Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické válečné drama bylo natočeno k 600. výročí bitvy na Kosově poli. Zde se střetla 15. června 1389 vojska vedená srbským knížetem Lazarem Hrebeljanovičem, podporovaná vojsky knížete Vuka Brankoviče (Vojislav Brajovič) a bosenskými vojáky krále Tvrtka I. Kotramaniče, pod vedením velitele Vlatka Vukoviče, a vojska osmanského sultána Murada I. (Ljuba Tadič).
Sultánovi v cestě k dobytí dalších evropských území stojí Srbsko. Poté, co srbský kníže Lazar (Miloš Žutić) nepřistoupí na návrh podrobit se sultánovi a odmítne dohodu, schyluje se k bitvě. Lazar si je vědom, že jeho vojsko bude čelit přesile, ale rozhodne se k boji. I když srbští páni nejsou jednotní, nakonec se osmanské přesile postaví. V boji zahynou oba vrchní velitelé a boj skončí bez vítěze. Bitva zabránila první turecké invazi do Evropy, nicméně území jižní Evropy se dostalo do područí Osmanské říše na dlouhá století. (curil)

(více)

Recenze (9)

tahit 

všechny recenze uživatele

Co je historická pravda v bitvě o Kosovo? A co je mýtus se dnes již asi nedá vypátrat. A právě do této historie se pokouší film nahlédnout. Myslím, že se tvůrcům nesporně tuhle dějinnou událost pozdního středověku podařilo zachytit ve filmové podobě dobře. Úmyslem bylo asi taky snáze pochopit srbský symbolický význam této bitvy o Kosovo z hlediska historie. To ovšem neznamená, že film nemá slabá místa, ale nechce se mi zde podrobně rozebírat dílčí nedostatky, protože to je spíše pro odbornou kritiku. Ovšem to nic na věci nemění, protože jde o film, se kterým jsem byl spokojen. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Takže žáci otevřte si sešity, budu vám diktovat: Lazar Hrebeljanović, Vuk Branković, Murad I., Bajezid I. a samozřejmě Miloš Obilić. 1389 Biva na Kosově poli, přestože jsme ji vyhráli, ukončila rozkvět naší Velkosrbské říše... Tolik dí paní učitelka. Já říkám televizní velkofilm s malým rozpočtem, ale širokým srdcem. Naprostá nutnost několikrát vidět a vlastnit pro každého Srba, aby si upevnil povědomí o svých kořenech, tradicích a přesazích do současnosti. Škoda ukecaného učebnicového začátku, který byl krátký na to, aby cizinci osvětlil souvislosti, které jsem si musel následně načíst, ale dost dlouhý na to, aby se pod palbou neznámých jmen historických postav divák už nevzpamatoval. Jako jistý odpočinek působí aspoň pasáže s vandrujícím felčarem, s jehož postavou jsem si ale do konce filmu nevěděl rady a jsem přesvědčený o tom, že ještě některá pasáž s ním zůstala na střihačově stole. Bojové scény jsou nasnímány velmi úsporně tak, aby se do záběru vešlo maximálně 10 bojovníků a zbytek se řeší symbolikou nebo v detailech, což je skoro až dehonestující na to, o jaký zásadní film se filmaři pokoušeli k šestistému výročí připravit. Stejně jako několikeré stylyzované připomenutí poslední večeře - zkrátka na pilu se tlačit nemá. Jako zajímavý doplněk nejen tohoto filmu se jeví zakázaný dokument ČT Uloupené Kosovo. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Historický film s pomýlenými hrdinskými hodnotami a veľkou kopou nezmyselných filozofických úvah. Boj kde proti sebe bojovali aj vlastní, vládla všade pomsta, zbabelosť a udatnosť vás určite dostane najmä vizuálnou dôveryhodnosťou. Je to priemerný film s tých, ktoré beriem už ako staršie. Jeho výroba prebiehala v časoch rozpadajúcej sa Juhoslávie, jediné čo pridal bola nevraživosť, ale k dobru veci neprispel, nebol ničím výnimočný, dokonca mi pripomenul film Banović Strahinja, ktorý bol podľa mňa na vyššej úrovni. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je zaujímavý, pojednáva o histórii (teda jednej jeho časti) národa, ktorý velmi nepoznáme. Samotne súboje a bitky pôsobia dnes velmi slabo, ale surovost usekávania a bratovraždenia je naopak zaujímavá aj po filmárskej stránke. Vo filme je velmi vela filozofovania, glorifikovania a metafor, ktoré filmu velmi nepridávajú. Hodnotenie: 70% ()

sarianna 

všechny recenze uživatele

Pokud by měl člověk tento film objektivně hodnotit, musel by říci, že je to skutečně špatný film. A špatný skutečně je. Komparz je velmi slabý, a tak jsou někteří turečtí bojovníci zabiti během jednoho boje až 5x, přičemž pokaždé jinak,když už komparz skutečně nestačí, naskytne se pohled pouze na promíchávající se prapory, Milan Obilić zase do Murada řeže velmi usilovně a jezdí mu kudlou v břiše poměrně dlouhou dobu, přičemž Muradovi strážci se jen tak dívají a nechají ho v klidu pracovat, nebo geniální "představovací večeře v předvečer bitvy, která připomíná první večer na dětském táboře a seznamovací hru typu Já Máňa s čistým čelem a celé tomu nasazuje korunu komik umírající Murad, který pronese několik nesmrtelných hlášek, držíc si svoje vytékající střeva. Zkrátka filmová hrůza. Ale díky tomuto všemu má film neskutečnou přidanou hodnotu, takhle jsem se skutečně dlouho nezasmála. Nicméně Kosovo JE Srbsko! ()

Zajímavosti (6)

  • V jednej zo scén hovorí Lazar (Milos Zutic) o vôni agátového medu. Agát bol prinesený do Európy z Ameriky až niekoľko storočí po bitke. (Marek1991)
  • V úvodných titulkoch je zle napísané meno osmanského princa Bayezida Yildirim ako Bajazit Jildimir. (Marek1991)
  • V srbskej epickej poézii je rytier Milan Toplica známy pre jeho veľkú výšku. Svetozar Cvetković, ktorý hral Toplicu vo filme, bol najvyšším z hercov, je 1,93 metra vysoký. (Marek1991)

Reklama

Reklama