Reklama

Reklama

Nebudeš sama

(festivalový název)
  • Austrálie You Won't Be Alone (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století; originálním způsobem pracuje s místní mytologií a zároveň přibližuje dobové poměry, umně spřádá folklórní motivy s tématem postavení žen i existenciálními otázkami. Malickovsky poetický, místy notně krvavý snímek doplňuje hypnotický soundtrack Marka Bradshawa a výrazné herecké výkony ženského hereckého ansámblu v čele s Anamarií Marincou či Noomi Rapace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (56)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Trpí jako zvíře, stahuje se z kůže..." Život je svině a lehké to nemá nikdo, bohabojný ani pohan. Bosorky jsou mocné, ale příroda, ta největší čarodějka, nám vládne všem. Je to teskné, zádumčivé, surově lidské i dětsky zvídavé, vonící konvalinkami i čpící potem námahou ztrhané ženy, rodící na poli uprostřed ostatních vesničanů (protože sklizeň má přednost). Použitelné i jako návod pro začínající čarodějnice, s pár zajímavými informacemi. Vlkožroutky se neživí vlky, ale dušemi vesničanek (někdy i vesnických balíků na slámě), v zaostalých moldavských šovinistických lesích to začíná nesměle bzučet feminismem a strigy jsou odjakživa špatné manželky, ovšem vychovávat je fackami není dobrý nápad! Největší průšvih je, když mladá, němá striga vycení zkažené zuby a vydá se hledat své místo v životě, přičemž její cesta vede skrz pajšl pejska, dělohu čerstvé prvorodičky či slabinami nadrženého mládence"Střeva si do srdce nastrká, z popela povstává bosorka. Jak bájný Fénix se rozletí... lesem, pro krvavá objetí." ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tato goticka okouzlujici lidova narodni bezcasova pohadka je z casti lyricka meditace o krase prirody. Je tu sice hodne artu, ale take hororovych klise, ale zaroven neco co jste jeste nevideli, neco odlisneho od zanru. Je to krvave a krasne zaroven. Poetika zivota, smrti a toho mezi tim. Zkoumani lidstvi s cennym sdelenim o lidskem zivote. Humor je rozpacity. Po shlednuti tohoto filmu, na ktery je obtizne zapomenout, se obohatite o poetickou hororovou zkusenost. ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Elevated horror s velkým E, který se směle může poměřovat s Eggersovou The Witch či Aronofskyho Mother!. Kdo nebo co je Bůh? Odkud jsem přišel? Kam směřuji? Co je to za podivný svět, ve kterém jsem se ocitl? Debutující režisér Goran Stolevski pochopitelně neposkytuje konkrétně formulované odpovědi, ale naopak pobízí diváky k tomu, aby se do významu sdělovaného pokusili ponořit, což u většiny z nich zákonitě vyvolá frustraci z nepochopení věci. Snímek You Won't Be Alone by samostatně obstál i jako duchovní cvičení, ale s ohledem na extrémní náročnost látky a zvolenou formu vyprávění ho rozhodně nemohu doporučit laické veřejnosti. Nevybavuji si film, který by s takovou technickou a estetickou grácií dokázal zachytit propojení kosmické a osobní perspektivy, neboli tanec života. Pokud patříte k opravdovým hororovým fajnšmekrům, kteří dokážou rozpoznat skutečnou kvalitu, tak se můžete těšit na první letošní pětihvězdu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Baladické podobenství o věčném koloběhu života a touze žít je vyprávěno pomocí poetických obrazů stavěných do kontrastu násilí, krve a smrti. Dá se bojovat s prokletím? Maria, přezdívaná vlkožroutka, si to nemyslí. Dívka, která jí byla obětována, si myslí opak. Je na divákovi, kterou stranu si zvolí on. Uhrančivý soundtrack ve spojení s magickým vizuálem vytváří elektrizující atmosféru. Pokud lze o nějakém snímku říci, že je umělecký a určený pro menšinové publikum, pak je to rozhodně tento. Vnímavý divák bude vtažen, přibit a na konci vyplivnut. Mainstreamový divák by měl nechat tento film bez povšimnutí, čímž si ušetří zklamání. Je to horor. Ale horor, kterému říkáme život. Dlouho jsem neviděl podobně hypnotický film, ale naprosto rozumím těm, co ho nepobrali. Stejně jako ostatní druhy umění, ani kinematografie nemůže nabízet jen filmy snadno pochopitelné, lehce srozumitelné, možná až polopatické. A při srovnání s literaturou není tohle próza, ale bezbřehá poezie. A mimochodem, tenhle film rozhodně pomalý není, to je spousta jiných... ()

Remedy odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle má do folk-hororu přesně tak daleko, jako Michal David ke Grammy. Úžasně groteskní sled scének, kde se při sexu bezdůvodně utrhávají údy a kde vypadá čarodějnice jako efková kopie Hellraisera. Trpěl jsem, ale zároveň jsem se bavil. Noomi Rapace našla své nové dno, já svůj doposud největší tragikomický bizár v rámci festivalu a to není málo. Některé hlášky jsem si ale musel zapisovat, to prostě nešlo jinak! "Když je v místnosti žena, ústa by se neměla nikdy zavřít. Pro ženu jsi zrcadlo, pro muže jsi voda." #muck [5%] [MFFKV 2022], P.S.: můj první hashtag při psaní komentáře na ČSFD:) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama