Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proč se vážený profesor Presbury (P. Kostka) chová občas jako šílenec? Souvisí snad jeho šplhací mánie s pozdní vášní, se kterou zahořel k mladičké půvabné dívce Alici (B. Srncová)? To vše – a ještě více – se snaží objasnit, na žádost profesorova tajemníka (J. Šťastný), snoubence profesorovy dcery (K. Brožová), věhlasná dvojice – Sherlock Holmes (V. Preiss) a doktor Watson (J. Somr). A ještě prozraďme, že nezanedbatelnou úlohu má v celém tomto záhadném příběhu i Praha! (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Funguje to tak, jak má. Má to zajímavý děj, nenudí to, je v tom humor... A navíc délka filmu bohatě postačí. Hlavní herci hrají velmi dobře, i když Jan Šťastný občas působí trochu nepřesvědčivě. Na televizní film je to kupodivu dost dobré, ve všem, dokonce by to okamžitě strčilo do kapsy spousty tehdejších českých filmů. Skvěle vybrané lokace, fakt bych v tom nepoznal Česko (tehdy ještě Československo). Nemám moc co vytknout a dávám plný počet. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ze všech českých herců, kteří kdy Sherlocka Holmese ztvárnili v rozhlasových hrách, jsem měl a vždycky budu mít nejraději Viktora Preisse. Jsem proto rád, že jsem ho v této roli mohl také vidět... A že byl skvělý jako vždy. Když si k tomu připočtu, že doktora Watsona hrál Josef Somr a pana profesora Petr Kostka, že to celé bylo příjemně vtipné a tak akorát dlouhé, měla by být spokojenost na místě, kdyby... Kdyby ovšem zpracování nedostal na starost Zdeněk Zelenka, jehož specifický režijní styl se mi zřejmě nikdy pořádně nezalíbí. Tři a půl hvězdy. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaná povídka A.C.Doyla. S jednoduchým příběhem si skvěle poradilo špičkové herecké obsazení. Pánové Kostka, Preiss a Somr hráli, Šťastný bavil a Brožová zdobila. Pěkná výprava, slušivé kostýmy, vtipné dialogy a přiměřená délka zakryla to, že příběh nepatřil mezi skvosty autorovy tvorby. Byl to takový Holmes a Watson po česku. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jednu z nejlepších adaptací jedné z Doylových detektivních povídek mají na svědomí kupodivu Češi. Snad jen televizní vzhled mi tam vadil, ale co by člověk před dvaceti lety nechtěl. Výborný byl Viktor Preiss jako Holmes (a to tolik, až si říkám, jaká to škoda, že se Sherlockovi ČT nevěnovala trochu víc), Petr Kostka do své vyšinuté role taky perfektně sedl. Zbytek ansámblu je už ale lehce horší. Že Brožová neumí hrát a Šťastný kromě sametového hlasu nic nemá, není žádná novinka, zklamal mě ale i Somrův žoviální Watson. Že Watsona všichni filmaři dělají (nezaslouženě) blbějšího než ruský hračky, to je nešvar většiny Holmesovek, Zelenka s Čechurou mu ale naordinovali natvrdlost, jaká se jen tak nevidí. S Holmesem mu to ale šlape - a to je nejdůležitější. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jen Zelenka dovede udělat z detektivky estrádu. Aneb Sherlock a Watson ryze po česku (viz taky srovnání Somrova Watsona s komisařem Ledvinou, o kterém píše Oskar). Jen zcela na okraj, v té době bylo zcela běžné, že si postarší muži brali za manželky o generaci mladší ženy (či dívky), na druhou stranu ale nutno uznat, že nechuť zestárnout je věčné a vděčné téma. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V čase 46:40 se na stěně objeví elektrická rozvodná skříň maskovaná erbem a umělohmotné elektrické vypínače, které se v té době nevyráběly a ve filmu se navíc svítí petrolejovými lampami a svíčkami. V časech 15:47, 15:53 a 46:22  se objevuje vedení poplašného zařízení budovy a v čase 16:25 je ve zdi kulatá elektrická krabička. (Stefi_836)

Reklama

Reklama