Reklama

Reklama

Kdo z koho

  • Česko Kdo s koho (více)
Trailer

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, že se jedná o dokonalou satiru z prostředí střední školy v USA, která se opírá o velmi dobré herecké výkony, dobrý námět a slušnou pointu. Bohužel kulantní zážitek zcela pokazilo styl zracování. způsob, jakým se celá hlavní dějová linka odehrávala byl zoufale nudný. Nebýt skvělých herců, nejspíše by to šlo do kopru. Přitom potenciál veliký. I tak slušná zábava za 55%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zúčastnila jse se všech schůzí a hlásila se do všech výborů. Abych jim mohla předsedat." Ambiciózní Tracy jsem nesnášel od prvního okamžiku. Podvádějícího pana učitele McAllistera od druhýho okamžiku. Tupýho fotbalisty Paula a jeho sestry Tammy mi bylo líto. A nikdo jinej tam není. Takže tu máme sestavu zoufalců a satiru, která určitě do něčeho tak nekompromisně bušila, že to rozbila a já jsem to nenašel. Chyba je samozřejmě na mý straně, protože jsem zase tak moc nehledal. Nudný filmy a šéf v práci mě prostě k aktivitě nedonutí. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

..„Volby nejsou soutěží popularity.. naši zemi vybudovali především lidi jako jsem já, kteří velmi tvrdě pracují, protože nic nikdy nezískali zadarmo. Chce to jenom trošičku víc zabrat.“ Povedená komedie o jedné veledůležité volbě studentského prezidenta a o pokusu volby zmanipulovat. „ Nesnažte se ovlivnit osud. Ten se totiž ovlivnit nedá, proto je to osud.“ Naprosto skvělá Reese Witherspoon v roli nesnesitelně ambiciózní Tracy .. „Zúčastňovala jsem se všech schůzí a hlásila se do všech výborů, abych jim mohla předsedat“. Báječné hlášky! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré, možná nejlepší film s Reese, která rozhodně nepřipomíná sexy svůdnou Annette z Cruel intentions, přestože oba snímky pochází ze stejného roku. Matthew Broderick je ten "správný" otloukánek, do jehož kůže se asi občas dokážeme vcítit, a Tracy Flicková nám rozhodně připomene někoho z našeho okolí. Tak třeba už minimálně dvě moje spolužačky pracují nebo pracovaly jako poradkyně poslanců, a i když na střední nešly přímo cestou prezidentky školy, jejich karikatura se tu rýsuje třeba v kouzelném "překabátění" Tracy: "Tohle si ještě vypiješ, ty pitomá náno!" ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Veľmi úderná satira, ktorá je neprávom podceňovaná. Reese Witherspoon ešte v živote nehrala tak dokonale ako tu (možno v Pleasantville sa k tomu približovala; UPDATE: jej výkon vo Walk the Line prekonáva ten v Election), jej kreácia je naprosto úžasná a pravdupovediac som predtým ani neveril, že dokáže hrať takto skvelo. Ostatní jej dobre sekundujú - hlavne Matthew Broderick, ktorému je rola učiteľa-týpka tiež ako ušitá na telo. Jediným záporom filmu (pre niektorých to môže byť aj klad) je veľmi špecifický humor, ktorý skrátka nie vždy a nie každému sadne (v niektorých scénach nesadol ani mne), preto to nie je maximálne hodnotenie ale veľmi slušných 8/10. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Matthew Broderick ve scéně u Lindina domu skutečně močil na strom. (zajda404)
  • Film se natáčel v Omaze, odkud pochází i režisér Alexander Payne a představitel Paula Metzlera Chris Klein. Natáčelo se na místní střední škole i za využití jejích skutečných studentů. (PogoJoe)
  • Entertainment Weekly zařadil film na 9. místo v žebřícku 50 nejlepších filmů ze středních škol. (Greg)

Reklama

Reklama