Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu toho patosu s nesením vlajky i historické nepřesnosti, které mají za úkol zvýraznit nerovnoprávnost (společenský status rekrutů, chybějící výstroj, bičování v armádě), připišme na účet silnému poselství boje za svobodu. Celkovou částku pak podtrhnou rebel na straně Unie Denzel Washington, rázné promluvení mu do duše v podání seržanta Freemana a Zwickovy řemeslně nadstandardní momenty z pekla válečných vřav. Dokážu si představit, že útok na Fort Wagner pozoroval někde za dunou schovaný Blonďák a s doutníkem v koutku úst u toho procedil: „I've never seen so many men wasted so badly..“ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý válečný/historický snímek natočený podle skutečného příběhu. Období války Severu proti Jihu mě svým způsobem fascinuje a filmy popisující tuto událost si získávají moji pozornost. Pakliže v nich skvěle hrají jména jako D. Washington či M. Freeman, jsou dobře natočené a ani vám nepřijde, že sedíte u televize 2 hodiny, je jasné, že se tvůrcům podařilo natočit parádní snímek. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

V prvom rade to je o veľmi strhujúcich hereckých výkonoch. Na čele samozrejme úchvatný Matthew Broderick, za ním v závese oscarový Denzel Washington, Morgan Freeman a ďalší. Zo všetkých vyžaruje určitá osobnostná charizma. Pastva pre oči. Taktiež je to o silnom príbehu, ktorý sa každou ďalšou minútou posúva, až to všetko vyvrcholí v záverečnej pasáži dojímavým útokom na pevnosť. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Jarre .. Důležitý film o kapitole Amerických dějin - boj Severu proti Jihu o začleňování černochů do společnosti - kterou definitivně 20. ledna 2009 uzavře(la) inaugurace 44. prezidenta USA, kterým je prvním afroamerickým prezident Barack Obama. ___ Zwick zvolené téma zpracoval skutečně poutavě, po technické i herecké stránce zajímavě. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé válečné drama se strhujícím příběhem několika mužů, kteří se dobrovolně přihlásili a bojovali ve válce Severu proti Jihu.. Mladý Matthew Broderick se s důstojnickou rolí popasoval dobře, ovšem Denzel Washington je o parník lepší, strhává na sebe pozornost, jen se objeví a pravdou je, že tímto filmem mě provedl právě on.. Za zmínku jistě stojí i účast Morgana Freemana, byl skvělý, ostatně jako vždy.. Vše, co by se dalo vytknout, promíjím, když se bojuje za svobodu a platí se cena nejvyšší, na to já slyším.. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (12)

  • Denzel Washington vzpomínal na přebírání svého Oscara za roli vojína Tripa: "Nejvíc si pamatuju výraz matčina obličeje. Vůbec tomu nemohla uvěřit. Koukala na pódium s výrazem: 'Moje dítě je tam nahoře. Teď je jedním z těch nejlepších.' No a později, když mi každý gratuloval, jí to došlo: 'Už ten Hollywoodu chápu - předtím tě ignorovali a teď najednou chtějí všichni bejt tvoji kamarádi.' - 'Tak teď jsi na to kápla, mami. To je přesně ono.'" (NIRO)
  • Úvod filmu a taktiež prvá bitka sa odohrávajú v roku 1862. Keď sa Robert (Matthew Broderick) vrátil domov, popíjal so svojím kamarátom fľašu šampanského Dom Perignon. Avšak prvá fľaša sa dostala do predaja až v roku 1936. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama