Reklama

Reklama

Hra o smrti

  • Velká Británie The Reckoning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1380 a Anglií zmítají mocenské boje mezi církví a světskou vrchností. Mladý kněz Niccolas de Valans je nucen uprchnout poté, co se dopustil cizoložství. Na své cestě narazí na potulnou hereckou společnost, v čele s Martinem (WILLEM DAFOE), a protože je schopný, přidá se k nim. Putují do města Daremu, kde mají hrát místnímu lennímu pánovi k narozeninám. Stržený most přes řeku je však donutí, aby prošli panstvím lorda de Guse a zastavili se u jeho hradu. Přicházejí zrovna ve chvíli, kdy je město vzrušeno vraždou malého chlapce, z níž byla obviněna hluchoněmá žena. Niccolas brzy pozná, že něco zde není v pořádku. Společně s Martinem se zapletou de temné sítě zločinu a nenávisti (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

mustafa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který skvěle líčí středověkou Anglii a dává nám poznat život tehdejších lidí. Tento snímek by se dal hravě prezentovat v hodinách dějepisu - informuje nás o zkaženosti kněží a pokládá mnoho otázek týkajících se náboženství. Film vás donutí si všímat i takových podrobností, jako je oblečení herců. Jak už bylo řečeno, snímek má opravdu skvělé obsazení. Přesto mi snímek mi přijde chladný, neemotivní. Já jsem zřejmě náročný, ale od těchto snímků vyžaduji daleko lepší příběh. Hudba ve filmu je impozantní a stylová. Tento snímek bych viděl na hranici mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Morálka, morálka, morálka... Nejlepší celuloidová existencionální detektivka, které v sobě zdatně kloubí to nejlepší z Dürrenmatta, Eca, Stopparda a Shakespeara. To vše v nádherně pochmurně zasněžené atmosféře temného středověku. Unsworthovu předlohu prostě musím mít. A to je asi tak vše, co je potřeba o tomhle skvostu zmiňovat. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zaprvé se mi líbila atmosféra středověké Anglie, která byla podle mého vystižena skvěle. Zadruhé se mi moc líbilo obsazení (nalíčený Hardy k sežrání). Zatřetí byl fajn i příběh, který byl díky svému netradičnímu zpracování zajímavý. Akorát to trpí jedním problémem a tím je stopáž, která byla celkem přestřelená. 70% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá zápletka a zasadenie, pôsobivý Paul Bettany v hlavnej roli a výborný príbeh, no na druhej strane istá scenáristická plochosť, príliš málo priestoru pre niektoré postavy a zvyčajné bláboly o krutosti či viere v boha, ktoré sa opakujú v takmer každom diele odohrávajúcom sa v stredoveku, mj. "dobe temna". Výsledok je trochu rozporuplný, no hlavne vďaka Bettanymu je to stále slušný žánrový príspevok. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Kompozičně skvělé (až na Niccolasovi flashbacky, jejichž ztvárnění mi moc nesedělo), obzvlášť kouzelné jsou scény přípravy herců - Dafoeva gymnastika atd. Nemohu si ale odpustit několik poznámek ke zde vychvalované autenticitě ztvárnění středověké reality. Středověk je ztvárněn do značné míry spíš tak, jak si ho představujeme, než jaký byl. Rok 1380 je vrcholný středověk a přes decimaci obyvatel černou smrtí je to doba po masivním rozvoji měst a univerzit, a rozvoji měšťanské kultury oproti kurtoazní. I divadlo bylo na poněkud jiné úrovni než je film stylizuje (vřele doporučuji k přečtení staročeského Mastičkáře, a ke středověké kultuře jako takové Rabelaise, který je sice velmi pozdní ale vcelku příkladný, viz Bachtinova práce o něm). Žít v té době bylo asi tak stejně na sebevraždu jako v jakékoli jiné, tu naši nevyjímaje. Pro vhled do středověké reality namísto stereotypního názoru, že se jednalo pouze o dobu temna je ilustrativní např. Kultura středověké Evropy od Le Goffa. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Skupinka hercov sa pri táborovom ohni chce ísť na sever, ale po páde mosta sa rozhodujú, či ísť na východ, alebo západ. Ale smery svetových strán ukazujú naopak. (vander19)
  • Filmovanie snímky prebiehalo vo Veľkej Británii a taktiež v Španielsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama