Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec Stanley Tucci získal uznání nezávislým snímkem o dvou italských bratrech, kteří se snaží v Americe 50. let prosadit vybranou italskou kuchyni, Žranice, jejž napsal s bratrancem Josephem Tropianem a režíroval spolu s dlouholetým kamarádem Campbellem Scottem. Vedle řady ocenění (např. Cena za scénář na festivalu Sundance) mu to přineslo i další možnosti režijní práce. Pro svůj samostatný debut Podvodníci (1998) zvolil Tucci polohu bláznivé veselohry, inspirované humorem němé grotesky či crazy komedií 30. let, do nichž je také příběh zasazen. Hrdiny filmu jsou nezaměstnaní herci Maurice (Oliver Platt) a Arthur (Stanley Tucci), jejichž vzájemná souhra připomíná známou komickou dvojici Laurel a Hardy. Oba protagonisté se marně snaží najít práci, mj. u trudnomyslného divadelního režiséra (v titulcích neuvedený Woody Allen), a když pomluví nabubřelého anglického herce (Alfred Molina), který przní Hamleta, hledají před jeho hněvem útočiště na zaoceánské lodi. Na ní se ovšem vedle už zmíněného herce nachází pestrá snůška dalších podivínských postav - sebevražedný barový zpěvák (Steve Buscemi), sesazená evropská královna (Isabella Rosselliniová), fašistický vrchní stevard (Campbell Scott), gangsterská dvojice vydávající se za francouzské aristokraty (Richard Jenkins a Allison Janneyová), zchudlá vdova s deprimovanou dcerou (Dana Iveyová a Hope Davisová), homosexuální tenista (Billy Connolly), šílený atentátník (Tony Shalhoub) apod. Snímek, jehož zápletka nedává příliš smysl a z něhož nezakrytě čiší nostalgie po starých dobrých časech, slouží především jako přehlídka nahraných veseloherních situací, v nichž osvědčuje své komické vlohy řada známých hereckých představitelů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

capák 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, když si v obsahu přečtete, o čem film zhruba je, zní to líp, než jeho konečný výsledek. Film totiž vedle několika zábavných gagů bohužel obsahuje taky několik nudých, které spolu se stále se opakujícím scénářem táhnou film dolů. Naopak mě ale potěšilo několik odkazů na grotesky se skvěle použitou hudbou, velká plejáda hereckých hvězd a různorodé panoptikum postav. Jinak jsou ale Podvodníci komedie, která svou zábavností zapadá spíš do průměru, což je škoda, protože námět je rozhodně zajímavý. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Groteskní nálada, styl 30cátých let a plejáda známých herců nedělá ještě dobrý film. Bohužel si to Stanley Tucci asi neuvědomil a svůj film vzal jako velkou poctu, která zůstane z velké části nepochopena, přestože nabízí pár hodně vtipných momentů a příjemnou atmosféru i nadhled ("Je to podvodník!"). Docela jsem toho litoval, protože film to špatný není a i herci se viditelně baví. Dvojice Stanley - Oliver má určitě své kouzlo, jen ho lépe prodat se vším všudy. ()

Reklama

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Filmy ako tento mám veľmi rád... v tom zmysle, že som ho vôbec nemal v pláne sledovať, no akonáhle som ho jedným okom zazrel, zaujal ma natoľko, že som mu bez váhania venoval všetku moju pozornosť. Vyplatilo sa ! Našťastie som ho videl v pôvodnom znení a musím jednoznačne konštatovať, že sa jedná o výbornú komédiu a ja osobne som sa skvele bavil. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Filmeček na pohodu. Nemám vůbec rád staré grotesky, kterým je toto víceméně pocta, ale nakonec to nebylo překážkou. Film je totiž milý a groteskoidními částmi šetří, případně je pouze efektně využívá. Hlavní roli samozřejmě sehrává parádní dou Tucci/Platt, což jsou sympaťáci k pohledání a jejich eskapády stojí zato. Pikareskní postavičky ve vedlejších rolích často v podání velkých jmen jsou rovněž k sežrání a každá má svůj komediální potenciál. Zkrátka jsem se zas jednou na ČT2 příjemně pobavil:-) ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Ať nad tím přemýšlím, nemůžu souhlasit s vysokým hodnocením ostatních. Ale nechápu, jak mohl Stanley Tucci nalákat tolik skvělých a uznávaných herců, jako jsou mj. Steve Buscemi, Alfred Molina, Woody Allen, či Oliver Platt, do tohohle patosu bez vtipu a dobrého nápadu. Avšak jsou to právě oni, kdo film pozvedávají a to včetně samotného Tucciho a Platta. Jinak vážně spíš...blbost. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film byl v roce 1998 soutěžně promítán na filmovém festivalu Cannes v sekci „Un Certain Regard“, kterou však vyhrál film Tueur à Gages (1998). (Terva)

Reklama

Reklama