mnohdy člověku předurčí situaci proti jeho vůli, ať už je to zaktnutí, odsouzení, či nečekaná možnost nového povolání a vyznamenání. Přesně to se ve filmovém příběhu stalo prostému hlídači dunajské hráze Józsefovi Pelikánovi, malému odborníkovi na zabránění povodní a ničení syslů, jehož osud pod šibenicí nakonec zřejmě zachránilo Chruščovo odhalení Stalinova kultu v únoru '56. Podobně jako tenkrát on, i my můžeme být díky filmu svědkem dalšího osudu na pozadí nejednoduchých událostí, ze kterých místy během toho smíchu opravdu mrazí. Ehm, opravdu ,,socialistický dům hrůzy." Podobných vyprávění o době nedávno minulé rozhodně nikdy není dost, a Maďaři se tentokrát nápadu chopili velice originálně. Coby snímku "zlatých šedesátých" tomu samozřejmě nechybí silný satirický rozměr a řadu krásně sehraných situací, které občas nemají daleko ke grotesce, podtrhuje i nápaditá forma vyprávění se psanými mezititulky. 90% (# Season Challenge Tour 2020: 7. téma – maďarský film před rokem 1990) ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Aj Maďari maju svojho doktora Švejka. Nevolá sa Strangelove ale Pelikán, má 50 detí a vie kvalitne hubiť sysle. Svieža (zaslúžene kultová) trezorovka, ktorá času láme zuby direktamy úprimnej jednoduchosti veľmi trefnej politickej satiry. "Som skromný a to sa mi na mne páči". Veľké prekvapenie filmovky 09 a nezabudnite kupovať maďarské pomaranče! 95% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že dobre napísaná a zahraná záporná postava dodá filmu šťavu, v tomto prípade je to hlavná kladná postava, ktorá si získa diváka svojou bezprostrednosťou a sarkazmom ako nástrojom boja proti komunistickej svojvôli a hlúposti. Film obsahuje veľké množstvo drobných scén, ktoré dokonale dotvárajú stalinistické metódy v povojnovom Maďarsku, vysmieva sa im, zosmiešňuje funkcionárov, kariéristov a praktiky komunistických pohlavárov a robí to najelegantnejším spôsobom ako je možné. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

RIVER FILM FEST - Festival nad řekou 2009 - ECHOES OF FILM FESTIVALS - Ozvěny filmových festivalů - Na Pelikána nezbylo maso - tak hold musíme zabít deža (prase) a takovýchto úžasných hlášek a komických postav od pana Virága po soudružku Gogolákovou je ve filmu spousty... Dobrá zábava - 70% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • V Maďarsku byl snímek v době svého vzniku nepřijatelný a putoval na téměř 9 let do trezoru, vyjma občasných promítání pro užší filmařskou obec či novináře. Také si jej půjčovaly stranické orgány, které ho hrály "za odměnu" svým funkcionářům v rámci většinou únavných konferencí a aktivů. [Zdroj: FNR Písek] (hippyman)

Reklama

Reklama