Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trampoty pana Humbla jsou televizní adaptací románu předního českého spisovatele Vladimíra Neffa, který vyšel v roce 1967. Jeho hlavním hrdinou je pan Humbl, který si je neochvějně jist svými vysoce morálními kvalitami, ačkoliv ledacos svědčí o pravém opaku. Prostřednictvím inscenace je nám umožněno nahlédnout nejen do duše, ale i přepestrých osudů muže, který se během svého života setkal s několika politickými systémy a bylo jen na něm, jak se k nim postaví. Scénář, který je založen na příkrém rozporu mezi tím, jak vidí tento člověk sám sebe a jak ho vidí a hodnotí jeho okolí, má formu horečnatého snu, v němž hrdina stojí před pomyslným soudem těch, kterým tak či onak za svého života ublížil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já neznám knižní předlohu, takže nevím, zda za ten pitomý způsob podání může přímo pan Neff, nebo si to jen scénárista upravil dle svého. Dobrá, námět je tímto naprosto zdrbán, a pro mne tím nepřijatelný. V každém případě mi to vadilo, takže jsem měl sníženou pozornost. Neskutečně v té temnotě pobavil dopis paní Hermíně Smolové. Pak se odněkud vynoří nějaká postava Piky či jak a já vůbec nepochápal souvislost. Asi jsem fakt nedával pozor. A protože mne zaujala až druhá půle filmu o komančích, dávám s bídou dvacet. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Asi je to ostuda, ale tuto skvělou "televizi" jsem dnes viděl úplně poprvé. Vynikající způsob ztvárnění vlastně běžně se ve společnosti vyskytujícího charakteru páně Humblů a jim podobných. Donutil na svém prvním (mladším) vrcholu herecké kariéry a je to znát - nádherně pojatá role, tradičně skvělý Suchařípa, taktéž výborná Zawadská, krásná Batulková...no je toho hodně k vidění, ale nad vším tím jako by těžce visel ten marast složitého "trojobdobí", kdy si nikdo nemohl být jistý ani vlastním nosem mezi očima. Hodnocení je bez diskuse plnotučné - five stars!!! ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Podle knižní předlohy se film liší tím, že se v noci v horečce panu Humblovy zjevují lidé, kterým ublížil, situace, které v daných chvílích a letech prožíval a jako žalobce vystupuje jeho nevlastní syn. Vše za přítomnosti soudce, který ho má nakonec odsoudit. Je to zvláštně pojaté a Miroslav Donutil v roli pana Humbla je dokonale bezpáteřní. Tahle klasika Vladimíra Neffa funguje parádně jako kniha, i jako tato televizní inscenace. Pan Humbl si dokázal poradit v každé situaci a v každém režimu za cenu vlastního prospěchu a vlastní spokojenosti. Neštítil se udávat lidi, převlékat kabáty, lhát a podvádět. Mistrně nechutný charakter, který Miroslav Donutil zahrál absolutně přesvědčivě. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

"Proti Humblům není obrany." Svatá pravda. Jsou všude, jsou nevykořenitelní a množí se jako plevel. Tohle byla velmi solidní nadčasová záležitost. Karla Humbla je možno potkat prakticky denně a všude, stejně jako šváb by zřejmě přežil i nukleární výbuch a ještě by na tom něco získal. Tento televizní film se tvůrcům opravdu povedl, Miroslav Donutil s Leošem Suchařípou podali skvělé výkony, i když devatenáctiletý Karel byl, jako člen nacistické bojůvky, už trochu mimo. Každopádně jsem film neviděl poprvé ani naposledy. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že už se podobné inscenace vesměs nenatáčejí. Tyto úsporné formáty nerozptylovaly zbytnými triky a jinými formalitami, ani samoúčelným megalomanstvím pro spoluobčany, kteří se vydali na náročnou evoluční stezku od člověka k opici. Humblové zásadně tvoří většinu společnosti a proto bych uvítal, kdyby bezcharakternost hl. protagonisty byla ještě podstatně rozostřenější; takto si každý postmoderní "svazák" připadá morálně nadřazený - ale možná právě v tom je ten největší vtip: Paradox děl s touto tématikou tkví v tom, že se vždy všichni Humblové ozvou, aby vyjádřili hlasitý despekt vůči Humblům. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Jan Vlasák ztvárnil ve filmu Ing. Vozihnoje, po roce 1948 „odstaveného“ stavitele tunelů. Stavitel tunelů toho jména opravdu existoval (např. tunel ve Střelné v polovině 30. let), ale s postavou nemá nic společného. Hanlivě znějící příjmení si ponechal jako jediný z rodiny, zbytek se přejmenoval na Volné. (VN85)

Reklama

Reklama