Reklama

Reklama

Maigret - Season 1 (2016) (série)


Maigret klade past (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Maigret Sets a Trap (více)
Trailer

V uličkách pařížského Montmartru řádí sériový vrah. Oběťmi jsou ženy, které spolu kromě barvy vlasů a nadprůměrné výšky nemají nic společného. Vrah je v noci přepadne, rozřezá jim šaty a zabije je, aniž by je oloupil. Ani po několika měsících vyšetřování není komisař Maigret blíže k dopadení sériového vraha a oběti stále přibývají, už je jich pět. Proto se detektiv rozhodne na vraha nachystat léčku. Pokusí se vraha přes novináře nalákat tím, že zatkne podezřelého muže, který je ve skutečnosti jeden z policistů. Myslí si, že velmi brzy udeří znovu, protože si nenechá líbit, že si někdo bere jeho „zásluhy". Do nočních ulic vypustí pár volavek, které mají zabijáka nalákat. Přestože jsou všichni v pohotovosti, vrah znovu udeří. Napadenou ženu – volavku – nezabije, protože je vyrušen, a podaří se mu utéct. Jedinou stopou k vrahovi je kus tkaniny s knoflíkem, kterou mu utrhla napadená policistka z jeho saka z luxusní anglické látky. Podle vzorku z tkaniny si policie vytipuje podezřelého, bytového architekta Moncina, kterého Maigret vytáhne k výslechu doslova z postele, ale ten tvrdí, že svůj nedávno zničený oblek dal nějakému tulákovi. Maigret je přesvědčený, že vrahem je právě Moncin. Napadená policistka nedokáže Moncina s jistotou identifikovat. Moncinova matka nevěří, že by vrahem mohl být její milovaný syn, a chce ho okamžitě vidět. Maigret si všímá, že matka Moncina ovládá, a je přesvědčený, že se vraždami snaží prokázat svou sílu vůči matce a manželce. Ráno dostávají policisté nového vedoucího vyšetřovatele Leforse. Maigret však tvrdí, že to není nutné, protože má dost důkazů, aby mohl podezřelého obvinit. Jeho kolegové zatím v Moncinově bytě našli nože, které odpovídají ranám na tělech obětí, a podle obleku, který našli opravdu u tuláka, zjistili, že jej v době útoku musel mít Moncin na sobě. Leforce odchází s pokynem, ať vznesou obvinění. Jenže v noci dojde překvapivě k další vraždě. Ta je provedena stejnou zbraní, ale jiným způsobem. Maigret pozve na služebnu Moncinovu matku a manželku, které se vzájemně nesnášejí, ale dle Maigreta o jeho vraždách věděly a chránily ho a jedna z nich včera kvůli němu spáchala vraždu. Přiznává se k ní jeho matka, ale neví, jakou barvu měly šaty oběti, což ví Moncinova žena, která tím přizná, že vraždila. Moncin přiznává, že ženy zabil, protože svou ženu i matku nenávidí. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Maigret přichystal past na všechny, kteří ho mají zafixovaného jen jako praštěného Mr. Beana. To, že umí i jiné polohy ukázal už v Univerzální uklízečce. Proto mě ani nepřekvapilo, že jeho komisař Maigret je skvělý. Vážný, bez zbytečných grimas, elegantní. Podobný, jako byl i v podání Jeana Gabina a Bruno Cremera. Oproti výše zmíněným mistrům Rowan Atkinson nejprve nabídku na tuto roli odmítl. Pak si to naštěstí rozmyslel a ještě, že tak. Hlavně díky němu je totiž tahle detektivka se svojí příjemně temnou atmosférou zážitkem rozhodně nadstandardním. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Inu, představa Beana jako komisaře Maigreta byla nelehká. Ctižádost, s níž Rowan Atkinson přistoupil ke svému debutu, je přesvědčivá. Protože dal postavě přesně to, co potřebovala. Osobně si myslím, že tak vznikl film, který uběhne jako voda. Další důvod, proč se mi to líbilo je ten, že film má starosvětské kouzlo. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Docela dobré. Mistra Beana jsem až zas tak dobře neznala (co jsem zhlédla, mě nezaujalo), abych čekala, že Rowan Atkinson vytáhne místo pistole plyšového medvídka, jako někteří z mých přátel. Co mě ale zklamalo je zdejší obsah, který vyzrazuje řešení. Mohla by TV Prima mít trochu ohledu (a méně reklam). ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tady není o čem. Připoutalo mě to, bavilo mě to, na další díl se těším víc než na dnešní rande. Televizní film v tom poznáte jen díky předělům minikapitol, jinak je to natočeno tak, že by kdejaký rozpočtově bohatší kamarád mohl závidět. Nejvíc ze všeho si pochvaluju zachycení doby, kdy bez dnešních moderních vychytávek bylo dobrodružnější úplně všechno, ne jen chytání vrahů. Zkrátka výborná detektivní jednohouba. A že Rowan Atkinson umí i vážnou roli? No, to je překvápko, u herce... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře zahrané; dobře ozvučené; Rowan bohužel trochu zprofanovaný svou slavnější rolí to už bude mít vždycky jinde těžké; velmi dobrá výprava, přičemž oceňuji, že ačkoliv herci ve Francii mluvili anglicky, tak písničky, hudba i noviny byly francouzské, takže si autoři dali poměrně záležet, ale. Ale bylo to, nevím, televizně nezáživné. Jelo se podle mustru "zločinec bídačí, inspektor pátrá, bídáka přelstí a odhalí". V některých jiných filmech je pátrání prostě zajímavé a kličky trochu nečekané a je tam napětí - tady mě napětí míjelo a prostě se jen čekalo, kdy už ho odhalí. A závěrečná pointa s šestou obětí už byla průhledná jak vzduch a protahování konce mě spíše bolelo, než že bych byl šokován - a to si nepamatuji, že bych kdy tenhle příběh v dřívějších filmech viděl, ačkoliv tu nacházím variace minimálně z 1958 a 1996. Trochu zklamání. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo také v maďarské Budapešti a Szentendre. (Saur.us)
  • V jedné scéně uvidíme noviny Le Monde, na jejichž titulní straně je portrét muže, který je podezřelý ze série vražd. Vtip však spočívá v tom, že do roku 1980 tento plátek netiskl žádné fotografie. (Trajektt)
  • Na konci filmu, kdy Maigret (Rowan Atkinson) prochází parkem, lze vidět staršího muže s dítětem, jak si pročítají komiks TinTina („Le Trésor de Rackham le Rouge“ - první vydání v roce 1944). Zadní strana obálky komiksu zobrazuje všechny obálky ze série a to i ty, které ještě v roce 1955 (kdy se film odehrává) neexistovaly. Navíc obrázky obálek na zadní straně komiksu zavedlo vydavatelství až v 70. letech. (vojacekr)

Reklama

Reklama