Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy lidé, většinou zastáváte postup: oko za oko, zub za zub, život za život. Pro tuhle hloupost jste ve vesmíru vyhlášení." Já chci žít na K-PAXu, takže odcházím do psychiatrický léčebny, kde hodlám vyhrát soutěž o mezigalaktickej výlet na rodnou planetu pana Prota. Já bych zkrátka chtěl žít na planetě, kde není vláda, zákony ani právníci a jestli to má být až v souhvězdí Lyry, tak si zabalím na cestu teplý prádlo. Místo toho žiju na planetě třetí třídy, na počátku vývoje a s nejasnou budoucností. To všechno mi Prot vysvětlil a já jsem si to hrozně užil. Bavilo mě to celé a zejména ukázka cestování v čase mě naprosto rozsekala. Takže nyní mě prosím omluvte. Musím chytnout paprsek. ()

k212 

všechny recenze uživatele

K-Pax je velmi atmosférický film založený z velké části na skvělém herectví páně Spaceyho a také na nezanadbatelném aspektu hry světel a podivných úhlů kamery (což je skoro rovnocenným prvkem toho prvního). Režisér Ian Softley je dle mého mínění velmi talentovaný režisér a soudím tak právě díky K-Paxovi -z prvního filmu, který jsem od něj viděla. Film je vůbec po formální stránce vytříbený (nic na mě nepůsobylo rušivě nebo nepatřičně) a zajímavý elektronický soundtrack velmi dokresluje celkovou atmosféru. Mám za to, že toto dílko si své **** prostě musí zasloužit i bez nucené katarze nebo překvapivé pointy. Je čistě a přímočaře nalinkováno, nedělá ze sebe něco, co není. A to mě protentokrát prostě dostalo a nadchlo. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se svést slibným obsazením, ale jsem dost zklamaný. Svět podle Prota je kýčovitá sentimentální báchorka, jakých už jsme viděli dost. Ale ve dvou věcech se z onoho průměru přece jen vymyká: 1.) Prota nehraje Robin Williams. 2.) Scénář je koncipován tak, aby si přišly na své obě strany. Ti racionální diváci, kteří soustrastně pokyvují hlavou a od začátku počítají, že Prot je jen duševně nemocný; stejně jako ti romanticky založení, kteří tak jako já čekají se zatajeným dechem, kdy Prot všem malověrným dokáže, že je vážně UFOn. ;-) Jenže všeobjímající konec otráví všechny. 60 % ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nádherný, pomaloučký a tím nejčistším způsobem hladivý film, který při dalších zhlédnutích získává v mých očích punc geniality. Spacey předvádí, že i ta nejtěžší herecká výzva pro něj není nepřekonatelná a parádně mu přizvukuje civilní Bridges. Výtky směrem ke scénáři jsou bezpředmětné, kdyby Prot jen bloumal po blázinci, léčil pacienty a ohromoval znalostmi vesmíru, velmi brzy by to ztratilo kouzlo, díky kterému jsou tyto scény nezapomenutelné. Právě dramatická linka, vinoucí se druhou polovinou, dodává K-PAXu auru filmu promyšleného do nejposlednější scény. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Protože byl původně do role Prota zvažován Will Smith, postavu dr. Marka Powella měl hrát Kevin Spacey. Když Smith z filmu vycouval, jeho role připadla Kevinovi. (don corleone)
  • Prot nosí brýle, které si jeho představitel Kevin Spacey půjčil od zpěváka skupiny U2 Bono Voxe. Po natáčení je musel frontmanovi kapely opět vrátit. (don corleone)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama