Reklama

Reklama

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic

(TV film)
  • Velká Británie Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts
Trailer

VOD (1)

Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson spolu s režisérem Chrisem Columbem a dalšími herci ze všech osmi filmů o Harrym Potterovi putují zpět do Bradavic a společně oslavují dvacáté výročí od uvedení prvního filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Retrospektivní dokument Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic vypráví okouzlující příběh o natáčení prostřednictvím zcela nových rozhovorů s herci, zvoucí fanoušky na magickou cestu z pohledu první osoby na jednu z nejoblíbenějších filmových franšíz všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (296)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výroční návrat do Bradavic v poměrně klasické dokumentární formě. Až mě trochu zamrzelo, že to svou formou přece jenom malinko nevybočuje a nepřináší to třeba nějaké "bradavicky" kouzelné překvapení pro diváky (naopak při nedávném sledování Friends Reunion jsem vnímala zcela opačný problém - tam těch "třešniček" bylo zase zbytečně moc a kvůli balastu výsledný dojem utrpěl). Přesto si dokument se standardními výpověďmi a rozhovory herců i režisérů docela vystačil. Vyslechneme si pár historek z natáčení, postupně projdeme průběh tvorby všech filmů, zavzpomínáme s herci, zasmějeme se a zapláčeme. Sice se mnohokrát opakuje, jak moc jsou Daniel, Rupert a Emma vděční za těch deset let, které společně prožili na place, a jak moc je pro ně celý štáb rodinou, ale je znát, že jejich radost, vděk i dojetí jsou ryzí a opravdové. A myslím, že právě ta autenticita a přirozenost jsou na tom to důležité. Tenhle dokument možná moc nevybočuje z nějakého standardu, ale aspoň si na nic nehraje. A ono to tak vlastně stačí. Taky jsem si oddechla, že Rowlingovou v dokumentu kvůli její "kauze" nezmiňují po vzoru Voldemorta jako "ty víš koho" nebo "tu, jejíž jméno se nesmí vyslovit". Už jsem se opravdu bála, že ji z toho všeho budou trapně cenzurovat úplně. Naštěstí i přesto, že ji očividně nepozvali, měli minimálně tu slušnost ji tam normálně zmiňovat a ukázat alespoň starší záznam, ve kterém Rowlingová mluví o převedení HP na filmové plátno. Když už se od ní takto distancovali (což je za mě už tak přehnaná a pokrytecká reakce na celou tu nafouklou "kauzu"), tak jsem ráda alespoň za to. Když to shrnu, obsahově jde o hezké nostalgické zavzpomínání plné emocí, formálně ale tento dokument ničím nepřekvapí. ~(3,6)~ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Občas se jede možná až trochu přehnaně na emoce, ale on to byl asi i účel reunionu. Potěšilo mě, že s Emmou sdílíme totožnou nejoblíbenější scénu z celé filmové série, která je mj. i důkazem, že ne každý odklon od knihy musí být nutně špatný. Asi bych ocenil více archivních záběrů a i navzdory délce to občas bylo až moc takové letem světem, ale i tak je to jako vzpomínka na jedny z nejkouzelnějších chvil dětství naprosto parádní nostalgická záležitost pro ty, kteří s HP knihami a filmy napříč roky opravdu rostli a dospívali. A obzvláště pro ty, u kterých kouzlo nevyprchalo ani v dospělosti a stále tam někde je a bude... always. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ak by som nebol fanúšik Harry Pottera, asi by som do plného počtu nešiel. Bavili ma aj Priatelia, ale toto mi prišlo o chlp lepšie podané. Je to hromada hercov, každý si povie svoju príhodu a rad príde aj na režisérov a ich prístup k čarodejnému svetu. Informácii a pikošiek je tu hromada, rozlúčka so zosnulými hercami tiež nechýba a dojímavá rozlúčka je tu taký bonbónik obzvlášť pre tých najskalnejších fanúšikov. Spokojnosť. 90% - 5* ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Jako někdo, kdo s Harrym Potterem vyrostl, kdo víckrát nečetl jednu knihu než právě HP (tuším, že 5. a 7 díl jsem každý četl minimálně 5x), kdo vyrostl na filmech, jako někdo, jehož jednou z prvních ultimate crush byla Ginny a kdo se i po deseti letech od posledního dílu hrdě hlásí mezi Potterheads, rád sbírá zajímavosti ze světa čar a kouzel, tak přesně tak musím hodnotit. Ano, spoustu zákulisních vtipů a faktů jsem už dávno znal a tudíž mě jen málo co mohlo překvapit, ale vidět herce, po takové době spolu, v interakcích, to je šílená nostalgie. Sice mi tu chyběli někteří herci, ale je jasné, že nejde obsáhnout každého. Knihy jako takové patří k tomu nejlepšímu pro mladé čtenáře (byť si jsem naprosto vědom množství chyb a nejrůznějších plot holes) a převedení filmů se povedlo, i když vždycky budu mít své výhrady (charakterově nevýraznou Ginny, Ronovy kredity dány Hermioně, oproti knize slabší bitva o Bradavice a další a další), tak se jedná o vynikající adaptaci a něco, na čem vyrostla miliarda dětí po celém světě. Na závěr musím pochválit zpracování  dokumentu, který ani při hodině a půl nenudil!, byl svěží, vizuálně skvěle zpracovaný, hravý a zajímavý a přestože je zde pochlebování si a plácání se po ramenou až až, tak mi to nijak nevadilo, protože si ho tvůrci jednoduše zasloužili. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál, aby to nebylo na způsob Přátel, kteří byly totálně poplatné době. Naštěstí ale nebylo. Jen je to plné chvástání, jak to všechno udělali dobře. Ale tak což, oni to udělali dobře, tak ať se chvástají. Sice je tomu něco přes deset let, co vyšel poslední díl, ale já jsem všechny ty herce a režiséry opět hrozně rád viděl. Byla v tom obrovská nostalgie, se kterou se počítalo. Ke konci jsem ale měl co dělat, abych nepustil slzu. Vzpomínka na zesnulé je dojemná, scénka Heleny s Danielem mega vtipná a pár nových zajímavých informací jsem zde taky získal. Takže za mě moc povedené setkání. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení velké části dokumentu probíhalo v původních filmových kulisách, které jsou nyní součástí exkurze (Harry Potter Studio Tour), jež byla otevřena veřejnosti v roce 2012 v leavesdenských filmových ateliérech. (HellFire)
  • V jednom záběru vidíme vedle sebe sedět Jamese Phelpse a Olivera Phelpse. Tvůrci dokumentu jim však v popisku prohodili jména. Tvůrci filmu následně chybu uznali a opravili. (SONY_)

Reklama

Reklama