Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o zámku, kde si všichni rádi hrají... Pohádka vypráví o princezně (S. Nálepková), která se královským rodičům (P. Nárožný a I. Janžurová) narodila jako mechanická hračka. Na první pohled to vypadá jako jistá výhoda, neboť zlobí-li takové dítě, rodiče ho prostě nenatáhnou. Dostaví-li se ale čas dospívání a s ním i první láska, už to tak jednoduché není. Však také měla princezna Mařenka se svou „zvláštností“ nemalé potíže… (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka s jednoduchým námětem a veselými dialogy. Jednoznačně nejvýraznější a nejkomičtější postava je vévoda Žán, zahraná P. Nárožným, o jehož genialitě se přesvedčujeme v každém záběru. O panování se v tomto vévodství stará trio intrikánů hrabě Brindalini, hrabě Cintalini a madame Bombelesová (O. Kaiser, J. Lábus, D. Veškrnová), jejichž některé momenty jsou nadčasové, na což poukazuje téma jejich ústředního songu, anebo scéna, v níž chtěli ´zachraňovat´ majetek při útěku, nicméně mnohdy na mě působí nevtipně až trapně. Velmi povedenou a vtipnou postavu spatřuji v princi inženýru Horáčkovi, nápadníkovi oné mechanické princezny Mařenky (životní role S. Nálepkové?), líbily se mi hlavně jeho zběsilé výpočty na kalkulátoru a i jinak hraje M. Vladyka svou postavu velmi dobře. V malé roli doktora se v této taškařici objeví i J. Wimmer. Pochopitelně nesmím zapomenout na elegantního Růžového kavalíra P. Trávníčka, zejména jeho entreé na taneční bál bylo vskutku mistrovské. Hudební doprovod nebyl vždy na vysoké úrovni a ani závěr mě příliš nenadchl, ale i přesto se pohádka O princezně na klíček z nekonečné dílny pohádkové královny L. Koutné může klidně připojit do dlouhé řady herecky vynikajicích, vkusných a nesmrtelných televizních pohádek 80. let. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Šíleně praštěná pohádka, kde se přehrává ostošest, což nevadí v případě, kdy je na scéně Petr Nárožný, jehož dialogy s Ivou Janžurovou by měly vejít do zlatého fondu českých pohádek. Bohužel jakmile tito dva herci zmizí z obrazovky, je to nuda. Vladyka se může snažit jak chce, ale prostě už to pak není ono. Entré Pavla Trávníčka jako narcistního prince nechápe asi ani on sám ještě dnes. Písničky tolik typické pro televizní pohádky neruší, ale rozhodně ničím nezaujmou. Ani Kaiser s Lábusem nevylepší pocit z věčného pitvoření až trapasení. Čili povedená, v první polovině geniální, poté spíše průměrná pohádka. Hudba: Petr Skoumal ()

Reklama

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ze všech těch nedělních českých pohádek, které jsem viděl tahle velmi výrazně vybočuje... A naštěstí k lepšímu... Mnoho vtipných gegů, sice ne zcela původní pohodková linie, což ale z této pohádky dělá netradičnější a pěkně koukatelnou pohádku... No a co stojí za zmínku je skvělé obsazení, které Petrem Nárožným začíná a pokračuje přes paní první Dámu a udýchaného Trávníčka až k Lábusovi, Vladykovi a Kaisrovi. Všichni tyto čeští herci podali v této české pohádce skvělé herecké výkony... :-) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vtipně pojmenované postavy jako růžový kavalír markýz narcis atd..,hrabě Bryndallini, hrabě Cintallini, madam Bombelessová, humorné dialogy-zde především pan Nárožný spolu s Ivou Janžurovou excelovali a docela povedený je i samotný příběh jakoby vystřižený ze současnosti..Odhalení dvou vypečených hrabat bylo opravdu k pousmání... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

V této pohádce začíná všechno nevinně. Člověk by ani nepředpokládal, že se brzy rozehraje něco tak šíleného. Kdo jiný by měl hrát onu princeznu na klíček než právě Světlana Nálepková? Ta měla k roli všechny předpoklady. Janžurka s Petrem Nárožným opravdu exceluje, ale i další herci se museli moc pěkně vyřádit. Pohádka je plná písniček a jedna je poplatná dnešku. Zpívá v ní trio výtečníků o hrabání a střádání. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry na natáčely na zámku Veltrusy ve Středních Čechách. (Mackin)

Reklama

Reklama