Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slepý pianista a skladatel Peter Oliver (Anthony Steffen), jehož přítelkyně Paola Whitney (Isabelle Marchall) se stala první obětí neznámého vraha, se pokusí sám na vlastní pěst rozřešit případ, s tím, kdo je zodpovědný za vraždu jeho přítelkyně a za následný řetězec vražd s použitím černé kočky a jejím drápem namočeným v jedu. (Karlos80)

(více)

Recenze (14)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Štandartné (lepšie) Giallo s kvalitným psych-rockovým soundtrackom plním kyselinovej gitary. V podstate okolo mdlého príbehu slepého hudobného skladateľa, ktorý so svojimi schopnosťami nachádza mŕtvoly vždy skoršie ako mrzutý inšpektor, je pozliepané to všetko čo robí s Gialla dobré Giallo, ako napríklad........ Úžasná kamera so zábermi za ktoré by sa nehanbili Argento ani Bava. Vrah s britvou a čiernymi rukavicami. Vrážd tu síce nie je mnoho ale tie ktoré sa dejú počas násilných momentov sú brutálne morbídne. Vraždy ktoré sa nedejú v násilných momentoch, predstavte si sú tu také, majú tiež čo do seba. Pretože vražedným nástrojom sa tu stáva mačka, ktorú vrah hodí do obete a tá ju s jedovatými pazúrikmi poškriabe načo obet zomrie takmer okamžite. Dej bol pekne zamotaný, tak ako to mám rád. A v podstate tomu nič nechýbalo ale herci ani postavy ma vôbec nezaujali, aj keď tu neprevažovala nuda a finále bolo viac než dobré na 4* to pre mňa nebolo. Na to som už videl priveľa lepších filmov s touto tematikou. Ale ako hovorím spokojnosť. Jeden s tých lepších raritných kúskov. 3,5* ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Ukázkové italské giallo, které sice nedosahuje legendárnosti "zvířecích" titulů od Argenta, Martina, nebo Fulciho, přitom kvalitou se s nimi může směle rovnat. Příběh je klasicky velmi zapletený, děj chytlavý a gradující. Sledovat vyšetřování, rozplétání záhady a hádat, kdo je vrahem mě s ubíhající stopáží bavilo víc a víc. Závěr pak byl velice překvapivý a uspokojivý. I intenzita scén vražd se tu postupně zvyšuje, dokud nevyvrcholí bestiálním zmasakrováním jedné z hlavních ženských postav ve sprše. Jak je u giallo filmů tradicí, i zde najdeme úžasný vizuál, hru světel a stínů. Konkrétně černá je tady opravdu černá a ve stínech vládne absolutní tma, až mi to připomínalo staré černobílé noir detektivky a gotické horory. Celkově jsem moc nedostatků nenašel a jako velký fanda gialla jsem se bavil naprosto skvěle. Jediná malá výtka možná směřuje k hudbě, která mi v rámci žánru přišla trošku slabší, v jednu chvíli skoro otravná, což ale na celkovém zážitku nijak významně neubralo. Hodnotím tedy 4,5 a zaokrouhluji na 5*. P.S.: Karlos80, za ten brutální spoiler v obsahu si dej facku. ()

Reklama

Kangax 

všechny recenze uživatele

Skvelé, priam ukážkové giallo z čias najväčšej slávy tohto žánru. Obsahuje totiž všetky relikvie tohto štýlu (vrah s čiernymi rukavicami v čiernom klobúku s nožom alebo britvou v ruke, záhadné vraždy, súkromné vyšetrovanie slepého hudobného skladaťeľa, a prekvapivý záver. Odohráva sa trochu netradične v Dánsku, a tak je atmosféra taká chladná, pomerne ponurá a mystická. Dej je však už tradične taliansky zamotaný, ale kedže som prekladal titulky, pre mňa nebol vôbec prekomplikovaný. Herci podávajú kvalitné výkony, a viaceré scény silne pripomínajú Argenta v najlepšej forme. Dej aj vraždy (celkovo sedem) pribúdajú len pozvoľne, ale v závere to nadobúda fakt silne krvavé grády. Za vraždami je v pozadí ťažká psychická trauma, výborne skrytá aj s hlavným vrahom, ktorého som neodhalil do samého konca. Výborná práca tvorcov, ktorú nemám problém ako fanúšik žánru odmeniť maximálnym hodnotením.... ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Chcete vidět to nejlepší z Bavi a Argenta v jednom filmu? Pak neváhejte ani minutu a dejte si giallo "Zločiny černé kočky". Zažijete tak pravé a nefalšované sedmdesátkové giallo, které stejnou měrou těží jak z Sei donne per l'assassino tak i ze L' Uccello dalle piume di cristallo. Příběh jde přesně ve stopách zmiňovaného Bavova klenotu. Na malou, ale v celku úspěšnou firmičku, která šije šaty a pořádá modní přehlídky, dostane zálusk maskovaný vrah, který začne kuchat jejich modelky. Nastává tak klasické, ale dle mého názoru nejlepší giallo schéma, které použil prvně právě otec žánru, slavný Mário Bava. Stylem, pojetím, atmosférou a detailními vraždami zase Sergio Pastore jemně odkazuje na Argenta, který rok před tím uvedl svého "Ptáka". Tvůrci tak sice pouze opisují od nejlepších, ale dělají to s takovou grácí, že úplný závěr filmu s "překvapivou" pointou a jednou luxusní vraždou mě málem dohnal k hodnocení nejvyššímu. Dávám prozatím 4,5* a věřím tomu, že až uvidím film v lepší kvalitě, šáhnu po hodnocením nejvyšším. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jde o naprosto obyčejnou detektivku. Snad je v ní více mrtvých, než bývá zvykem, ale to je vše čím se liší od klasiky. Není přímo nudná, ale větší spád by tomu rozhodně moc prospěl. Hlavní hrdina s kamenným ksichtem je děsně nesympatický, takže ani zde žádné plus. Nakonec byla nejlepší scéna v ateliéru. Ale jinak prostě žádný důvod k jásotu. Musím přičítat všechny drobné plusy, aby to dalo dohromady alespoň tu hloupou dvacítku. Takže za těch pár nahotinek a pro někoho snad napínavý závěr ta dvacítka je. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama